Facelift interieur: snel, goedkoop en gemakkelijk
We wonen langer in ons huis. Verhuizen is te duur, en verbouwen te veel rompslomp. Toch is het mogelijk het interieur dat wat sleets en onaantrekkelijk gaat ogen, een facelift te geven. We kijken namelijk vaak over de belangrijkste oplossingen heen en besluiten vervolgens maar.. niets te doen. Nergens voor nodig. Word je eigen interieurstylist. Snel, goedkoop en gemakkelijk: in vier stappen naar een facelift voor je interieur. Desnoods in één dag.
Stap 1: grote vlakken
Wanneer het interieur er sleets uitziet, moet er dan meteen verbouwd worden? Of desnoods een verfkwast door het hele interieur worden gehaald? Zeker niet. Loop eens kritisch door het huis. Als de grote vlakken, ofwel plafonds, wanden en vloeren van het huis er sleets en armoedig uit gaan zien, ligt dit vaak aan een gebrek aan klein onderhoud. Daarom is het zo belangrijk om van de originele verf van plafond en wanden, de kleurnummers te bewaren, en liefst ook kleurstroken. Dan is het gemakkelijk om terug te gaan naar de bouwmarkt of verfspecialist en een pot van de bestaande verf te halen. Een kleine touch-up is onzichtbaar en toch effectief. Ook het bewaren van de gegevens van eventueel behang is belangrijk; hoewel je hier helaas wel sneller last hebt van kleurverschil. Sinds er wandsjablonen bestaan, is er wel de creatieve mogelijkheid om plekken via zulke afbeeldingen stijlvol van een update te voorzien. Wel in hetzelfde kleurritme als je huis al heeft natuurlijk! Dat gegevens bewaren belangrijk is, geldt ook voor kleurnummers en gegevens van de eventuele originele beits voor de vloer. Kortom, snel onderhoud van grote vlakken bestaat uit het wegwerken van ontstane vlekken, strepen en oneffenheden in de oorspronkelijke materialen. Dat is minder werk dan vernieuwing, en het resultaat zal je verbazen. Voor tapijt zijn diverse reinigers en reinigingsmethoden te krijgen c.q. regelen. Ook een karpet kan enorm opknappen van een behandeling door jouzelf of de professional.
Stap 2: 'medium' vlakken en objecten
Vervolgens bekijk je de 'medium' vlakken en objecten. Ten eerste blijken we metttertijd steeds meer in ons huis te zetten. Ruimte scheppen is niet altijd een kwestie van verbouwen, maar wel van het zien dat ruimte óók een meubelstuk is. Verwijder, herplaats, herschik. En wat er staat, moet mooi zijn. Banken zijn een dankbaar object voor reiniging (stof) of verzorging (leer). Kleine kussentjes dienen te verdwijnen. Bijzettafeltjes? Eén of twee, en liefst in paren, zodat er ritme in het interieur komt. Wat absoluut niet meer kan, is een grand foulard. Dé misser van het interieurdecennium van de nineties! Een grand foulard propt, zakt en rimpelt. Als de zitmeubels niet meer mooi zijn, en er is geen geld voor vervanging, gebruik dan enkele grote kussens in een mooie accentkleur plus een dikke, chique plaid van bijvoorbeeld grove woltexturen om de aandacht af te leiden.
Stap 3: kleine vlakken en objecten
Een van de grootste fouten die worden gemaakt in het interieur, is het in een ruimte bijeen 'proppen' van ongelijksoortige kleine elementjes. Een interieur gaat er rommelig en onverzorgd uitzien als een ware kakofonie van elementen en kleuren in de loop der tijd bezit heeft genomen van het interieur. Wees streng en genadeloos. Elimineer alles wat wanorde brengt. Een mooi huis is negen van de tien keer een huis dat de stelregel 'less is more' opvolgt. Planten waar bijna niets van over is, een hoeveelheid beeldjes en rommeltjes waar je zo'n ouderwetse letterbak mee zou kunnen vullen (of gevuld hebt!), boeken kriskras in een kast... het verstiert het hele interieur, en het moet eruit. Nu.
Stap 4: restyling
Ritme en harmonie máken of breken het huis. Voor een huis is het het mooist als er enkele basistinten zijn voor grote en medium vlakken, en een of twee accentkleuren voor kleine vlakken zoals vazen en kussens. Bovendien is ritme een gouden greep. Wat je ook aanbrengt aan accessoires, doe dit spaarzaam, in een of twee accentkleuren, en paarsgewijs. Niet één mooie vaas, maar twee dezelfde. Niet een plant, maar twee of drie gelijksoortige. Denk ook bij het aanbrengen van accenten niet klein! Zelfs in een kleine ruimte, mag een vaas of plant royaal van formaat zijn. Liever een paar grote accenten, dan heel wat kleintjes. Het is het verschil tussen accenten leggen en rommel maken.
Beginnen met doe het zelf interieurstyling
Een kleine maar waardevolle investering is het kopen van enkele interieurbladen in jouw favoriete stijl. Eigen Huis & Interieur is je keuze als je van design houdt, More Than Classic combineert klassiek en eigentijds, Doe Het Zelf Woonideeen is er voor wie fris, betaalbaar en bewoonbaar wil wonen, Ariadne bedient de romantische smaak. Als je je nog onzeker voelt, ga dan aan het knippen en scheuren in alles wat je maar voorhanden komt op woongebied. Verzamel zonder denken wat je aanspreekt. Plak het resultaat op een moodboard of leg het over de vloer om te kijken welke kleuren steeds terugkomen, en welke stijl de jouwe is. Bepaal vervolgens wat qua tijd en geld haalbaar is, en begin.