DIY (Do It Yourself): Fragrance sticks

Je kent ze vast wel; de huisparfums in leuke flesjes met houten stokjes erin. Ze verspreiden een heerlijke geur in je huis waardoor het aangenaam en gezellig ruikt. Fragrance sticks zijn ideaal in de woonkamer, slaapkamer, badkamer, toilet, enzovoorts. Ze zijn vaak erg prijzig en afkomstig uit winkels als de Rituals en Sabon. De huisparfums die niet duur zijn, ruiken vaak niet lekker of niet sterk genoeg. Stop met veel geld uitgeven en maak het zelf! DIY. Oftewel; Do It Yourself.

Huisparfum

Het plaatsen van een huisparfum (ook wel fragrance sticks genoemd) wordt een steeds grotere trend. Voorheen waren er al middeltjes in vorm van geurblokjes, geursprays, geurkaarsen en geurbranders om een subtiele geur te verspreiden in je huis. Daarna kwamen er zelfs geurmiddeltjes met een sensor die automatisch geur afgeven en de middelen die in het stopcontact moeten en zo een geur verspreiden. Vaak ruik je ze niet maar soms ruik je ze ook té goed en is het net toiletverfrisser of een parfumbak.

Inmiddels gaan huisparfums als warme broodjes over de toonbank. In feite is dit niets meer of minder dan een flesje gevuld met en vloeistof die een lekkere geur bevat. In het flesje zitten een aantal houten stokjes. Deze stokjes nemen de geur op en verdampen aan de lucht zodat er een subtiele geur wordt verspreid.

Je kunt ze al kopen bij goedkope winkels zoals Action of de Xenos tussen de 1,- en de 5,- maar vaak ruiken deze geuren niet sterk of ze ruiken vies. Kwalitatief goede huisparfums vind je bijvoorbeeld bij de Rituals of de Sabon maar dan kun je rekenen op een prijs van rond de 20,-. Het kan echter ook makkelijker: je kunt ze zelf maken.

Wat heb je nodig?

In principe is het maken van een huisparfum oftewel fragrance sticks niet zo ingewikkeld of duur. In feite kun je het ook zo duur maken als je zelf wilt. Dit is afhankelijk van de ingrediënten die je wilt gebruiken. Voor het zelf maken van een huisparfum heb je het volgende nodig:
  • Een glazen flesje naar keuze (je kunt zowel een flesje gebruiken waar bijvoorbeeld drinken in gezeten heeft of je kunt een flesje kopen bij winkels als de Blokker, Marskramer, Action, Hema, enzovoorts)
  • Babyolie
  • Geurolie / essentiële olie / etherische olie naar keuze
  • Satéprikkers die ruim boven je flesje uit steken (zij verspreiden de geur). Je kunt ook via internet andere stokjes bestellen (suikerspinstokjes?) die wat poreuzer zijn. Deze stokjes nemen beter vocht op.

Hoe maak je jouw fragrance sticks?

  • Vul het flesje met de geurolie van je keuze. Je kunt zelf bepalen hoeveel je erin doet; de hoeveelheid kan de intensiteit van de geur beïnvloeden maar ook de levensduur van je eigengemaakte fragrance sticks. Let er ook op hoe sterk de geurolie ruikt die je hebt gekozen.
  • Vul de rest van het flesje met de babyolie. Als je een dopje bij het flesje hebt; draai deze erop en schud het flesje stevig zodat de geurolie mengt met de babyolie. Zo niet; schud dan voorzichtig zonder morsen zodat de geurolie en de babyolie goed mengen.
  • Neem de satéprikkers en steek ze in het flesje. Je kunt ze leuk verspreiden zodat ze over een zo breed mogelijk gebied geur afgeven.
  • Jouw eigengemaakte fragrance sticks zijn klaar!

Als je het flesje zo nog te saai vindt, zou je het flesje kunnen versieren. Dit kan je bijvoorbeeld doen door siersteentjes op het flesje te lijmen, met glasverf aan de slag te gaan, een kralenkettinkje om de hals van het flesje te maken of door een mooi lint naar keuze om de hals te knopen of te strikken. Zo heb je naast een heerlijk geurend huisparfum ook een leuke eyecatcher die je helemaal kunt afstemmen op je interieur!
© 2012 - 2024 Kim-89, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Rituals waar te koop? Overzicht winkelsDe winkelketen Rituals is gespecialiseerd in luxueuze cosmetica. Onderstaand lees je alles over de winkelketen Rituals e…
Onweerstaanbare geuren voor mannenOnweerstaanbare geuren voor mannenDe The Smell and Taste Treatment and Research Foundation heeft onderzocht welke geuren echt onweerstaanbaar zijn voor ma…
Parfum: Coco Mademoiselle van ChanelParfum: Coco Mademoiselle van ChanelIn 2001 kwam het beroemde cosmetica merk met een nieuw parfum. Met dit parfum richtte Chanel haar pijlen vooral op de je…
Geur in je interieur: goed voor je humeurGeur in je interieur: goed voor je humeurGeuren spelen een heel belangrijke rol in ons leven en dat gaat meestal onbewust. Mensen die zich bezighouden met geurma…

De Gevel-moestuinDe Gevel-moestuinWie in een stad woont kan een gevel-moestuin oprichten om optimaal te genieten van de beperkte ruimte. De oppervlakte va…
Moleskine: Een veelzijdig notitieboekMoleskine: Een veelzijdig notitieboekMisschien heb je er al wel eens over gehoord: de Moleskine. Een Moleskine is een luxe, zwart notitieboekje. Hoewel de Mo…
Kim-89 (37 artikelen)
Gepubliceerd: 04-06-2012
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Creatief
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.