Wonen: Geuren in huis

Wonen: Geuren in huis Niet alleen het beeld van iets, maar zeker ook – of meer nog – de geuren in huis, kunnen je een bepaald gevoel geven. Geuren gaan vanaf zeer jonge leeftijd in je neus zitten (of eigenlijk slaan je hersenen het natuurlijk op) en plaats je ze in hokjes om ze er uit te halen, zodra je ze ruikt. Het begint al onbewust bij moeder. Haar geur is erg belangrijk, hoe werkt dat verder door in je leven heen en wat kan je er mee?

Instinct

Hoe vaak heb je niet dat een baby niet stil te krijgen is op willekeurig iemands arm, maar als de moeder de baby terug pakt het plots goed is en de baby stil. Van dit proces is de geur een belangrijk onderdeel. En toch lijken we de neus te onderschatten en roepen we maar dat we zo “visueel” ingesteld zijn.

Visueel ingesteld zijn ook veel mensen, maar dat neemt niet weg dat de neus meer dan we ons beseffen een rol speelt in ons leven. “De neus” maakt er zijn werk van, maar dan moet je wel een uitzonderlijke neus hebben en de grootverdieners met een erg goede neus zitten bijvoorbeeld in de cosmeticawereld. Denk maar eens aan al die parfums. Het gegeven dat we visueel zijn ingesteld heeft niet zelden te maken met en stuk “luiheid”. Bij geuren in de neus moeten we soms diep graven om te achterhalen waar het ook al weer naar terug te herleiden is (waar komt immers het bijbehorende gevoel vandaan). Sommige mensen die dit doen, kunnen het hoofd er als het ware over breken om te achterhalen waar het vandaan komt. Beelden zijn een stuk gemakkelijker in deze.

Dé geur voor in huis

Wetende dat geuren in de omgeving de nodige importantie hebben, is het misschien nog wel belangrijker om geuren te koppelen aan wat je in je woning wilt creëren. Je wilt immers een geur koppelen aan iets wat maakt dat je je lekker in je huis voelt. Gezelligheid, comfort, ontstressen … en alles wat je maar kunt bedenken, wat je “thuis” vormt.

Eenvoudig of écht op zoek naar die ene geur?

Je kunt jezelf er natuurlijk gemakkelijk vanaf maken en wat algemene geuren voor in huis kopen. Denk maar aan het mega populaire lavendel, rozen of vanille. Hoewel dit absoluut prettige geuren zijn, zijn ze ook in tal van huizen te vinden en niet per definitie “je eigen” geur. Het is redelijk algemeen en iedereen vindt dit wel oké. Maar je kunt het ook anders doen en naar een geur op zoek gaan die echt bij je (en je eventuele huisgenoten) past. Dat is niet altijd eenvoudig, want zeker met meer mensen is het toch een zoektocht naar die geur die iedereen prettig vindt (als iedereen er al moeite voor doet om zich te verdiepen in geuren).

Die ene geur vinden!

Als je wilt komen tot een universele geur voor in huis dan zijn er eigenlijk twee mogelijkheden, te weten:
  • Je zoekt een compositie van enkele geuren uit in de vorm van kleine (mini) flesjes en die zet je een voor een gedurende enige tijd in huis en vraagt dan wat men er van vindt (inclusief jijzelf). Mogelijk zijn er al huisgenoten die er iets in positieve of negatieve zin over zeggen.
  • Een andere manier is met herinneringen werken. Als je gezamenlijk herinneringen hebt, waar een geur bij te bedenken is, dan kan dat dé geur voor in huis zijn. Als je een heerlijk vakantie in de Provence hebt doorgebracht, kan lavendel zomaar een geur zijn die bij je past. Het roept namelijk die herinnering weer op, een die je koestert. Maar ook de zee kan een aantrekkingskracht hebben en dan zijn er combinatiegeuren die de zee in je herinnering brengt. Er zijn tal van geuren die je vanuit een herinnering kunt plaatsen.

Wat moet je vooral niet doen?

Chemisch

Geuren zijn niet zelden chemisch en op zich is dat niet erg, maar kies dan een betere geur en niet een goedkoop chemisch luchtje. Vaak gaan die geuren binnen geen tijd ook echt chemisch ruiken. Wat is chemisch ruiken dan? Dat is lastig te benoemen, maar waar het op neer komt is dat het een onechte geur is en je ruikt het echt.

Verschillend

Verschillende geuren door je huis, geven ook vaak een mengelmoes en doen onecht aan. Probeer een geur te vinden die in alle ruimtes “dienst” kan doen.

Overheersend

Sommige mensen kunnen een geur op zoveel plaatsen en manieren in huis tot uiting brengen, dat het overheersend wordt. Dat kan funest zijn voor het effect. Het gaat mensen opvallen, terwijl een geur nu net subtiel moet zijn, en mensen kunnen zich er aan gaan ergeren. Mogelijk krijgen sommige mensen er zelfs hoofdpijn van.

Chemische roos

Roos is heerlijk, maar is peperduur. Bijna iedere rozengeur is chemisch en meestal zijn ze na enige tijd gewoonweg irritant. Er zijn nauwelijks rozengeuren die én chemisch zijn én toch lekker ruiken.

Waar zijn geuren te vinden en in wat voor vorm?

De vele spirituele beurzen hebben meestal wel enkele stands waar je geuren in de vorm van olie (verdunnen en warm maken met een theelichtje er onder)kunt vinden. Maar ook wierook kan een mogelijkheid zijn, een geurkaars of een etherische olie waar je geurstokjes in zet en via die stokjes komt de geur in je huis.

Maar denk ook een winkelketen als De Tuinen. Deze heeft een ruim assortiment aan geuren van flesjes, tot wierook tot geurzakjes (handig voor in de kledingkast). Zo nu en dan zie je bij Rituals ook een lijn met verschillende producten en zo zijn er nog meer winkels die een ruim assortiment hebben en beter van kwaliteit zijn.

Tot slot

Geuren in huis kunnen iets aanvullen, het ultieme gevoel voor thuis benadrukken en gewoon lekker ruiken en je een welkom gevoel geven. Bepaal zelf waarom, maar doe het zorgvuldig.
© 2014 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Luchtverfrissers: geuren en uitvoeringen naar ieders wensLuchtverfrissers: geuren en uitvoeringen naar ieders wensEen luchtverfrisser is bedoeld om in huis eventuele onaangename luchtjes te verdoezelen. Door het verspreiden van een ge…
Geurtjes: geuren in huis bevorderen het welzijnGeurtjes: geuren in huis bevorderen het welzijnEen geur in huis bevordert voor veel mensen hun gevoel van welbehagen. Er zijn echter heel veel synthetische stoffen op…
Phantosmie: geuren in de neus die er niet zijnPhantosmie is een vreemde aandoening van het reukorgaan. Men ruikt dan geuren die er in werkelijkheid niet zijn. Vaak zi…
De reuk (zintuigen)De reuk (zintuigen)De neus, het uitsteeksel van het hoofd en het eerste deel van onze luchtwegen. De neus zorgt niet alleen voor het verwar…

7 preventiemaatregelen tegen diefstal in je woning7 preventiemaatregelen tegen diefstal in je woningInbrekers over de vloer krijgen is een echte nachtmerrie. Je mag er niet aan denken en hopen dat je het nooit zal meemak…
Waar goede buren goed voor zijnWaar goede buren goed voor zijnDe buren kunnen soms de beste vrienden worden. Misschien niet omdat men dezelfde hobby's deelt of dezelfde leeftijd heef…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 23-09-2016
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Wonen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.