Bureaustoelen: Soorten, materiaal en tips bij aanschaf

Bureaustoelen: Soorten, materiaal en tips bij aanschaf Veel mensen kopen een bureaustoel zonder hierover verder na te denken. Het loont echter wel de moeite om voor de aanschaf even na te denken over de precieze functie, frequentie en omgeving waarin de stoel zal worden gebruikt. Het kiezen van het juiste type bureaustoel verhoogt de productiviteit van werknemers omdat ze zich beter kunnen concentreren op hun werk. Bureaustoelen bestaan in heel wat soorten, groottes, ontwerpen en materialen en zijn al dan niet verstelbaar of mobiel. Het is belangrijk om op voorhand een stoel uit te testen en deze zo mogelijk kosteloos terug te kunnen bezorgen. Diverse tips helpen tot slot bij de aankoop van een bureaustoel.

Soorten bureaustoelen

24-uurs stoelen

Deze stoelen zijn ideaal voor constant gebruik, zoals callcenters. Ze zijn ontworpen met extra duurzame frames, dikke bekledingen en rugleuningen en een aantal ergonomische aanpassingen.

Computerstoelen

Computergebruikers opteren best voor een speciale computerstoel. Deze stoelen hebben vaak een aantal ergonomische aanpassingen om het aanpasbare comfort van elke gebruiker te garanderen. Ze hebben ook een basis met vijf wielen om een soepele beweging in een kantooromgeving te garanderen.

Klassieke bureaustoelen

In veel werkomgevingen is een klassieke bureaustoel aanwezig. Werknemers ervaren hierbij veel stabiliteit en comfort tijdens de werkdag waarbij ze vooral zittend werk uitvoeren. Een breed assortiment midden- en hoge stoelen biedt een goede zitpositie voor verschillende omgevingen, gaande van een kantoor tot een grote vergaderruimte. Bureaustoelen zijn beschikbaar met een middenrugleuning of een hoge rugleuning.

Kniestoelen

De kniestoel zorgt voor een verlichting van rugpijn en bovendien behoudt de werknemer hiermee een goede houding. Bovendien is het mogelijk om dankzij een kniestoel de bloedsomloop te verbeteren. Deze ergonomisch vriendelijke stoel is een uitstekende aanvulling in een kantooromgeving. De verrijdbare kniestoel houdt de werknemers namelijk de hele dag alert en gezond.

Krukken

Sommige mensen zijn meer gebaat bij een mobiele bureaustoel. Krukken zijn dan een uitstekende optie. Ze zijn vlot verplaatsbaar en zijn nuttig voor een kort gebruik. Deze stoelen zijn vooral nuttig voor artsen- en tandartspraktijken, evenals andere ‘snelle’ omgevingen zoals restaurants en cafés waar mensen vaak moeten wisselen tussen zitten en staan. De stoelen schuiven gemakkelijk over vloeren en in kleine ruimtes. Ze zijn tevens minder omslachtig dan de klassieke bureaustoel.

Managerstoelen

Managerstoelen bieden een professionele uitstraling aan de kantoorruimte. Ze passen ook vaak goed bij oudere kantoormeubelen. Ze zijn veelal gemaakt van hoogwaardige materialen zoals leer en hout, en staan daarom garant voor comfort en duurzaamheid. Deze stoelen zijn tevens goed aan te passen (lendensteun, ergonomisch ontwerp, gestoffeerde bedieningselementen, ...). Deze meestal dure bureaustoelen zijn vaak wel op lange termijn de beste investering.

Receptiestoelen

Receptiestoelen zijn stoelen met volledige zijleuningen en vier poten. Ze hebben een stationair, slank maar wel duurzaam ontwerp. De ontvangststoelen zitten ook zo comfortabel en zijn beschikbaar voor alle lichaamstypen. Zowel gasten, klanten als personeel genieten van het comfort van deze receptiestoelen.

Vergaderstoelen

Met vergaderstoelen kunnen mensen naar voren leunen, om zo betrokken te blijven bij vergaderingen en discussies. Deze zitmogelijkheden hebben meestal ook zeer minimale aanpassingen, omdat personen er meestal niet voor langere tijd in zitten.

Werkstoelen

Zoals de naam reeds doet vermoeden, is dit type bureaustoel vooral inzetbaar om een fysieke taak uit te oefenen, zoals bijvoorbeeld tekenen. Veel van deze stoelen bevatten een voetring voor voetondersteuning en een hoogte-aanpassing. De werkstoel is ideaal voor een verscheidenheid aan kantooromgevingen en bestaat zowel in een stijl met een smalle rugleuning als een middenrugleuning. Deze stoel biedt voldoende rugondersteuning en heeft tegelijkertijd een eenvoudig ontwerp. Deze zijn in kleine, compacte uitvoeringen beschikbaar voor kleinere kantoren. De kleine werkstoelen hebben een compacte structuur en wendbare zwenkwielen, waardoor ze ook passen in een kleine ruimte. De grotere versie is verkrijgbaar in een groot aantal verschillende stijlen en kleuren. Een grotere versie is bruikbaar op kantoor, maar ook in een thuisomgeving.

Materiaaltypes van stoelen

Een zorgvuldige afweging is nodig bij de keuze van het stoelmateriaal.

Bekleed
Een beklede bureaustoel vergt minimaal onderhoud, maar wel ontstaat hierbij sneller schade. De bekleding verdunt ook bij consistent gebruik. Wel is het mogelijk om een ergonomische en comfortabele bureaustoel die niet past in het interieur te bekleden wat vaak een uitstekend alternatief is.

Hout
Hout is een natuurlijk, duurzaam materiaal, maar de houten bureaustoelen hebben geen opvulling en bovendien ontstaan gemakkelijk scheuren wanneer ze zijn blootgesteld aan vocht.

Leer
Leer heeft een dure uitstraling die past bij de meeste omgevingen. Bureaustoelen in leer gaan lang mee en zijn van nature bestand tegen vlekken, morsen en geuren. Wel is een echte leren bureaustoel duur, moet de bureaustoel regelmatig ‘verlucht’ worden en is deze gevoelig voor extreme kou of hitte.

Microvezel staal
Microvezel staal is bestand tegen vlekken en duurzaam, maar het trekt wel stof en haar aan en is bovendien minder milieuvriendelijk dan andere opties.

Nepleer
Nepleer is een minder duur alternatief voor echt leer met een mooie uitstraling, maar het heeft wel regelmatig onderhoud nodig en is geen luchtig materiaal.

Plastic
Plastic is licht in gewicht, budgetvriendelijk, bestand tegen vlekken, morsen en geurtjes. Deze bureaustoelen hebben echter geen vulling, geen ademend vermogen en zijn niet duurzaam.

Polymeer
Polymeer bureaustoelen hebben een hoge dichtheid en zijn duurzaam, maar ze bezitten geen opvulling.

Vinyl
Vinyl is een duurzaam materiaal, dat makkelijk schoon te maken is en bij veel omgevingen past. Wel ontstaat snel schade aan vinyl.

Opties en aanpassingen van bureaustoel

Armondersteuning
Een bureaustoel heeft al dan niet verstelbare armleuningen. Het is met armleuning mogelijk om pijn in de nek (nekpijn) en schouders (schouderpijn) te verlichten.

Draaien
Sommige bureaustoelen hebben de mogelijkheid om de stoel te draaien zonder dat de basis van de stoel wordt geplaatst.

Hoogteafstelling
Met deze functie is het mogelijk om van elke hoogte op een efficiënte manier gebruik te maken van de stoel.

Kantelen
Bij het kiezen van een bureaustoel met een kantelverstelling, is het mogelijk om de hoek van de stoel naar behoefte te wijzigen.

Lendensteun
De lendensteun biedt de sterkste ondersteuning voor de volledige onderrugspieren; deze is dan ook belangrijk bij de keuze van een bureaustoel.

Pedaalbediening
Deze functie geeft de gebruiker controle over de knie- en rugkantposities. De zithoogte aanpassen is ook mogelijk met de pedaalbediening.

Rugleuning
De rugleuning helpt niet alleen voor het verbeteren van de bloedcirculatie, maar verlicht tevens de druk op de onderrug.

Wieltjes / Zwenkwielen
Dankzij de aanwezigheid van wieltjes onder de bureaustoel is de stoel verrijdbaar, en is de gebruiker mobiel om van de éne naar de andere plaats te gaan.

Tips bij de aanschaf van een bureaustoel

Alvorens een bureaustoel aan te schaffen, is het verstandig om rekening te houden met volgende punten:
  • de al dan niet noodzaak van een bureaustoel in andere ruimten
  • de dagelijkse gebruiksduur (af en toe tot fulltime) (des te langer de gebruiksduur, des te meer instelbare functies nodig zijn)
  • de doelgroep en het lichaamstype van de toekomstige gebruiker(s)
  • de eenvoud van het bedienen van instellingen en het maken van aanpassingen
  • de werkplek (tafelhoogte, bureautype en indeling met apparatuur)
  • het budget van de stoel
  • het uiterlijk van de stoel ten opzichte van de omgeving

Stoel uittesten

Het is belangrijk om de stoel in een gerenommeerde winkel of een professioneel bedrijf al uit te testen voor de aanschaf. Een test op kantoor van enkele dagen is echter ook onontbeerlijk. Daarbij is het van belang om de stoel zonder voorwaarden terug te kunnen brengen indien nodig. Zelfs een stoel die perfect lijkt in de showroom van de winkel, werkt mogelijk niet met de bureautafel of de vloer op kantoor. De stoel glijdt bijvoorbeeld niet goed of de armleuningen zorgen ervoor dat de gebruiker niet dicht genoeg bij de bureautafel komt. Het is misschien vervelend om een bureaustoel terug in te pakken en terug te bezorgen aan de winkel, maar het is nog veel erger om jarenlang met een ongemakkelijk gevoel op kantoor te zitten.

Armleuningen

Armleuningen met vaste hoogte zijn uitstekend voor incidenteel gebruik, maar voor langdurig gebruik genieten verstelbare armleuningen de voorkeur. De best verstelbare armleuningen moeten de ellebogen voorzichtig ondersteunen, zodat de schouder zich ontspant. Wel mogen de armleuningen nooit hoger zijn dan wanneer de armen op natuurlijke wijze gebogen en in rust zijn. De voeten moeten plat op de grond staan met de armen op dezelfde hoogte als de bovenkant van de bureautafel. Deze positie voorkomt spanning. In hoogte verstelbare armleuningen zijn bovendien sneller onder de bureautafel te schuiven bij niet-gebruik. De beste ergonomische bureaustoelen zijn tot slot in breedte verstelbaar.

Dynamisch zitten

Het menselijk lichaam is niet ontworpen voor statische houdingen. Des te langer mensen op een bureaustoel zitten, des te belangrijker het is om de stoel te kunnen bewegen. Het is beter om kleine bewegingen met de stoel te maken in plaats van voortdurend in de stoel te zitten en te ‘friemelen’. Dergelijke stoelbewegingen zijn afhankelijk van het gewicht. Bureaustoelen moeten bijgevolg bij voorkeur een automatische gewichtsinstelling hebben. Is deze optie niet aanwezig, dan is het belangrijk om de spanning van de rugleuning aan te kunnen passen voor een goede lichaamshouding.

Gewicht

Bureaustoelen dragen een maximaal gewicht waarop potentiële kopers en gebruikers ook moeten letten.

Hoofdsteun

Een hoofdsteun is niet noodzakelijk. Is deze toch aanwezig, dan moet deze comfortabel de basis van het hoofd raken.

Knieën

Tussen de achterkant van de knieën en de rand van de stoel moeten twee tot drie vingers passen.

Rugleuning / Lendensteun

De rugleuning zorgt enerzijds voor een fysieke ondersteuning, maar anderzijds geeft een de rugleuning van de bureaustoel een indruk aan collega’s en klanten. De rugleuning is best verstelbaar en moet de natuurlijke S-vorm van de ruggengraat volgen en de onderrug ondersteunen. De rugleuning mag namelijk geen openingen en afstanden achterlaten. Op die manier ontstaat zo min mogelijk belasting op de wervelkolom. De leuning moet op zijn minst de hoogte van het midden van de schouderbladen bereiken maar strekt zich idealiter boven de schouders uit.

Zithoogte / Stoelhoogte

Ook de zithoogte moet juist zijn. Wanneer een gebruiker rechtop in de stoel zit, moeten hij de voeten plat op de grond (of eventueel een voetensteun) laten rusten. Er mag met andere woorden geen druk ontstaan aan de achterkant van de dijen, omdat anders de bloedtoevoer beperkt wordt naar de onderbenen en voeten, hetgeen resulteert in vermoeide benen of mogelijk zelfs verdoofde benen. De dijen moeten een hoek van negentig graden hebben met de kuiten.

Zitoppervlak / Zitsteun

De zitsteun, de armleuning en de rugleuning moeten stevig genoeg zijn om de gebruiker te ondersteunen, maar moeten zacht genoeg zijn om geen drukpunten te voelen. Ook mag de gebruiker geen hard frame voelen. De stoelbekleding moet doorlatend zijn, zodat de stoel kan ademen en de opbouw van warmte op de stoel tot een minimum herleid kan worden. Het is echter wel raadzaam om zelfs met een ergonomische en comfortabele stoel niet te lang te zitten op de stoel en regelmatig rekoefeningen te maken of frequent korte pauzes te nemen. Dit voorkomt bijvoorbeeld oogvermoeidheid, het Computer Vision Syndrome of gewrichtsstijfheid. Bovendien zijn deze pauzes beter voor de geest.
© 2017 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een ergonomische bureaustoel kopen – Waar moet u op letten?Een ergonomische bureaustoel kopen – Waar moet u op letten?In de kantooromgeving van vandaag zijn ergonomische bureaustoelen zeer belangrijk. Veel mensen zitten meer dan acht uur…
Thonet stoelen S43, S43f en S43kDe Thonet S43 bestaat al bijna een eeuw. Het is een immens populaire stoel, die niet alleen lekker comfortabel zit, maar…
Stoel en werkplek goed instellen: advies en tipsStoel en werkplek goed instellen: advies en tipsMensen zitten tegenwoordig steeds meer, ook op het werk. Het is een feit dat grote delen van de werkende bevolking een v…
Adirondack, oftewel Bear chair, tuinstoel van standAlsof je een tweede huid aangemeten krijgt. De bear chair zit als gegoten en neemt daarbij een prominente plaats in de t…

Scandinavisch design: tips voor een Scandinavische woonstijlScandinavisch design: tips voor een Scandinavische woonstijlEenvoudig, puur, praktisch én een warme natuurlijke look: dat is de basis van een Scandinavische interieurstijl. Een sti…
Welke lampsoorten bestaan er onder andere?Welke lampsoorten bestaan er onder andere?Er bestaan talloze verschillende lampsoorten. Hierbij kun je denken aan onder andere ledlampen en halogeenlampen. Niet e…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Buntysmum, Pixabay
  • Geraadpleegd op 22 december 2017:
  • 5 Types of Office Chairs that Increases your Business Productivity, http://officeskills.org/blog/5-types-of-office-chairs-that-increases-your-business-productivity/
  • Desk Chair Guide – Why & How To Buy An Office Chair, https://www.gentlemansgazette.com/desk-chair-office-guide/
  • Office chair buying guide, https://www.johnlewis.com/buying-guides/office-chair-buying-guide
  • The 7 Types of Office Chairs – and what they’re made for, http://www.uratex.com.ph/industrial-institutional/blog/types-office-chairs
  • The 7 Types of Office Chairs – and what they’re made for, https://www.linkedin.com/pulse/7-types-office-chairs-what-theyre-made-%E6%AD%A6-%E9%AB%98
  • The Definitive Guide to Choosing an Office Chair, https://www.google.be/search?q=tips+buying+office+chairs&oq=tips+buying+office+chairs&aqs=chrome.0.69i59j0.1856j0j8&sourceid=chrome&ie=UTF-8
  • Types of Office Chairs, https://www.nationalbusinessfurniture.com/blog/types-of-office-chairs
  • Types of Office Chairs, https://www.webstaurantstore.com/guide/705/types-of-office-chairs.html
  • What to Look For in an Office Chair, https://www.thespruce.com/things-to-look-for-in-office-chair-1391492
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 20-08-2019
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Interieur
Bronnen en referenties: 11
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.