Welke lampsoorten bestaan er onder andere?

Welke lampsoorten bestaan er onder andere? Er bestaan talloze verschillende lampsoorten. Hierbij kun je denken aan onder andere ledlampen en halogeenlampen. Niet elke lamp is even fel of zuinig. Lampen zijn door de jaren heen namelijk steeds zuiniger geworden. Iedere lamp geeft een unieke sfeer. De sfeer die de lamp afgeeft is onder andere afhankelijk van de kleur en de sterkte van de verlichting. Omdat er zoveel soorten zijn kunnen ze sterk in prijs verschillen. Wat voor lampsoorten bestaan er nog meer en wat zijn de specifieke kenmerken van deze lampen?

Fittingen

Het is belangrijk om voor de aanschaf van een lamp te weten naar wat voor fitting je precies op zoek bent. Als de fitting niet past kan deze namelijk niet aangesloten worden. Spaarlampen en gloeilampen kunnen bijvoorbeeld twee soorten fittingen hebben, er kan namelijk een keuze gemaakt worden tussen een grote en kleine fitting. Halogeenlampen bevatten twee metalen lussen of bevatten twee pinnen. Ledlampen kunnen twee pinnetjes hebben. Deze lampen zijn vaak verwerkt in een elektrisch snoer.

Verschillende lampsoorten


Gloeilamp

De gloeilamp is in 1854 door Heinrich Göbel uitgevonden en was de eerste lampensoort in de geschiedenis. De gloeilamp geeft een grote hoeveelheid warmte af waardoor er veel energie verloren gaat. Het rendement is hierdoor erg laag. Gloeilampen hebben meestal een geelachtige kleur en hebben tijd nodig om op volledige lichtsterkte te komen. De kleur van gloeilampen zorgt ervoor dat de lamp een warme sfeer teweegbrengt.

Inductielampen

De inductielamp is in 1891 uitgevonden door de natuurkundige Nikola Tesla. Inductielampen zijn erg zuinig en zien er vaak uit als een ronde buis. Deze lampen hebben een zeer lange levensduur en zijn vaak dimbaar. Hiernaast slaan deze lampen meteen aan waardoor ze meteen bruikbaar zijn. De lampen zijn in verschillende kleurweergaven verkrijgbaar.

Halogeenlampen / Bron: Brianpirie at English Wikipedia, Wikimedia Commons (Publiek domein)Halogeenlampen / Bron: Brianpirie at English Wikipedia, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Halogeenlamp

De halogeenlamp kwam in 1892 voor het eerst op de markt. De lampen zijn op het moment dat zij aangezet worden meteen verlicht. Halogeenlampen geven helder licht af dat het gehele kleurenspectrum bedekt en hebben hierdoor een witte lichtkleur. Deze lampen zijn onder andere in de vorm van spotlampen verkrijgbaar. Spotlampen zijn kleine ronde lampen met twee ronde fittingen. Om het product te kunnen gebruiken dien je de fittingen te plaatsen en een korte draaiende beweging te maken.

Natriumlamp

Natriumlampen bevatten gas dat licht uitzendt. Deze lamp is in 1920 uitgevonden. Het duurt ongeveer 20 minuten voordat de lamp volledig warm is. Natriumlampen worden meestal als buitenverlichting gebruikt voor het verlichten van een groot stuk terrein. Deze kunnen onder andere gebruikt worden voor het verlichten van wegen, havens en stadions.

Tl-verlichting

Tl-verlichting is in 1926 uitgevonden en heeft een langwerpige vorm waardoor deze lampen zeer fragiel zijn totdat zij geplaatst zijn. Wanneer deze aangezet wordt begint de lamp te flikkeren voordat hij volledig aanslaat. Er komt vervolgens een sterke witte gloed van de lamp af waardoor deze geschikt is voor het verlichten van grote ruimtes. De lamp wordt hierdoor regelmatig in kantoorpanden en warenhuizen gebruikt.

Led staat voor 'Light-emitting diode'. / Bron: PiccoloNamek, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Led staat voor 'Light-emitting diode'. / Bron: PiccoloNamek, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Led

Ledlampen zijn een vrij nieuw product. Deze lamp is namelijk in het jaar 1962 uitgevonden. Deze lampen hebben als voordeel dat zij zeer weinig warmte afleveren en hierdoor een hoog rendement hebben. Tevens hebben ledlampjes een zeer lange levensduur en zijn ze in allerlei kleuren verkrijgbaar. Er is echter één nadeel; er komt hier fel kunstlicht vanaf waardoor de lichtintensiteit van dichtbij vaak te fel is. De lichtintensiteit is van veraf vaak zwak. Om deze reden wordt ledverlichting meestal in de vorm van ledstrips verkocht.

Spaarlamp

De spaarlamp is een nuttige uitvinding omdat deze lamp zeer zuinig is. Het Nederlandse bedrijf Philips uit Eindhoven heeft dit product in 1982 als eerste op grote schaal geproduceerd. De eerste varianten waren grote exemplaren die prijzig waren. Hiernaast was de levensduur van de eerste spaarlampen onbetrouwbaar en maakten ze soms lawaai. Spaarlampen kunnen meestal overal voor gebruikt worden, zoals voor de algemene verlichting van een kamer of aan accessoires zoals bureaulampen.
© 2017 - 2023 Island, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Besparen op elektriciteit door verlichtingBesparen op elektriciteit door verlichtingElektriciteit is duur, verlichting is nodig en geld is niet in overvloed. Mensen kampen met veel uitgaven tegelijk waard…
Soorten verlichting: Gloeilamp, spaarlamp of LED verlichtingSoorten verlichting: Gloeilamp, spaarlamp of LED verlichtingIedereen heeft nood aan licht, eender waar, eender wanneer. Als het natuurlijke daglicht weggenomen wordt is er nood aan…
De vooroordelen over ledverlichtingDe vooroordelen over ledverlichtingAls er over ledverlichting wordt gesproken, denkt men vaak aan koud, kil licht. Ook wordt er vaak gedacht dat ledlampen…

Bureaustoelen: Soorten, materiaal en tips bij aanschafBureaustoelen: Soorten, materiaal en tips bij aanschafVeel mensen kopen een bureaustoel zonder hierover verder na te denken. Het loont echter wel de moeite om voor de aanscha…
Meubels laten overspuiten: vaak goedkoper dan vervangen!Meubels laten overspuiten: vaak goedkoper dan vervangen!Wil je je interieur een nieuwe uitstraling geven of heb je net een nieuw meubelstuk gekocht en valt iets anders nu uit d…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Unsplash, Pixabay
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Spaarlamp
 • http://www.100jaarslim.nl/tijdlijn/1976-1980
 • http://www.plentypartsveenendaal.nl/blog/gloeilamp-spaarlamp-of-led-lamp
 • https://www.karwei.nl/assortiment/verlichting/lampen/halogeenlampen/c/verlichting_lampen_halogeenlampen
 • https://simple.wikipedia.org/wiki/Light-emitting_diode#/media/File:RBG-LED.jpg
 • http://www.ledlampennederland.nl/Lamptypes
 • https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Natriumlamp
 • https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Gloeilamp
 • http://www.stroombesparen.eu/Geschiedenis%20TL.html
 • https://www.paulrattink.nl/inductielamp/
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Led
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Thomas_Edison
 • Afbeelding bron 1: Brianpirie at English Wikipedia, Wikimedia Commons (Publiek domein)
 • Afbeelding bron 2: PiccoloNamek, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Island (91 artikelen)
Laatste update: 17-12-2019
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Interieur
Bronnen en referenties: 15
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.