Welke lampsoorten bestaan er onder andere?
Er bestaan talloze verschillende lampsoorten. Hierbij kun je denken aan onder andere ledlampen en halogeenlampen. Niet elke lamp is even fel of zuinig. Lampen zijn door de jaren heen namelijk steeds zuiniger geworden. Iedere lamp geeft een unieke sfeer. De sfeer die de lamp afgeeft is onder andere afhankelijk van de kleur en de sterkte van de verlichting. Omdat er zoveel soorten zijn kunnen ze sterk in prijs verschillen. Wat voor lampsoorten bestaan er nog meer en wat zijn de specifieke kenmerken van deze lampen?
Fittingen
Het is belangrijk om voor de aanschaf van een lamp te weten naar wat voor fitting je precies op zoek bent. Als de fitting niet past kan deze namelijk niet aangesloten worden. Spaarlampen en gloeilampen kunnen bijvoorbeeld twee soorten fittingen hebben, er kan namelijk een keuze gemaakt worden tussen een grote en kleine fitting. Halogeenlampen bevatten twee metalen lussen of bevatten twee pinnen. Ledlampen kunnen twee pinnetjes hebben. Deze lampen zijn vaak verwerkt in een elektrisch snoer.
Verschillende lampsoorten
Gloeilamp
De gloeilamp is in 1854 door Heinrich Göbel uitgevonden en was de eerste lampensoort in de geschiedenis. De gloeilamp geeft een grote hoeveelheid warmte af waardoor er veel energie verloren gaat. Het rendement is hierdoor erg laag. Gloeilampen hebben meestal een geelachtige kleur en hebben tijd nodig om op volledige lichtsterkte te komen. De kleur van gloeilampen zorgt ervoor dat de lamp een warme sfeer teweegbrengt.
Inductielampen
De inductielamp is in 1891 uitgevonden door de natuurkundige Nikola Tesla. Inductielampen zijn erg zuinig en zien er vaak uit als een ronde buis. Deze lampen hebben een zeer lange levensduur en zijn vaak dimbaar. Hiernaast slaan deze lampen meteen aan waardoor ze meteen bruikbaar zijn. De lampen zijn in verschillende kleurweergaven verkrijgbaar.
Halogeenlamp
De halogeenlamp kwam in 1892 voor het eerst op de markt. De lampen zijn op het moment dat zij aangezet worden meteen verlicht. Halogeenlampen geven helder licht af dat het gehele kleurenspectrum bedekt en hebben hierdoor een witte lichtkleur. Deze lampen zijn onder andere in de vorm van spotlampen verkrijgbaar. Spotlampen zijn kleine ronde lampen met twee ronde fittingen. Om het product te kunnen gebruiken dien je de fittingen te plaatsen en een korte draaiende beweging te maken.
Natriumlamp
Natriumlampen bevatten gas dat licht uitzendt. Deze lamp is in 1920 uitgevonden. Het duurt ongeveer 20 minuten voordat de lamp volledig warm is. Natriumlampen worden meestal als buitenverlichting gebruikt voor het verlichten van een groot stuk terrein. Deze kunnen onder andere gebruikt worden voor het verlichten van wegen, havens en stadions.
Tl-verlichting
Tl-verlichting is in 1926 uitgevonden en heeft een langwerpige vorm waardoor deze lampen zeer fragiel zijn totdat zij geplaatst zijn. Wanneer deze aangezet wordt begint de lamp te flikkeren voordat hij volledig aanslaat. Er komt vervolgens een sterke witte gloed van de lamp af waardoor deze geschikt is voor het verlichten van grote ruimtes. De lamp wordt hierdoor regelmatig in kantoorpanden en warenhuizen gebruikt.
Led
Ledlampen zijn een vrij nieuw product. Deze lamp is namelijk in het jaar 1962 uitgevonden. Deze lampen hebben als voordeel dat zij zeer weinig warmte afleveren en hierdoor een hoog rendement hebben. Tevens hebben ledlampjes een zeer lange levensduur en zijn ze in allerlei kleuren verkrijgbaar. Er is echter één nadeel; er komt hier fel kunstlicht vanaf waardoor de lichtintensiteit van dichtbij vaak te fel is. De lichtintensiteit is van veraf vaak zwak. Om deze reden wordt ledverlichting meestal in de vorm van ledstrips verkocht.
Spaarlamp
De spaarlamp is een nuttige uitvinding omdat deze lamp zeer zuinig is. Het Nederlandse bedrijf Philips uit Eindhoven heeft dit product in 1982 als eerste op grote schaal geproduceerd. De eerste varianten waren grote exemplaren die prijzig waren. Hiernaast was de levensduur van de eerste spaarlampen onbetrouwbaar en maakten ze soms lawaai. Spaarlampen kunnen meestal overal voor gebruikt worden, zoals voor de algemene verlichting van een kamer of aan accessoires zoals bureaulampen.