Kamerplanten die zichzelf vermeerderen: makkelijk te stekken
Er zijn veel goede redenen om een aantal kamerplanten in huis te hebben. Ze verbeteren de luchtkwaliteit, je mentale gezondheid en bovendien kunnen ze je huis een stuk gezelliger en hipper maken. Het aanschaffen van al deze kamerplanten kan best een dure hobby zijn. Stekken is een handige manier om binnen de kortste keren veel planten te hebben, zonder dat je ze allemaal hoeft te kopen. Voor het stekken van planten heb je niet per se groene vingers nodig: sommige planten helpen al een handje door zelf dochterplantjes te vormen die je alleen nog maar van de moederplant hoeft te scheiden. Een eenvoudigere manier om snel veel planten te krijgen is er niet.
Het stekken van kamerplanten
Stekken is een manier van aseksuele voortplanting van planten. Hoewel je als mens planten soms kunt forceren om op die manier te vermeerderen (door stukjes plant af te snijden en met stekgels vol planthormonen de plant wortel te laten schieten), zijn er ook vele planten die deze tactiek zelf toepassen om zo snel mogelijk te verspreiden. Een bekend voorbeeld in de landbouwsector zijn aardbeien, die zowel seksueel voorplanten (de pitjes op de aardbei) als aseksueel. Dit gebeurt door middel van de vele uitlopers die ze maken: lange stengels met kleine bladeren en worteltjes die, wanneer ze de grond aanraken, verder groeien tot volwaardige aardbeienplanten. Voor binnenshuis zijn er ook veel planten die uit zichzelf binnen de kortste keren vele nakomelingen produceren, en daarmee dus eenvoudig te vermeerderen zijn.
Pannenkoekenplant - Kleine plantjes groeien vanzelf naast de moederplant.
Pannenkoekenplant (Pilea peperomioides)
Misschien wel het bekendste voorbeeld van een ontzettend hippe plant die elk interieur opvrolijkt, maar ook nog eens vreselijk eenvoudig is om te stekken. Als je je pannenkoekenplant goed verzorgt, komen er binnen de kortste keren kleine plantjes vlak bij de stengel van de moederplant. Deze dochterplantjes zitten met hun wortels vast aan hun moeder. Als het plantje groot genoeg is (6-9 cm hoog), kun je hem uitgraven, en de wortel die naar de moederplant loopt doorknippen met een (tuin)schaartje. Plaats de dochterplant in een nieuw potje met aarde, geef een scheutje water, en geniet van je nieuwe plant. Eenvoudiger wordt het niet.
Graslelie (Chlorophytum comosum)
Ook de graslelie is een gemakkelijk te stekken plant. Je hebt voor deze plant überhaupt geen groene vingers nodig, want hij is bijna niet dood te krijgen. Het stekken spreekt dan ook redelijk voor zich. Deze plant maakt namelijk (net als de eerder genoemde aardbeien) lange stengels met daaraan de dochterplantjes. Hier zitten vaak al kleine wortelpuntjes aan. Je kunt deze stekjes simpelweg afknippen en in een potje met grond plaatsen.
Bommenwerper - Babyplantjes aan de bladrand.
Bommenwerper (Kalanchoe daigremontiana)
De Kalanchoe daigremontiana ofwel 'bommenwerper', wordt in het Engels 'Mother of Thousand' genoemd. En dat is niet verwonderlijk, als je deze plant ziet. Alle bladeren van deze plant vormen tientallen miniplantjes aan de bladrand. De plantjes vormen zelfs al wortels terwijl ze aan het blad groeien. De rijen mini-plantjes geeft de Kalanchoe een bijzonder uiterlijk. De kleine plantjes vallen vanzelf naar de grond, waar ze uitgroeien tot nieuwe plantjes. Je kunt ze ook een handje helpen door ze van het blad af te tikken. Let op: deze plant is giftig, dus pas op met kleine kinderen en huisdieren. De gevallen plantjes (5 mm in doorsnee) kunnen als voedsel aangezien worden.
Moederplantje (Saxifraga stolonifera)
De naam zegt het eigenlijk al. Zelfs de Latijnse naam geeft aan dat deze plant makkelijk stekt: 'stolon' staat namelijk voor 'uitloper'. Net als de graslelie vormt deze plant lange uitlopers waar zich nieuwe plantjes vormen. Je kunt de stengel afknippen en het plantje in een nieuw potje zetten.
Kindje-op-moeders-schoot - Kleine plantjes vormen vanuit de bladeren. /
Bron: Brewbooks, Flickr (CC BY-SA-2.0)
Kindje-op-moeders-schoot (Tolmiea menziesii)
Ook deze soort heeft een veelzeggende naam. Er vormt zich namelijk ongeveer iedere maand een nieuw plantje op het blad van de moederplant. Je kunt het plantje samen met het moederblad en een klein stukje van de bladsteel afknippen en in een nieuw potje zetten. Regelmatig benevelen met een plantenspuit kan de overlevingskansen vergroten.
Munt (Mentha)
Hoewel niet echt een kamerplant, is dit wel een plant die veel binnenshuis wordt gehouden vanwege de vele mogelijkheden in de keuken. Verschillende munt-soorten vormen zelf ondergrondse uitlopers, waar vervolgens stengels uitgroeien. Net als bij de pannenkoekenplant kun je een nieuwe stengel uitgraven en de wortels die naar de andere stengels lopen afknippen. Vervolgens kun je de plant in een nieuw potje plaatsen. Zo houd je een oneindig verse voorraad voor je muntthee of mojito's!
Algemene tips
Voor het vermeerderen van kamerplanten zijn er een aantal dingen die je in acht moet nemen:
- Zorg dat de grond van je nieuwe stekjes noch te nat, noch te droog is. Zorg voor een goede afwatering van je pot.
- Gebruik oude jampotten of plastic bekertjes om een groot aantal stekken tegelijk te kweken. De plastic bekertjes zijn ook uitermate geschikt om planten te kweken die je eenvoudig weg kan geven voor house warmings, verjaardagen of feestdagen.
- Zorg voor een lichte plaats, maar niet in de volle zon.
- Zorg dat de temperatuur van de kamer niet te laag is.
- Op een gegeven moment zijn nieuwe stekjes erbij gebaat om in een grotere pot geplaatst te worden.
- Mocht je een andere mooie plant hebben die je graag wilt stekken: vaak is het mogelijk. Zoek hier meer informatie over op het internet, omdat de beste manier nog wel eens kan verschillen. Vetplantjes kun je bijvoorbeeld binnen een minuut vanuit het blad stekken; veel andere planten stek je juist vanuit de stengel. Ook zullen lang niet alle planten zo gemakkelijk stekken als bovengenoemde zelf-vermeerderaars en zijn soms meerdere pogingen nodig om te slagen.