Een ergonomische bureaustoel kopen – Waar moet u op letten?

Een ergonomische bureaustoel kopen – Waar moet u op letten? In de kantooromgeving van vandaag zijn ergonomische bureaustoelen zeer belangrijk. Veel mensen zitten meer dan acht uur per dag op kantoor. Gedurende deze tijd, is het belangrijk dat er ergonomische stoelen worden gebruikt, omdat ze bijdragen tot het verminderen van schouder-, rug- en nekklachten. Hoewel een ergonomische bureaustoel meer kost dan de standaard bureaustoel, is het een verstandige investering omdat het de productiviteit verhoogt en kan helpen om ernstige lichamelijke klachten te voorkomen.

De juiste bureaustoel selecteren

Om de juiste ergonomische stoel te selecteren, zijn er verschillende factoren die u moet overwegen. Zo moet u bijvoorbeeld rekening houden met de verstelbaarheid van de zitting, de lendesteun, de juiste rugleuning, voldoende zitdiepte en -breedte, armleuningen en het vermogen om te draaien. U moet ook de handleiding goed lezen en ervoor zorgen dat alle aanpassingsmechanismen goed functioneren. Als u merkt dat de stoel defect is, moet u het onmiddellijk retourneren.

Eerst testen

U moet bij het selecteren van een stoel in gedachten houden dat er echt geen "one size fits all” bureaustoel bestaat die goed is voor elk lichaamstype. Wat het beste is voor één persoon is misschien niet de beste keuze voor een ander. Vóór het kopen van een stoel is het belangrijk om het eerst te testen. Als het niet mogelijk is om te testen, moet u ervoor zorgen dat het mogelijk is om uw geld terug te krijgen als er iets misgaat.

Juiste houding

Voor de aankoop en het gebruik van een ergonomische stoel is het belangrijk om goed te begrijpen wat de juiste houding moet zijn wanneer u op het werk of thuis aan uw bureau zit. Een van de basisaspecten van de ergonomie is om ervoor te zorgen dat de zithoogte van een stoel zodanig is dat de voeten van de gebruiker stevig op de vloer blijven. Het is ook goed als de stoel een lendesteun heeft om de onderrug te ondersteunen.

Voordelen ergonomische bureaustoel

Naast de traditionele ergonomische bureaustoel, zijn er veel nieuwe en opkomende alternatieven. Het gaat soms om heel moderne bureaustoelen. Hoewel het soms een beetje wennen is, zijn deze stoelen zeer geschikt voor iemand die ongemak ervaart of chronische rugpijn heeft. Degenen die voor langere tijd aan hun bureau zitten, zouden veel baat hebben bij ergonomische stoelen. Wanneer u achter een bureau zit, zet u uw rug en bovenlichaam in een verkrampte positie. Hierdoor krijgt u later in het leven last van rugpijn. Op een ergonomische stoel, krijgt uw rug de steun die het nodig heeft. U kunt de hele dag aan uw bureau zitten, terwijl u er zeker van bent dat uw rug en de rest van uw lichaam zeer comfortabel is.

Verder zijn er nog een aantal zaken waar u op moet letten wanneer u een bureaustoel gaat kopen. Voordat u een stoel koopt moet u nagaan of het bepaalde features heeft.

Instelling van de rugleuning

Een belangrijke functie bij een bureaustoel is de mogelijkheid om de rugleuning in te stellen zoals u wenst. Het moet mogelijk zijn om de volgende delen aan te passen aan de rugleuning:
  • Hoogte van de rugleuning – Hiermee kunt u de hoogte vinden van de rugleuning die ondersteuning zal bieden aan uw onderrug.
  • Rugneiging – Deze functie maakt het mogelijk om in verschillende houdingen te zitten terwijl u toch een goede ondersteuning behoudt voor de onderrug. U moet deze functie ook naar wens kunnen aanpassen.
  • Horizontale beweging van de rugleuning – Met deze functie kan de rugleuning horizontaal verschuiven van de ene naar de andere kant, zodat de leuning de bewegingen van het bovenlichaam kan volgen.

Verstelbare hoogte

Elke ergonomische bureaustoel moet een hoogteverstelling hebben. De meeste stoelen hebben een pneumatische hefboom die u in staat stelt om de hoogte van uw bureaustoel gemakkelijk aan te passen vanuit een zittende positie. Vroeger moest men om een kantoorstoel te verhogen of verlagen een voet op de basis van de stoel zetten en het vervolgens ronddraaien.

De zitting van uw bureaustoel

Bij de zitting moet u kijken naar de volgende kenmerken van een goede ergonomische bureaustoel:
  • Ronde rand – Een ronde rand aan de voorzijde van de zitting zal oncomfortabele druk aan de achterzijde van de benen of achter de knieën voorkomen.
  • De diepte- Tussen de achterzijde van de knie en de voorkant van de stoel moet er een ruimte zijn van ongeveer de grootte van een gebalde vuist. Dit zal helpen om een goede bloedcirculatie in de benen te behouden.
  • Kantelen van de zitting – Dit geeft ruimte om van houding te veranderen en het helpt ook om de druk te verlichten op de achterkant van de dijen.
  • Stof – Kies voor duurzaam en doorlaatbaar materiaal dat vocht en warmte kan afvoeren.

Armleuningen

De armleuningen moeten niet storend zijn voor de taak waarmee u bezig bent en ze moeten u altijd ruimte bieden om te bewegen. Armleuningen zijn niet altijd nodig bij een bureaustoel. Of u voor een bureaustoel met of zonder armleuningen moet kiezen is afhankelijk van het soort werk dat u aan uw bureau doet. Bij een stoel met armleuningen moet u kijken of de armleuningen in hoogte verstelbaar zijn, of de breedte verstelbaar is en of het comfortabel is voor uw armen.

Stabiliteit

Een goede ergonomische bureaustoel zal over een goed onderstel beschikken. De stoel moet voor de stabiliteit een vijfpotig onderstel hebben met geschikte zwenkwielen (zacht voor harde oppervlakken en hard voor een zachte oppervlakken). Stoelen met een vierpotig onderstel zijn minder stabiel en gevoelig voor kantelen in de richting waarin de gebruiker leunt. Verder moet de stoel ook een veilige gasveerconstructie hebben.
© 2016 - 2024 Hyperinfoteur, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ergonomische zitten en werkenHoe meer je beweegt, hoe beter voor je rug en nek. Maar wat als je wel de hele dag moet zitten, voor je werk bijvoorbeel…
Bureaustoelen: Soorten, materiaal en tips bij aanschafBureaustoelen: Soorten, materiaal en tips bij aanschafVeel mensen kopen een bureaustoel zonder hierover verder na te denken. Het loont echter wel de moeite om voor de aanscha…
Het comfort van ergonomische haaknaaldenHaaknaalden zijn er in verschillende soorten en maten. Je kunt kiezen voor bamboe, kunststof en ijzer. Ook zijn ze er in…
Relaxfauteuils en sta-op-stoelenRelaxfauteuils en sta-op-stoelenWat men ook doet in het dagelijks leven, iedereen zit toch al snel een paar uur per dag. De stoel of bank waarop je zit…

De babykamer inrichtenDe babykamer inrichtenMet een kleintje op komst is er veel te doen en te regelen in maar een paar maanden tijd. Eén van de leukste dingen om t…
Bronnen en referenties
  • http://www.ergo-advice.be/extra/ergonomische-stoelen-en-zitoplossingen
  • http://lifehacker.com/what-to-look-for-in-an-ergonomic-office-chair-509059932
  • http://www.thehumansolution.com/how-to-choose-the-best-ergonomic-chair.html
Hyperinfoteur (64 artikelen)
Gepubliceerd: 23-02-2016
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Interieur
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.