Het onderhouden en schoonhouden van de wasmachine

Een wasmachine is een veelgebruikt huishoudelijk apparaat. Om deze zo lang mogelijk mee te laten gaan is het zaak dat je de machine goed onderhoudt en schoon houdt. Dit artikel biedt je hulp voor zowel het onderhoud als het schoon houden.

Het onderhouden van een wasmachine

Wil je lang gebruik kunnen maken van je wasmachine? Dan is het zaak dat je naast het aanschaffen van een goede wasmachine ook weet hoe je er voor kan zorgen dat de machine lang mee gaat.
Ook vrij nieuwe wasmachines kunnen na van tijd gebreken gaan vertonen, immers blijven het technische gebruiksvoorwerpen. Zo kan het gebeuren dat de wasmachine niet goed meer spoelt of dat er een verstopping optreedt. Om dergelijke kleine gebreken en stank zoveel mogelijk te voorkomen kun je het volgende doen:
  • Maak de wasmiddellade regelmatig helemaal schoon. Spoel hem goed af en zorg er voor dat er geen (zeep)resten over blijven. Dit kan op lange termijn zorgen voor verstoppingen. Daarnaast is het mogelijk om in het vervolg gebruik te maken van vloeibaar wasmiddel of, mocht je toch echt waspoeder willen gebruiken, het in een wasbol te doen en deze rechtstreeks op de was te leggen. De waspoeder kan immers gaan klonteren in de wasmiddellade wanneer deze opdroogt.
  • Controleer de rubberen ring rond de deur. Wanneer deze slijtage begint te vertonen is het mogelijk dat er lekkage zal gaan optreden.
  • Controleer altijd de zakken van kleding. Als hier nog voorwerpen in zitten kunnen deze zorgen voor opstoppingen of zelfs beschadigingen aan de trommel of slangen van de wasmachine.
  • Controleer de afvoerfilter van de machine op voorwerpen. Zodra deze te vol is kan dat zorgen voor een opstopping of stank van de machine.
  • Wanneer je beugelbeha’s wast in de machine zorg er dan voor dat je deze in een waszakje stopt. Dit voorkomt zowel extra slijtage aan de beha’s als het mogelijke vrijkomen van roest in de machine.
  • De trommel van de machine kan op langere termijn gaan roesten. Dit is vooral het geval bij rvs-trommels en kan zorgen voor schade aan de kleding als schade aan de rest van de machine wanneer de roestdeeltjes vrij komen en zich door de machine verspreiden.
  • Wanneer de watertoevoer naar de machine niet goed verloopt dan is het mogelijk dat deze verstopt is.

Voorkomen van stank en vlekken

Wanneer je last hebt van een stinkende machine is het raadzaam om eens in de zoveel tijd een lege kookwas te draaien op 90 – 95 graden. Er zijn materialen die in de wasmachine achter blijven, zoals huidschilfers, haren en wellicht restanten van kleding en met deze materialen kunnen de bacteriën zich voeden en uitbreiden. De bacteriën in de machine zijn prima bestand tegen de lagere temperaturen waarop we tegenwoordig wassen, maar zijn niet bestand tegen hoge temperaturen van een kookwas. Mocht je een dergelijke kookwas draaien dan is het raadzaam om wat soda of antikalk toe te voegen aan de was. Dit om, naast het verwijderen van de bacteriën, de kalkaanslag in de machine zoveel mogelijk te bestrijden. Vanzelfsprekend is de hoeveelheid kalkaanslag afhankelijk van het woongebied, bepaalde gebieden hebben water wat meer kalk bevat dan anderen.

Wanneer je bovenstaande handelingen doorloopt zul je langer gebruik kunnen blijven maken van je machine en daarnaast zorgen dat de was die je draait fris en schoon blijft. Achtergebleven bacteriën en schimmels kunnen er immers voor zorgen dat er juist vlekken in de was komt in plaats van dat het deze verwijderd.
© 2012 - 2024 Pascalb, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Schoonmaken van een stinkende wasmachineSchoonmaken van een stinkende wasmachineEen stinkende wasmachine is erg vervelend, maar gelukkig kun je dit gemakkelijk verhelpen. Lees hier hoe je gemakkelijk…
Wasmachine schoonmaken met soda: hoe doe je dat?Wasmachine schoonmaken met soda: hoe doe je dat?Een wasmachine schoonmaken met soda is een gemakkelijke en doeltreffende manier om jouw wasmachine geheel te ontdoen van…
Waterpomp van wasmachineWaterpomp van wasmachineBijna dagelijks staat de wasmachine in veel huishoudens te draaien en eigenlijk kunnen we ook niet meer zonder. Maar som…
Koud wassen zorgt voor een besparing op de energierekeningKoud wassen zorgt voor een besparing op de energierekeningUit onderzoek is gebleken dat een groot deel van de was die meestal op 40 graden gewassen wordt ook al schoon wordt bij…

Opruimen, een lastige maar noodzakelijke klusOpruimen, een lastige maar noodzakelijke klusWaar geleefd wordt, wordt rommel gemaakt. Rommel geeft onrust en hoe meer rommel, hoe meer je het overzicht kwijt raakt.…
Cola: wat je allemaal met cola kunt doenCola is om te drinken. Maar cola kun je ook voor allerlei andere zaken gebruiken. Als je misselijk bent bijvoorbeeld of…
Pascalb (8 artikelen)
Gepubliceerd: 19-04-2012
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Huishoudelijk
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.