Lentekriebels, de grote schoonmaak

Lentekriebels, de grote schoonmaak De dagen worden langer en als je goed kijkt, zie je al iets groens in de bomen verschijnen. Af en toe hoor je een vogeltje fluiten. In je binnenste begint zich iets te roeren, je voelt al wat kriebels. Je hebt zin in de lente, zin in het leven en zin om grote schoonmaak te houden. Alle muizenissen van de winter moeten onder je bed vandaan, uit de hoeken en uit je kasten. Je wilt niet alleen je huis ontdoen van de winter, maar vooral ook je hoofd.

Altijd maar druk

Er zijn mensen die een grote schoonmaak maar niets vinden. Ze hebben er geen tijd voor en proberen het hele jaar zo goed mogelijk dingen op te ruimen en weg te gooien. Toch hoeft de grote schoonmaak helemaal geen grote moeite te zijn. Met een aantal tips ben je er met een paar uurtjes per dag, in een week mee klaar. Daarna voel je dat het is opgeruimd. Als alle rommel uit je huis weg is dan kan de energie ook beter stromen.

Maandag:

Alles wat je niet mooi vindt, wat kapot is of wat gewoon rommel is, gooi je weg. Verzamel alles wat niet op zijn plek ligt en leg dat weer terug waar het hoort.

Dinsdag:

Dit is de dag voor de keuken. Bekijk alles wat in je voorraadkast en in je koelkast ligt. Zijn er dingen over de datum? Misschien staan er producten die al heel lang geopend zijn. Tijd om al die dingen weg te gooien!

Woensdag:

De badkamer. Haal het badkamer- en medicijnkastje leeg. Zet alleen de spullen terug die nog bruikbaar en/of vol zijn. Let goed op de medicijnen, zijn ze over de datum of staan ze al te lang geopend in het kastje, gooi ze dan meteen weg. Het weggooien van medicijnen kan belastend zijn voor het milieu. Gooi je oude medicijnen dus weg in de chemobak of breng ze naar je apotheek.

Donderdag:

Tijd voor de slaapkamer. Zoek de winterkleding uit, alles wat al twee jaar niet is gedragen kan de kledingbak in. De rest ruim je op en verwissel je voor zomerkleding. Misschien wil je de zomerkleding eerst wassen of misschien is luchten voldoende.

Vrijdag:

Je blijft nog even in de slaapkamer. Ruim het winterbeddengoed op en haal het zomerbeddengoed tevoorschijn. Draai de matras om en neem meteen de kans waar om die stofnesten onder het bed onder handen te nemen. Ruim je nachtkastjes uit en bekijk wat je er weer terug in wilt stoppen, de rest gaat in de vuilnisbak.

Zaterdag:

De woonkamer is vandaag aan de beurt. Haal je gordijnen van de rails en doe ze in de wasmachine. Ook de kussenhoezen en plaids kunnen waarschijnlijk wel een wasbeurt gebruiken. Ga daarna met de stoffer in de aanslag de hoekjes en gaatjes langs om alle verscholen spinnenwebben weg te stoffen. Die zul je ongetwijfeld tegenkomen.

Zondag:

De laatste loodjes. Bekijk de woonkamer met het voorjaar in je hoofd. Kun je de inrichting misschien wat herschikken? Misschien kun je het gezellig maken met een nieuwe plant en wat bloemen.

Extra tips

Het hele jaar door verzamelen we van alles, vaak allerlei dingen die we eigenlijk niet willen bewaren of niet eens mooi vinden. Denk eens aan die lelijke vaas die je met je verjaardag hebt gekregen. Doe vanaf nu alle rommel meteen weg. Als je huis lekker opgeruimd is en alle rommel gaat meteen de deur uit dan is ook je hoofd een stuk opgeruimder. De energie kan vrijelijk door het huis stromen doordat er geen rommel in de weg ligt. Daardoor voel je je rustiger en meer in balans. Rust in je huis betekent rust in je hoofd. Dus denk er niet langer over na, alles wat kapot, lelijk of rommel is, gaat meteen je huis uit. Als het in de weg staat dan gaat het je huis uit. Bewaar alleen nog spullen waar je iets aan hebt, die je mooi vindt of waar je aan gehecht bent.

Weggooien of weggeven?

Je hoeft natuurlijk niet alles weg te gooien. Er zullen nog genoeg spullen in je huis staan die je zelf niet meer wil. Spullen die niet kapot zijn en nog prima te gebruiken. Misschien heb je kinderen in de buurt, je eigen kinderen, die van de buren of je nichtjes en neefjes. Zij vinden het vast fantastisch om met die afgedankte spullen op Koninginnedag, op de vrijmarkt te gaan zitten. Maar je kunt de spullen natuurlijk ook gewoon naar een kringloopwinkel brengen. Voel je je schuldig over die lelijke vaas die je met je verjaardag hebt gekregen, een leugentje om bestwil kan vast geen kwaad. Je vindt het zo jammer dat die vaas uit je handen glipte, net toen je hem vol bloemen op de vensterbank wilde zetten.

Goede work-out

Zie de grote schoonmaak niet als een grote klus, maar maak er een leuke work-out van. Zet een gezellig muziekje op en dans door je huis terwijl je de rommel verzamelt en het stof opveegt. Die paar uurtjes per dag vliegen zo voorbij en de rest van het lente- en zomerseizoen heb je er plezier van. Je kunt de rest van het gezin erbij betrekken en iedereen gezellig mee laten doen. Je kunt het ook samen met een zus, nicht, neef, buurvrouw, vriend of vriendin doen. Dan doen jullie samen eerst het ene huis en daarna het andere. Gooi de ramen en deuren open terwijl je lekker bezig bent met opruimen. Laat die heerlijk frisse lentelucht je huis binnenstromen en alle muffe wintergeurtjes uit je huis verdrijven.

Aromatherapie

Die muffe wintergeurtjes zijn verleden tijd, ze zijn weggewaaid door de ramen en deuren. Tijd om eens wat nieuwe geuren in je huis toe te laten. Geuren die ontspannend of juist verfrissend werken. Aromatherapie, een goed begin van de lente. De geuren van roos en patchoulie geven je slaapkamer een sensuele sfeer. Voor ontspanning in je woonkamer kun je lavendel of geranium gebruiken. Als er gestudeerd moet worden zijn de geuren van pepermunt en rozemarijn prima om je hoofd erbij te houden. En de frisse geur van ceder of citroen is bij uitstek geschikt voor in de keuken en de badkamer. Kies altijd een van de geuren tegelijk. Meestal is een combinatie van twee verschillende geuren niet zo prettig en het effect dat je ermee wil bereiken, wordt teniet gedaan. Geniet van de lente en van je leven.
© 2012 - 2024 Alephschrijft, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Heb jij te veel spullen? Heb jij last van rommel?Heb jij te veel spullen? Heb jij last van rommel?Het grote voordeel van opruimen en spullen weg doen is dat het je rust geeft. Rommel in huis of rommel op kantoor zorgt…
Voorjaarsschoonmaak - stofzuigen en dweilen als work-outVoorjaarsschoonmaak - stofzuigen en dweilen als work-outDe waslijn vol met dekens, dekbedden en kleden, de matten buiten de deur en de stoelen op de stoep. Het beeld van een wo…
Spullen schenken aan KringloopwinkelIedereen heeft wel een aantal spullen in huis staan die hij of zij niet meer gebruikt. Een oud bankstel, een klerenkast,…
Opgeruimd het nieuwe jaar in - orde maakt gelukkigerOpgeruimd het nieuwe jaar in - orde maakt gelukkigerNieuwjaarsdag is het moment van goede voornemens. In miljoenen huishoudens bestaat een van die voornemens uit een opgeru…

De nieuwe hulp in de huishouding, de robotDe nieuwe hulp in de huishouding, de robotHeb je een druk bestaan en weinig tijd over voor huishoudelijk werk? Denk dan eens aan een robot voor het huishoudelijk…
Ingedroogde bloedvlekken verwijderenIngedroogde bloedvlekken verwijderen is niet eenvoudig, maar gelukkig nog wel mogelijk. Helaas ben je er niet altijd dir…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Alephschrijft
  • Healthy nummer 28
Alephschrijft (93 artikelen)
Laatste update: 01-05-2012
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Huishoudelijk
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.