Een nieuwe keuken kiezen

Een nieuwe keuken kiezen Wie een nieuw huis koopt komt voor de leuke maar niet eenvoudige taak staan om een keuken uit te zoeken. Ook degenen die geluk hebben over voldoende budget te beschikken en prioriteit geven aan vervanging van de oude keuken hebben te maken met die bijzondere activiteit. De keuze is groot maar vergt zeker een goede oriëntatie op het omvangrijke aanbod. Een mogelijkheid is om in tien stappen een nieuwe keuken aan te schaffen.

Smaak gebruiksgemak en comfort

De keuze van materialen en kleuren voor een keuken zijn voornamelijk afhankelijk van de smaak van de gebruiker maar daarentegen zal het kiezen van apparatuur vooral afhangen van het gebruiksgemak en het comfort. Wat koken betreft begint dat bij het besluit of op gas wordt gekookt of op elektrische kookplaten of op een keramische of inductie kookplaat. Voor inductie dienen wel speciale pannen te worden gebruikt.

Aanpassingen bestaande woning

Als de keukenruimte van een bestaande woning de mogelijkheid biedt om een nieuwe opstelling te maken zal eerst goed moeten worden nagedacht welke indeling in de praktijk het best zal werken. Ook vraagt het enig meetwerk om te bezien of er wel voldoende ruimte is voor die graag gewenste U-vorm of een opstelling met een kookeiland. En wellicht moeten stopcontacten doorgeleid worden naar andere plaatsen vanwege de plaatsing van apparatuur en het gebruik van bijvoorbeeld een waterkoker, keukenmachine en koffiezetapparaat.

Allerlei keuzes

Ook bij allerlei andere keuzes is het verstandig om er tevoren aandacht aan te schenken zoals
wat de plek moet worden van de vaatwasser ten opzichte van de gootsteen en speelt linkshandigheid of rechtshandigheid daarbij een rol? De keuze tussen een enkele of dubbele spoelbak kan ook heel erg van de voorkeur van de gebruiker afhangen. Wordt het een oven en een losse magnetron of toch liever een combinatie om ruimte te winnen?

Ruim aanbod

Inbouwapparatuur maakt een belangrijk deel uit van de moderne keuken. Niet alleen uitgebreide kooktoestellen, ovens en magnetrons zijn in vele merken en soorten verkrijgbaar maar vooral ook de apparatuur die het werken in de keuken makkelijker maakt kent een groot aanbod. Hoewel van vele modellen ook losstaande exemplaren te koop zijn zal toch meestal voor inbouwapparatuur worden gekozen al dan niet onopvallend weggewerkt achter deurtjes in dezelfde stijl als de hele keuken.

Apparatuur en energie

Het gemak in de keuken gaat wel gepaard met milieuonvriendelijk energieverbruik. Maar bij de aanschaf van de apparatuur kan er op worden gelet om juist die toestellen te kopen die de minste energie verbruiken. Leveranciers zijn verplicht om onder andere koelkasten, kooktoestellen, magnetrons, ovens, vaatwasmachines en vriezers van een energielabel te voorzien. Een A-label geeft daarbij aan dat het apparaat minder energie verbruikt dan labels met de volgende letters van het alfabet die tot en met letter G lopen. Apparaten met een A-label zijn wel iets duurder maar dat is snel terugverdiend met minder energiekosten.

In tien stappen een nieuwe keuken kiezen

Bij het kiezen van een nieuwe keuken kan uitgegaan worden van tien stappen.

  1. Een belangrijke stap die overal aan vooraf moet gaan is het bepalen van het budget. Dit kan verlekkeren voorkomen op onhaalbare zaken die aantrekkelijk worden aangeboden in prachtig foldermateriaal.
  2. Daarna kunnen de folders worden aangevraagd en kan inspiratie worden opgedaan in woonmagazines. Ook internet kan in deze fase een rol spelen.
  3. Belangrijk is om te overwegen of de nieuwe keuken alleen bestemd is als kookruimte of dat hij ook als woonkeuken dienst moet doen. Een eettafel met stoelen zullen beperkingen opleveren voor apparatuur en opbergruimte.
  4. Uiteraard moet ook bepaald worden of de keuken langdurig gebruikt gaat worden of dat hij na een jaar of tien toch weer vervangen zal worden.
  5. Met voldoende ideeën op zak kunnen showrooms bezocht worden en zal zeker op de prijzen moeten worden gelet van al wat zo fraai wordt aangeboden.
  6. Zoetjesaan zal wellicht al een voorkeur ontstaan voor een bepaalde stijl en kleurstelling.
  7. Ook technische kanten komen aan bod zoals onderhoudsvriendelijkheid, slijtvastheid en energieverbruik van apparatuur.
  8. Met de opgedane kennis en het beschikbare budget kan nu een keuze worden gemaakt tussen standaardmodellen of maatkeukens of wellicht een keuken door een interieurbouwer te vervaardigen.
  9. Daarna komen technischer zaken rond de aanschaf aan de beurt zoals een schets op schaal getekend met het model van de keuken en de plek van de apparaten. Vaak wordt een dergelijke tekening driedimensionaal gemaakt en aan de klant getoond op een computerscherm.
  10. De laatste fase bestaat uit het onderhandelen over de prijs en afspraken maken rond levering, plaatsing en garanties.
© 2012 - 2024 Rickandie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Keuken inbouwapparatuur kopenKeuken inbouwapparatuur kopenWanneer je een complete keuken koopt, dan moet je ook een keuze maken voor de gewenste inbouwapparatuur. Welke apparaten…
Kookeiland: voor- en nadelen, grootte, ideeën, ontwerp tips!Een kookeiland geeft een keuken een luxe en ruime uitstraling. Vooral bij een open keuken biedt een kookeiland iets extr…
Kookplaten: keramisch, inductie en halogeenTegenwoordig bestaan er vele verschillende kookplaten, zoals keramisch, halogeen en inductie. Veel mensen weten niet goe…

Dasty van de Wibra: schoonmaakmiddel met een fanclubEerst heette het Nasty Dasty van de Wibra, maar anno 2018 is de naam veranderd in Classic Dasty.. Het schoonmaakmiddel k…
Oma's schoonmaaktipsSchoonmaken, dat doen we allemaal. Maar hoe krijg ik nou die vervelende kalkaanslag weg? Die groene aanslag in de tuin,…
Bronnen en referenties
Rickandie (1.164 artikelen)
Laatste update: 19-03-2016
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Huishoudelijk
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.