Schoonmaken van het toilet, hoe doe je dat?

Schoonmaken van het toilet, hoe doe je dat? Het toilet wordt veel gebruikt en kan een grote hoeveelheid bacteriën herbergen. Zeker als er meerdere mensen in huis gebruik van maken is een goede en veelvuldige schoonmaak ervan belangrijk voor de gezondheid. Veel mensen realiseren zich niet dat vaak juist de deurklink, het lichtknopje, de kraan en de spoelknop van het toilet erg vies zijn. Deze kunnen dan ook het best dagelijks gereinigd worden.

Toilet schoonmaken


Gebruik van het toilet

Bij het dagelijks gebruik van het toilet is het belangrijk om een aantal zaken in de gaten te houden. Bij veel mensen ligt er nog het ouderwetse stukje zeep op de wasbak, dit is niet erg hygiënisch want er kunnen erg veel bacteriën op achter blijven, die via het stukje zeep weer op de handen van een ander terecht komen. Het gebruik van een zeeppomp is veel hygiënischer. Verschoon ook regelmatig de handdoek in het toilet. De kraan, het zeeppompje, de deurklink, het lichtknopje en de spoelknop van het toilet kunnen dagelijks een goede schoonmaakbeurt gebruiken, omdat hier vaak met vieze handen aan wordt gezeten.

Vieze toiletten

Door mannen die staand urineren wordt er vaak niet goed gemikt, waardoor er urinespetters op de rand van het toilet terecht komen en ook via de buitenrand naar beneden druipen en op de grond terecht komen. Een oplossing voor dit probleem is dat mannen voortaan zittend gaan plassen. Vaak gebeurt dit echter niet, zodat er weinig anders opzit dan (eventueel) meerdere keren per dag de rand van het toilet en de vloer even schoon te vegen met een wegwerpdoekje of keukenpapier met toiletreiniger.

Schoonmaak van het toilet, waar moet je aan denken?

 • Maak je een toilet schoon in de badkamer, gebruik dan niet hetzelfde doekje voor alles. Gebruik een apart doekje voor het toilet en was het daarna weer heet genoeg in de wasmachine, of gebruik wegwerp doekjes.
 • Schoonmaken van het toilet is het gemakkelijkst als je het dagelijks bijhoudt. De boel wordt dan niet zo vies en kalk krijgt geen kans.
 • Zorg vooral ook dat de toiletborstel schoon is. Anders smeer je alleen maar meer bacteriën uit in het toilet. Door na het schoonmaken van het toilet de borstel in het toilet te laten staan met een scheut toiletreiniger erbij, en het een tijdje te laten inwerken, houdt je hem schoon. Trek het toilet schoon met de borstel onder het water en laat hem goed uitlekken voor hem terug te zetten in de houder. Maak ook de houder meerdere keren per week schoon met allesreiniger.

Wekelijkse schoonmaak van het toilet

 • Ontkalk het toilet met speciale toiletontkalker of schoonmaakazijn, eventueel kun je ook een paar uur lang een bruistablet voor kunstgebitten in laten werken.
 • Leeg ondertussen de prullenbak en maak deze schoon met allesreiniger. Heb je een wc matje liggen, doe deze dan in de wasmachine en was hem op 60 graden Celsius. Verschoon de handdoek.
 • Doe toiletreiniger onder de rand van het toilet en borstel goed met de toiletborstel de binnenkant van de pot. Laat hierna de toiletborstel rechtop in de pot staan.
 • Maak de muren en de deur schoon met allesreiniger. Spoel het doekje tussendoor regelmatig uit, anders ben je alleen maar bezig bacteriën te verplaatsen. Vergeet vooral ook niet de wc rol houder en het lichtknopje. Maak alles weer goed droog, om schimmelvorming en strepen te voorkomen.
 • Reinig het fonteintje en de kraan met allesreiniger en verwijder zo nodig kalk met ontkalker voor sanitair.
 • Spoel de wc pot door met schoon water en haal de uitgelekte toiletborstel eruit. Reinig hierna de deksel en bril, de buitenkant en de rand. Vergeet niet de achterkant en de scharnieren goed schoon te maken. Doe als laatste de spoelknop, omdat hier veel bacteriën aan zullen zitten.
 • Sop als laatste met schoon sop de vloer en doe dit nogmaals met schoon water.

Schoonmaak tussendoor

Schoonmaak tussendoor kan twee keer per week, maar woon je met meer dan drie mensen in huis, dan is het dagelijks schoonmaken wel aan te raden.
 • Doe toiletreiniger onder de rand van het toilet, borstel het uit met de toiletborstel en zet deze overeind in de pot.
 • Maak de buitenkant van de pot, de bril en deksel en de rand schoon met allesreiniger. Reinig de spoelknop als laatste.
 • Met een schoon doekje maak je de kraan, het lichtknopje en de deurklinken schoon.
 • Spoel het toilet door en doe de uitgelekte borstel terug in de houder.
 • Maak de vloer schoon met een sopje met allesreiniger, gebruik hiervoor eventueel een wegwerpdoekje.
 • Hang een schone handdoek op.
© 2011 - 2024 Wilmo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Aanschaf van een hangend toiletEen hangend toilet is niet alleen mooi, maar vaak ook erg praktisch. Wie zijn badkamer wil verbouwen kiest tegenwoordig…
Chemisch toilet huren en kopenChemisch toilet huren en kopenEr zijn verschillende situaties denkbaar waarin het handig kan zijn om een chemisch toilet te kopen of huren. Een chemis…
De leukste wc weetjesDe leukste wc weetjesDe wc heeft meerdere benamingen zoals: toilet, plee, het kleinste kamertje en schijthuis. Per persoon gaan we zo'n zes t…
Tips voor het schoonmaken van het toiletNiemand maakt graag het toilet schoon. Veel mensen zijn "bang" voor de geurtjes, spettertjes en restjes die ze mogelijk…

Allergie en het schoonhouden van je huisAllergie en het schoonhouden van je huisVoor mensen met een allergie is het zaak om het huis regelmatig en goed schoon te maken. Ook de keuze van de materialen…
Schoonmaakazijn is een goedkoop en goed schoonmaakartikelSchoonmaakazijn is een goedkoop en goed schoonmaakartikelDe reclame op de televisie en in de kranten bieden ons dagelijks mogelijkheden om het huis gemakkelijk schoon te maken m…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Eigen foto
Reactie

Janus Wildhagen, 24-10-2011
Ik wil graag een toiletborstel waar ik onder de randen van het toilet ook kan reinigen en die kan ik niet vinden omdat er telkens een toilethouder bij aanwezig is en zodoende de borstels niet kan controleren
Met vriendelijke dank,

Janus. Reactie infoteur, 25-10-2011
Ik weet niet of zo'n borstel wel te koop is, maar als u naar een gespecialiseerd badkamer verkoop bedrijf gaat, dan weten ze het u daar vast te vertellen. Veel van dat soort bedrijven hebben allerlei (luxe) materialen voor de verkoop. Succes!

Wilmo (308 artikelen)
Laatste update: 15-10-2015
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Huishoudelijk
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.