De vaatdoek: vaak vuiler dan de wc-bril

De vaatdoek: vaak vuiler dan de wc-bril De vaatdoek. Iedereen heeft er een (of zes, of vijftien). Maar bij dagelijks gebruik, is zo'n doekje al snel viezer dan (houd je vast) de wc-bril of een lik met een bevriende-hondentong! Hoe vaak moet de vaatdoek in de was en wat helpt tegen die enge bacteriebeestjes? Is er ook een oplossing voor gemakzuchtige types? Is de hoogopgeleide vaatdoek-bezitter netter of nonchalanter? En wat wist je nog meer niet over de vaatdoek aan geks, opmerkelijks en bloedstollends? Lees verder... Een van de minst mooie aspecten van de keuken is het vaatdoekje. Je hebt het nodig, maar het is vies, verfrommeld en het ruikt al snel niet al te fris - zelfs wanneer het regelmatig verschoond wordt. Nog erger wordt het vanwege ons eigen gebrek aan hygienisch inzicht. Als je het doekje alleen voor het schoonmaken van het aanrecht gebruikt, alla. Eettafel? Waarom niet. Maar laten nu hele volksstammen de vaatdoek ook gebruiken als er een onbekende vlek op de vloer wordt gesignaleerd, of iets dergelijks? Feit is dat een vaatdoek die achtereenvolgens is gebruikt om de eettafel af te vegen, een vlek op de vloer te verwijderen én een keer af te wassen, meestal nog meer bacteriën bevat dan... een hondenlik of wc bril!

Hoe lang ligt dat ding er al?

Een lastig puntje is dat een vaatdoek al snel ontsnapt aan de schoonmaakcontrole. Ofwel, geen mens die nog weet hoe lang het ding er al ligt. Zeker niet als je hoog opgeleid bent (zoals je verderop leest bij de opmerkelijke, schokkende en vieze vaatdoek-feiten). Wat te doen? Allereerst: neem de vaatdoek ofwel aanrechtdoek op in de hygienische routine. Regelmatig wassen en wel op zestig graden, dan zijn de bacteriebeestjes wel dood.

Gemak dient de mens

Het feit dat vooral in studentenhuizen ongewild hele interessante bacterie-kolonien worden gekweekt voor het nageslacht (ja, ook hier komen we hieronder op terug), geeft het al aan. Tijdgebrek en het nu eenmaal aan je hoofd hebben van andere dingen dan de vaatdoek, daar wringt de schoen. Maar, om in spreekwoordjargon te blijven: gemak dient de mens. Zo zijn er van Edet - je moet er maar op komen - nu duurzame Eden vaatdoekjes, die er niet alleen op ontworpen zijn om er een beetje listig uit te zien in de keuken, maar ook nog eens een naam hebben. Nee, niet vaatdoek, maar de dag van de week. Met een schoonmaakdoekje voor iedere dag van de week is het onmogelijk te vergeten dat het doekje vervangen moet worden. Overigens is het het opvouwen waar een doekje helemaal een hygiene-stopbord door verdient: hoe meer zomp en water, des te weliger tiert de viezigheid. Omdat je de kleine doekjes niet hoeft op te vouwen is dat hygiëneprobleem de wereld ook weer uit.

Het studentenhuis en de vaatdoek

De Consumentenbond doet allerlei nuttig onderzoek. Zo maakte de organisatie een paar jaar geleden wereldkundig dat een vaatdoek in een studentenhuis gemiddeld 7,9 miljard bacteriën bevat. Voor je de student ook in dit opzicht minachtend terzijde (oele)wappert: als jij in een doorsnee Nederlands gezin bivakkeert, zit je met een vaatdoek waarin nog altijd gemiddeld 3,1 miljoen bacteriën huizen.

Microvezel is effectiever

Zeker op die hypermoderne designtafels met metalen delen zie je het: de doorsnee textielen vaatdoek geeft strepen, waterspikkels en andere niet-zo-designvriendelijke verschijnselen. De oplossing is microvezel. Microvezel doekjes hebben een speciale zeemachtige coating waardoor ze beter schoonmaken en goed absorberen. Dus: het materiaal doet er ook nog eens toe. Hogere wiskunde? Nee hoor. Het wordt eentonig, maar eerdergenoemde Eden doekjes zijn van microvezel, en voorzien van een speciale coating die ze extra duurzaam maakt. De vaatdoekjes zijn speciaal ontwikkeld voor gebruik in de keuken en zijn geschikt voor het reinigen van alle oppervlakten. Daarnaast zijn de doekjes krasvrij en dus ook veilig voor hoogglanskeukenkastjes. Al zijn dus de gebruikelijke huis- tuin en keukenbacteriën dood bij een wasbeurt op 60 graden, Pietjes Precies mogen de vaatdoekjes op 95°C wassen. En dan nu.. de beloofde bloedstollende feiten en cijfers over De Vaatdoek.

Opmerkelijke vaatdoek-feiten en -cijfers

  • Een vaatdoekje kan na 24 uur meer dan 4 miljard bacteriën kan bevatten. Vele malen meer dan een hondentong of de wc-bril van een openbaar toilet.
  • Bacteriën worden extra vruchtbaar in vaatdoekjes. Ze kunnen zich daar elke 15-30 minuten verdubbelen. Ach, gossie.
  • Wanneer vervangt Nederland de vaatdoek? Eh tja.. vaak pas als deze stinkt.
  • Dacht je in het voordeel te zijn met je boekenverstand? Denk nog maar eens. Lager opgeleiden en ouderen blijken het snelst een nieuwe vaatdoek te pakken. Hoger opgeleiden hebben hun hoofd wel heel overtuigend in andere sferen: zij gebruiken een vaatdoek vaak langer dan een maand!
  • Chloor is niet alleen milieu-onvriendelijk. Een vaatdoek in water met chloor leggen helpt niet om bacteriën te doden.

Wie en wat?

De bedenker van het 'dagelijkse' Eden vaatdoekje is Pieter van der Maas. Het doekje is te krijgen bij alle Blokker-filialen. Een pak met zeven dagelijkse doekjes kost iets meer dan een cappuccino: 2,99.
© 2011 - 2024 Mariawrites, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Maak droog wat nat is: doeken voor in de keukenVerwarring alom. Is het nu een theedoek, of een keukendoek, of een vaatdoek? Uiteraard is een keukendoek een doek voor i…
Keuken poetsen: van vuile afzuigkap tot geurende afvoerKeuken poetsen: van vuile afzuigkap tot geurende afvoerEen goede hygiëne in de keuken is van essentieel belang voor je gezondheid en die van je huisgenoten. Wist je dat bacter…
Keuken schoonmaken  Tips en trucjes voor een schone keukenKeuken schoonmaken Tips en trucjes voor een schone keukenEen keuken dient altijd hygiënisch schoon en netjes te zijn omdat we daar al onze maaltijden bereiden. Maar dat is makke…
Gelei, zomer in een potje zonder stukkenGelei, zomer in een potje zonder stukkenEr zijn mensen die niet houden van confituur, van die stukjes fruit op de boterham. Geen paniek, dan is er nog altijd ge…

Tips uit de oude doosU kent het wel, vet dat u niet uit uw kleding krijgt, de kat die steeds in de tuin zijn behoefte doet, een stinkende sto…
Je matras schoonmaken, reinigen, desinfecteren & onderhoudenJe matras schoonmaken, reinigen, desinfecteren & onderhoudenWe maken er gebruiken het dagelijks om op te slapen; het matras. Omdat we graag slapen op een schoon bed, wassen we onze…
Bronnen en referenties
  • Persbericht Edet / Eden - MissPublicity
  • Wikipedia
Mariawrites (540 artikelen)
Gepubliceerd: 20-09-2011
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Huishoudelijk
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.