Een broodbakmachine: de voor- en nadelen op een rij

Een broodbakmachine: de voor- en nadelen op een rij Sta je op het punt om een broodbakmachine aan te schaffen? Een broodbakmachine biedt veel voordelen ten opzichte van brood in de winkel kopen. De grootste voor- en nadelen zijn voor jou op een rij gezet om een goede afweging te kunnen maken bij het wel of niet aanschaffen van een broodbakmachine. Velen gingen je voor met het aanschaffen van een broodbakmachine omdat steeds meer mensen de voordelen zien van dit unieke apparaat.

Voordelen van een broodbakmachine

1. Een broodbakmachine bespaart geld

Als je de kostprijs van de ingrediënten optelt bij de stroomkosten en de afschrijving van de broodbakmachine, ben je met een zelf gebakken brood ongeveer 50% goedkoper uit ten opzichte van vergelijkbare broden bij de bakker of supermarkt. Er valt zelfs nog meer te besparen als je de ingrediënten in grotere hoeveelheden koopt bij de molen! Door de aanschaf van een broodbakmachine kun je al snel honderden euro’s per jaar besparen. In een groot gezin kan de besparing zelfs oplopen tot meer dan 500 euro op jaarbasis.

2. Brood uit een broodbakmachine is veel gezonder

Zelfgebakken brood is gezonder omdat het geen ongezonde toevoegingen bevat zoals E-nummers en andere broodverbeteraars. Zelf bepaal je wat je in je brood stopt. Een zelfgebakken speltbrood bevat ook echt 100% speltmeel. Bovendien bevat zelfgebakken brood meer voedingsstoffen waardoor je er zelfs veel minder van nodig hebt om hetzelfde verzadigingsgevoel te krijgen als industrieel gebakken brood. Dit laatste zorgt voor een extra besparing omdat er minder broodbeleg wordt verbruikt.

3. Zelfgebakken brood is veel lekkerder

Als je zelf brood bakt kun je gebruik maken van hoogwaardige ingrediënten en proef je hoe een echt vers brood smaakt. Door de korte weg vanuit het bakblik op tafel is de versheid maximaal. Ook de geur van een versgebakken brood in de ochtend is een bijzondere ervaring. Veel mensen die al jaren zelf broodbakken willen niet meer terug naar industrieel gebakken brood. Verder kun je eindeloos variëren bij het bakken van broden door te experimenteren met zelf bedachte recepten en raak je hierdoor nooit uitgekeken op één soort brood.

4. Een broodbakmachine bespaart tijd

In tegenstelling tot wat veel mensen denken bespaart een broodbakmachine tijd. Vaak zien mensen op tegen de omslachtigheid van zelf brood bakken en denken dat het veel meer tijd kost dan een brood in de winkel kopen. Niets is minder waar. Het zelf bakken van een brood in een broodbakmachine kost hooguit enkele minuten. Het enige wat je hoeft te doen is de ingrediënten in de machine te stoppen en de machine aan te zetten. De broodbakmachine mengt de ingrediënten tot deeg wat vervolgens gekneed wordt. Daarna laat de machine het deeg rijzen en zorgt ervoor dat het brood automatisch wordt gebakken. De meeste machines zijn bovendien uitgerust met een timer functie zodat het brood klaar is op het moment wanneer jij dit wilt.

Nadelen broodbakmachine

1. Een broodbakmachine neemt enige ruimte in beslag

Vooral voor mensen met weinig ruimte is dit een nadeel. Een broodbakmachine heeft de afmetingen van een flinke frituurpan. Ook moet er wat werkruimte om de broodbakmachine heen worden gecreëerd om goed te kunnen werken. Tevens dient er opslagruimte te worden gereserveerd voor de ingrediënten. Vooral als deze in grotere hoeveelheden worden gekocht.

2. Het snijden van het brood

Zelfgebakken brood moet worden gesneden en dit vergt enige oefening en geduld. Er zijn verschillende manieren om zelfgebakken brood te snijden. De meest eenvoudige manier is om het brood te snijden met een broodmes. Het vergt enige oefening om een plak brood recht af te snijden. De kunst hierbij is om het mes voortdurend met een zaagbeweging te bewegen. Er bestaan speciale hulpmiddelen om zelfgemaakte broden recht te kunnen snijden met een broodmes. Deze lijken op een soort verstekbak waarmee je hout zaagt. Het mes wordt hierbij in een loodrechte baan naar beneden geleid om een perfecte hoek van 90 graden ten opzichte van de snijplank te krijgen. Heb je een groot gezin of ben je van plan veel broden te snijden? Dan is het een overweging om een elektrische snijmachine aan te schaffen. Let hierbij wel op dat het mes gekarteld is, met een glad mes brood snijden is erg lastig!

3. Zelfgebakken brood blijft minder lang vers

Of dit een echt nadeel is moet je voor jezelf uitmaken. Doordat er geen conserveermiddelen worden toegevoegd aan het brood zal het minder lang vers blijven. Wel is het hierdoor natuurlijk een stuk gezonder. Door een deel van het zelfgebakken brood in te vriezen (nadat het is afgekoeld!) kan dit nadeel natuurlijk snel worden ondervangen.

Tenslotte nog een paar tips bij de aanschaf van de broodbakmachine

Wegen de voordelen voor jou zwaarder dan de nadelen en wil je een broodbakmachine aanschaffen? Kies dan voor een goed en betrouwbaar merk. Let er ook op dat de broodbakmachine een timerfunctie heeft omdat dit in de praktijk erg handig kan zijn. Ook bestaan er machines met verschillende deegprogramma’s zodat je bijvoorbeeld zelf pizzadeeg kunt maken. Er bestaan zelfs machines waarmee je zelf jam kunt maken. Bovendien zal een goede kwaliteit broodmachine er voor zorgen dat je vanaf het begin goede resultaten behaalt en snel plezier krijgt in het zelf bakken van brood. Bovendien is de levensduur van een betere machine vaak een stuk langer en verdient deze zichzelf terug!
© 2015 - 2024 Grote-beer, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Broodbakmachine: de mogelijkhedenZelf brood bakken wordt door veel mensen als een gezellige bezigheid gezien. De smaak van het zelfgebakken brood wordt m…
Dagelijks vers brood met de broodbakmachineDagelijks vers brood met de broodbakmachineLekker de dag beginnen met vers brood dat je zelf gebakken hebt, nadat je heerlijk wakker bent geworden van de geur erva…
Deeg, brood en de broodbakmachine: de broodbakmachineDeeg, brood en de broodbakmachine: de broodbakmachineVeel mensen hebben een broodbakmachine staan, maar bakken er nooit brood mee. Misschien hebben ze hem één keer geprobeer…
Hoe kan ik zelf brood maken en is dat gezond?Hoe kan ik zelf brood maken en is dat gezond?Heerlijk wakker worden met de geur van versgebakken brood, wie wil dat nou niet? Zelf brood bakken is met de grote diver…

Bruin drinkwater uit de kraan: de oorzaken en oplossingenBruin drinkwater uit de kraan: de oorzaken en oplossingenIedereen heeft het wel eens meegemaakt: je wilt wat drinken, je pakt een glas en je draait de kraan open om je glas te v…
Keuken poetsen: van vuile afzuigkap tot geurende afvoerKeuken poetsen: van vuile afzuigkap tot geurende afvoerEen goede hygiëne in de keuken is van essentieel belang voor je gezondheid en die van je huisgenoten. Wist je dat bacter…
Bronnen en referenties
Grote-beer (8 artikelen)
Gepubliceerd: 22-04-2015
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Huishoudelijk
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.