Wat en hoe voor ritsen en YKK

Wat en hoe voor ritsen en YKK Kijk voor de aardigheid eens in je kledingkast naar de lipjes op alle ritsen van broeken, vesten en jassen. Controleer ook eens de ritsen op koffers en sportartikelen. Grote kans dat je meerdere keren drie letters tegenkomt: YKK. Wat betekent deze afkorting? Waarom zie je dit zo vaak? En hoe los je veelvoorkomende problemen op met ritsen, zoals afgebroken tandjes, vastzitten in de stof en een afgebroken lipje?

Het bedrijf achter YKK

YKK staat voor Yoshida Kogyo Co., Ltd. oftwel Yoshida Kōgyō Kabushikigaisha in het Japans. YKK is de grootste ritsenmaker ter wereld en dat is dus de reden dat je deze drie letters op zoveel ritsen tegenkomt. Het bedrijf is opgericht door Tadao Yoshida in 1934 nadat de ritsenmaker waar hij voor werkte bankroet ging. In de beginjaren werden de ritsen met de hand gemaakt, maar in 1950 kwamen er voor het eerst machines aan te pas waardoor de kwaliteit merkbaar vooruit ging. Het hoofdkwartier van het bedrijf is in Tokio, maar het heeft branches in 68 landen.

Elementen van de rits

Een rits betsaat uit drie hoofdelementen: het sluitmechanisme (glijder) met lipje, de tanden en de stof (tape) aan de zijkant van de rits. Aan de boven en onderkant van de tanden is een stop. Bij ritsen die geheel openen zoals bij een jas, is de onderste stop het mechanisme waarin de eerste tand wordt geplaatst.

Vislon rits / Bron: Clker Free Vector Images, PixabayVislon rits / Bron: Clker Free Vector Images, Pixabay

De ritsen van YKK

Je staat er niet bij stil, maar er zijn verschillende soorten ritsen. YKK heeft de volgende soorten:
 • Conceal: in 1958 introduceerde YKK deze plastic rits waarvan de tandjes niet te zien zijn.
 • Ever Bright: een metalen rits die juist wel gezien mag worden en roestbestendig is.
 • YZip: een extra sterke metalen rits voor jeans uit 1966.
 • Excella: metalen rits in verschillende kleuren.
 • Vislon: een grove plastic rits waarvan de individuele tandjes op pionnen lijken.
 • Aquaguard: een waterbestendige rits.
 • PRIFA: een rits met prints.
 • Natulon: een milieuvriendelijke rits van gerecyclede materialen.
De metalen ritsen kunnen zowel tandjes zijn die direct in elkaar grijpen als tandjes in een soort spiraalvorm.

Jeans half-automatisch / Bron: Pixabay.com, PexelsJeans half-automatisch / Bron: Pixabay.com, Pexels
Verschillende opties voor de sluitmechanismes mogen natuurlijk niet ontbreken:
 • Niet stoppend: de rits is ook te openen door aan de stof te trekken.
 • Automatisch: de rits werkt alleen als men aan het lipje trekt.
 • Half-automatisch: de rits stopt als het lipje naar beneden wijst, maar niet als het naar boven wijst.
 • Jeans: als hiervoor, maar voor jeans.
 • Pin stop: heeft een pinnetje waarmee de rits te stoppen is.
 • Omkeerbaar: rits voor kleding die aan twee zijden draagbaar is en waarvan het lipje dus kan worden verschoven naar de andere kant.
 • Sleutel: rits die sluitbaar is met een sleuteltje.
 • Dubbel: twee lipjes voor aan twee zijden draagbare kleding.
Uiteraard zijn er verschillende vormen lipjes zoals hartjes of etnische designs.

Deze ritsen worden uiteraard in verschillende formaten gemaakt en er zijn ook verschillende opties wat betreft design:
 • Ritsen met een gesloten einde (wat extra stof aan het einde) voor bijvoorbeeld broeken.
 • Ritsen met een open einde voor bijvoorbeeld jassen.
 • Ritsen met een open einde maar met twee sluitmechanismen zodat je de jas of het vest aan twee kanten kan openen.
 • Ritsen met een gesloten einde met twee sluitmechanismen die vanuit het midden openen.
 • Ritsen met een gesloten einde met twee sluitmechanismen die vanuit het einde openen.

De ritsen worden op verschillende manieren getest op kwaliteit: hoeveel druk de gesloten rits zijdelings kan weerstaan, hoeveel trekkracht het lipje kan weerstaan en hoeveel trekkracht het lipje kan weerstaan als eraan wordt gedraaid.

Andere producten van YKK

Naast ritsen maakt YKK ook knopen, klitteband, kliksluitingen, riemsluitingen, etc. voor gebruik in kleding. Het bedrijf produceert ook de bij de ritsen behorende gekleurde stof (tape), het metaal en de benodigde machines voor ritsproductie.

YKK is ook actief in andere sectoren zoals architectuur waarbij het bijvoorbeeld etalages maakt voor winkels, schuifdeuren voor kantoren, entrees voor stations, zonneschermen voor flatgebouwen, enz.

Problemen met ritsen oplossen

1 - De rits gaat niet meer eenvoudig open en dicht

Doe wat paraffine op de voor-, achter- en zijkant van de rits zodat deze weer loopt als vanouds. Doe de rits enkele keren open en dicht zodat de vloeistof zich verspreidt.

Close-up van de tanden van een rits / Bron: BbAAER, PixabayClose-up van de tanden van een rits / Bron: BbAAER, Pixabay
2 - Een tandje is gebroken of ontbreekt
Helaas, je rits is overleden. De enige oplossing is een nieuwe rits in laten zetten. Voorkom dit probleem door de volgende keer de twee zijden van de rits dichter naar elkaar te brengen en niet te veel spullen te hebben die de zijden uit elkaar zouden. Oftewel doe minder in je tas!

3 - De rits zit vast in de stof

Probeer nooit, nooit, nooit om de rits met kracht naar boven te trekken. Dit kan het probleem alleen maar erger maken. Trek juist voorzichtig het lipje naar beneden en houd de stof of de draad uit de rits. Kwaad worden op de rits heeft heel weinig zin, dus probeer rustig te blijven en niet met geweld te werken.

4 - Het lipje is afgebroken

Hoewel je met wat moeite de rits waarschijnlijk nog wel open en dicht kan krijgen, is de enige echte oplossing vervanging van de hele rits. Zonder lipje kan de rits verder in de stof verdwijnen dan normaal en kan er een moment komen waarop de rits helemaal niet meer open of dicht kan doordat het sluitmechanisme buiten bereik is.

Ritstips

Als laatste wat tips om langer plezier te hebben van de rits:
 1. Doe de rits altijd volledig open bij het aan- en uittrekken van kleding. Als er een extra knoop is bij de rits, sluit deze dan eerst zodat er minder druk op de rits komt te staan.
 2. Strijk nooit direct over een rits, maar altijd met een stuk stof ertussen. Druk het lipje in de positie naar beneden en sluit de rits voor het strijken. De Vislon ritsen kunnen minder goed tegen hitte dan de anderen met een maximum temperatuur van 130 graden (de anderen 150-160).
 3. Sluit ritsen altijd voor het wassen in de machine om schade te voorkomen. Wasmiddelen met alkaline of bleekmiddel kunnen de rits aantasten.
© 2010 - 2024 Jantrao, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe komen die gaatjes in mijn kleding?Veel mensen hebben het al mee gemaakt, net een leuk shirtje of leuke rok gekocht, blijkt er al een gaatje in te zitten.…
Sloten en sluitingen voor tassenSloten en sluitingen voor tassenVoor het afsluitbaar maken van een tas, heb je verschillende mogelijkheden. Welke sluiting je kiest als je een tas maakt…
Dode tand: Tandpijn en veranderde tandkleurDode tand: Tandpijn en veranderde tandkleurBij zowel tandbederf als een tandverwonding is de zenuw in een tand mogelijk afgestorven. De tand krijgt hierdoor geen b…

Alles schoon met een stoomreinigerAlles schoon met een stoomreinigerMet een stoomreiniger kun je de meeste moeilijke schoonmaakklussen in relatief korte tijd klaren, en dat zonder veel eig…
Een friteuse ofwel frituurpan kopenEen friteuse ofwel frituurpan kopenEen friteuse is een apparaat waarmee je thuis gemakkelijk en snel lekkere snacks of frites kunt bereiden. Gefrituurde sn…
Bronnen en referenties
Reacties

Jph, 07-03-2019
Elke 2 jaar zijn de 'ritslopers' (hoe heten die dingen?) op de bootkussens doorgeroest. Ze blijken gewoon van ijzer. Dat kan natuurlijk niet, in een bijna permanent zout/vochtig milieu. Zijn er ook roestvrijstalen? Of plastic, in ieder geval zonder roestvorming. Reactie infoteur, 18-03-2019
Beste Jph,

Ga langs bij een winkel of ritsenverkoper op de markt en leg je dilemma voor.

Groet,
Jantrao

Vanaken Nadia, 05-10-2018
Hoe maak ik van een dubbele ritssluiting in een jas een enkele rits. Reactie infoteur, 22-10-2018
Beste Nadia,

Geen idee. Spreek met een kledingherstellet.

Jantrao

Lisbeth, 01-12-2017
Naast het onderste metalen stukje, begint een klein scheurtje in de stof van de rits te ontstaan. Wat nu? Reactie infoteur, 04-12-2017
Beste Lisbeth,

Ik zou even naar de kleermaker gaan, die weet daar vast wel wat op.

Jantrao

Rosa, 05-12-2012
Ik heb een vraag geen reactie en hoop dat iemand mij hiermee kan helpen.

Welke soort ritssluiting (een dubbele, een enkele, van metaal of plastic) is het beste voor een winterjas om op straat te lopen niet om te gaan skiën.

Alvast bedankt.

Rosa Reactie infoteur, 06-12-2012
Rosa,

Ik zou zeggen ga naar de markt of de winkel en vraag het aan de verkoper. Zij hebben hier meer verstand van.

Succes,
Jantrao

Judith, 21-11-2011
Goedenavond. Ik heb 10 meter van jullie rits aan de meter gekocht met bijbehorende runners en sluitclips. De verkoopster heeft voor gedaan hoe het moest maar ik krijg het niet voor elkaar. De runner op de rits schuiven lukt nog wel maar ik krijg de rits dan niet open. Kunt u mij helpen? Reactie infoteur, 22-11-2011
Beste Judith,

Sorry maar "van jullie"? Ik ben niet van YKK en ik heb persoonlijk geen idee hoe je dat zou moeten doen met die runners. Neem even contact op met YKK of vraag de marktverkooopster om je te helpen. Succes!

Jantrao

Wilma Brouwer, 18-10-2010
In een dure jas zit een rits die aan beide kanten is te openen. Helaas is de onderste runner spoorloos. Is hier een nieuwe voor te bestellen, kopen?
gr. Wilma Reactie infoteur, 18-10-2010
Beste Wilma,

Eerste stap zou zijn navragen bij de winkel waar je de jas hebt gekocht. Van een duurdere jas mag je best wel verwachten dat een rits lang meegaat. Misschien dat ze daar iets voor je willen doen.

Waarschijnlijker is dat je de hele rits moet vervangen. Dit kun je zelf doen als je handig bent, maar ook laten doen. Zoek in de Gouden Gids onder kledingreparaties of kleermakers. Je kunt daar natuurlijk ook heen voor advies, want mogelijk kunnen zij het vrij simpel oplossen.

Veel succes,
Jantrao

Astrid, 16-04-2010
Mijn rits gaat aldoor vanzelf open, terwijl er geen spanning op staat. kan ik hier nog iets aan doen? Reactie infoteur, 21-04-2010
Dag Astrid,

Dat klinkt als een kapotte rits. Vervangen is waarschijnlijk de enige mogelijkheid.

Jantrao

Jantrao (202 artikelen)
Laatste update: 20-05-2017
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Huishoudelijk
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.