Hoe maak je je frituurpan goed schoon?

Hoe maak je je frituurpan goed schoon? Een friteuse is het uitgelezen product om lekkere frites en lekkere hapjes mee te bereiden. Na een lekkere maaltijd of een lekker hapje bij de borrel zit je met de vieze frituurpan. Hoe krijg je deze schoon?

Frituren

Frituren is het in olie of vet bakken van voedingsmiddelen. Patat wordt het vaakst gefrituurd. Verder frikandellen, kroketten, loempia's, kipproducten etc. Het frituren zorgt ervoor dat de voedingsmiddelen een lekker knapperig korstje krijgen. Dit geeft een erg smakelijk resultaat. Voor het frituren gebruiken we verschillende soorten olie of vloeibaar frituurvet. Vast frituurvet is wordt nauwelijks meer gebruikt. Door de transvetten die dit bevat is vast frituurvet slecht gebleken voor de gezondheid.

Frituren in een friteuse

Frituren gaat het beste in een friteuse oftewel frituurpan. Dit is een speciaal gemaakte pan, die door middel van een verwarmingselement en een knop waar je de temperatuur mee kan instellen, precies op de juiste temperatuur frituurt. Zo voorkom je dat de voedingsmiddelen van buiten verbranden en vanbinnen nog niet gaar zijn, of dat de frieten slap en vettig blijven bij een te lage temperatuur.

Een vieze frituurpan

Na het frituren laten veel mensen de olie of het vet in de pan zitten, om zo de volgende keer hetzelfde vet weer te kunnen gebruiken. Je hoeft de olie of het vet namelijk niet na 1 keer frituren weg te gooien, maar je kan dit meerdere keren gebruiken. Doe dit tot maximaal 7 keer. Daarna moet je de olie of het vet echt vervangen. Nadat de frituurpan is afgekoeld, merk je dat er vet aan de pan is gaan zitten. Dit vet heeft een vaste vorm gekregen en heeft zich aan de pan gehecht. Ook het frituurmandje kan onder de vetresten zitten. Na meerdere keren frituren worden deze vetresten steeds meer en de laag steeds dikker. Gevolg is dat je, wanneer je de pan gaat schoonmaken, je last hebt van een dikke laag vastgekoekt vet. Dit vet is maar moeilijk te verwijderen en zo wordt het schoonmaken van de friteuse een hele klus. De pan kan zo vies zijn dat men deze maar weggooit en een nieuwe koopt voor de volgende keer dat men wil frituren.

Hoe krijg je de frituurpan goed schoon?

Wanneer je werkt met een frituurpan, dan is het zaak om het je zo gemakkelijk mogelijk te maken. Dit betekent dat je om te beginnen de frituurpan zo min mogelijk vies laat worden. Dit kan door de volgende tips op te volgen.
  • Haal direct na het frituren het mandje uit de frituurpan, was het mandje meteen af. Het vet krijgt zo geen kans om aan te koeken.
  • Laat de olie, na gebruik van de pan afkoelen, maar laat het er niet inzitten tot de volgende keer. De olie en het vet wat je hebt gebruikt schenk je terug in de flessen. Je kunt hier het beste een trechter met een ruime opening voor gebruiken. Zet de flessen vervolgens in je keukenkastje om de friteuse bij de volgende keer weer mee te vullen. Maak de frituurpan direct schoon met een sopje en eventueel een schuursponsje met wat Cif. Bij een frituurpan met antiaanbaklaag alleen afwasmiddel gebruiken!
  • Bij aanschaf van een frituurpan kun je het beste letten op de vorm ervan. Een ronde friteuse is onhandig, het uitschenken van de olie of het vet geeft een kliederboel. Met een ovale of vierkante frituurpan gaat dit veel gemakkelijker. Het is ook mogelijk een friteuse met een schenktuit te kopen, waar de olie uit kan lopen. Maak de schenktuit dan wel meteen goed schoon, anders gaat deze verstopt zitten.
  • Frituurvet van Diamant (grijze fles) geeft minder vetranden, waardoor de pan gemakkelijker is schoon te maken.
  • Een friteuse met een uitneembare binnenpan is handig, de binnenpan kan namelijk zo na gebruik in de vaatwasser.

Wanneer je een frituurpan hebt die wel heel vies is geworden probeer dan één van de volgende tips om de frituurpan gemakkelijk schoon te krijgen.
  • Vul de pan met water en voeg een vaatwastablet toe. Zet vervolgens de pan aan en zorg dat het water heel heet wordt, maar net niet gaat koken. Houdt de pan wel in de gaten, want wanneer het water wel gaat koken stroomt er schuim en water over de pan heen. Laat de pan een kwartiertje aan staan en gooi dan het water er uit. Overgebleven vette plekjes kun je nog even naboenen met een beetje Cif op een schuursponsje. Even naspoelen en de pan is weer schoon.
  • In plaats van een vaatwastablet kun je ook een flinke lepel soda gebruiken.
  • Wil je de pan alleen handmatig schoonmaken, dan kun je het beste een schuursponsje met CIF of Dasty (Wibra) gebruiken.
© 2010 - 2024 Ceetee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Frituurpan schoonmaken  Stap-voor-stap instructiesFrituurpan schoonmaken Stap-voor-stap instructiesEen van de handigste apparaten die je in je keuken kan hebben is de frituurpan of friteuse. De frituurpan wordt gebruikt…
Een friteuse ofwel frituurpan kopenEen friteuse ofwel frituurpan kopenEen friteuse is een apparaat waarmee je thuis gemakkelijk en snel lekkere snacks of frites kunt bereiden. Gefrituurde sn…
De Phillips Airfryer, de vervanger van de frituurpan?De Phillips Airfryer, de vervanger van de frituurpan?De Phillips Airfryer, het apparaat wordt ook wel 'Mulitcooker' of 'hete lucht friteuse genoemd. De Airfryer gebruikt een…

Help, mijn vaatwas is niet schoon!Help, mijn vaatwas is niet schoon!Steeds meer mensen gebruiken voor de afwas een vaatwasser. Een vaatwasser is lekker makkelijk en tijdbesparend, maar wat…
Hoe een koffiemachine te kopenHoe een koffiemachine te kopenWie houdt er niet van om thuis een heerlijk kopje koffie te drinken? Ondanks het feit dat de meeste mensen onderweg in h…
Ceetee (242 artikelen)
Gepubliceerd: 12-01-2010
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Huishoudelijk
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.