Snel en gemakkelijk water koken met een waterkoker

Snel en gemakkelijk water koken met een waterkoker Met een waterkoker kun je snel en gemakkelijk water koken voor een kopje koffie, thee of soep. Wanneer je op zoek bent naar een waterkoker, dan is het handig aandacht te besteden aan de kenmerken van de verschillende modellen waterkokers. Op basis hiervan kun je gemakkelijker je keuze maken voor welke waterkoker je wilt kopen.

Eigenschappen van een waterkoker

Een waterkoker heeft in feite een heel eenvoudige functie, namelijk het koken van water. Daartoe kun je er een bepaalde hoeveelheid water indoen, dat na het inschakelen van de waterkoker in een bepaalde tijd op het kookpunt wordt gebracht. Hoe snel dit gaat hangt af van de hoeveelheid water en het vermogen van de waterkoker.

Aandachtspunten bij het kopen van een waterkoker

Er zijn enkele aandachtspunten betreffende de eigenschappen van een waterkoker waaraan je extra aandacht kunt besteden bij de te maken keuze.

Vermogen

Het vermogen in Watt bepaalt hoe snel een bepaalde hoeveelheid water kookt. Let er wel op dat er waterkokers zijn met een extreem hoog vermogen van rond de 4000 watt, die er voor kunnen zorgen dat zekeringen springen, zeker wanneer ze tegelijkertijd met een andere grote stroomverbruiker zijn ingeschakeld.

Droogkookbeveiliging

Heeft de waterkoker een droogkookbeveiliging? Wanneer een waterkoker een droogkookbeveiliging heeft, dan stopt hij als het niveau te laag wordt. Hierdoor zou de waterkoker namelijk kapot kunnen gaan.

Waterniveau

Wordt het waterniveau duidelijk aangegeven of is dit vanaf de buitenkant zichtbaar. Dit is wel zo handig omdat je het water normaal vanaf de kraan direct in de waterkoker laat stromen en vanwege het vereiste minimumniveau in verband met droogkoken.

Anti-kalkfilter

Beschikt de waterkoker over een anti-kalkfilter? Een waterkoker met een antikalk filter voorkomt kalkaanslag en alle eventuele schade van dien. Overigens wordt het evengoed aangeraden om je waterkoker minimaal eens per half jaar te ontkalken.

Plaats van het snoer

De plaats van het snoer is van belang. Het werkt het handigste en veiligste wanneer het snoer aan een los voetstuk waarop je de waterkoker moet plaatsen, is bevestigd. De waterkoker zelf is dan als het ware snoerloos.

Draaibaar voetstuk

Een draaibaar plateau ofwel voetstuk is heel handig, want hierdoor kun je de waterkoker gemakkelijker pakken.

Automatische afslag

Heeft de waterkoker een automatische afslag als het water gekookt is? Dit betekent dat de waterkoker automatisch uitgaat zodra het water aan de kook is. Hiermee wordt ook voorkomen dat de waterkoker droog kookt.

Indicatielampje

Beschikt de waterkoker over een indicatielampje dat brandt als de waterkoker ingeschakeld is? Dit is wel zo veilig, omdat je dan ook direct ziet of de waterkoker in werking is terwijl dit bijvoorbeeld niet de bedoeling was.

Opwikkeling snoer

Bij sommige waterkokers kan het snoer worden opgewikkeld rondom de voet. Dit ziet er vooral netjes uit wanneer de waterkoker in het zicht staat. Let er wel op dat je wanneer je de waterkoker gebruikt het snoer eigenlijk geheel zou moeten afwikkelen vanwege het hoge wattage van een waterkoker.

Waterkoker voor de camping

Wanneer je je waterkoker ook op de camping wilt kunnen gebruiken, dan moet je er een kiezen met een zo laag mogelijk vermogen, omdat de waterkokers met een hoog vermogen normaliter niet toegestaan zijn omdat het stroomnet dit niet aankan. Overigens zijn er ook speciale waterkokers voor op reis. Deze hebben vaak een kleiner formaat of werken op 12 Volt.

Het design van een waterkoker

Waterkokers zijn verkrijgbaar in eenvoudige witte kunststoffen uitvoeringen, maar ook in fraai vormgegeven exemplaren in aparte kleuren of in designuitvoeringen van RVS, aluminium of metaal. Er zijn merken die complete series huishoudelijke keukenapparatuur hebben in eenzelfde designlijn, hetgeen natuurlijk zeer bevorderlijk is voor de uitstraling hiervan in je keuken.

Energieverbruik waterkoker

Het wattage van de waterkoker zegt in feite niets over het energieverbruik, omdat een waterkoker van 4000 watt vaak ook twee keer zo snel klaar is dan een waterkoker van 2000 watt, waarbij je moet weten dat het aantal watt per uur geldt.
Vergelijk je het energiegebruik van een waterkoker met het koken van water op een fornuis, dan is het verbruik ten opzichte van het water koken op gas ongeveer gelijk, en ten opzichte van koken op elektra zelfs lager. Dit komt doordat een waterkoker normaliter direct afslaat wanneer het water op het kookpunt is plus door het proces van het op temperatuur komen bij een waterkoker sneller gaat.
© 2010 - 2024 Annika_schrijft, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gas besparen: Tips en tricksDaar ligt de rekening van dit jaar weer op de deurmat. Zijn de prijzen nou gestegen of zijn wij meer gas gaan verbruiken…
Koken met een waterkokerKoken met een waterkokerWaterkokers zijn een handig hulpmiddel om water snel aan de kook te brengen. Dit water wordt vervolgens meestal gebruikt…
Spaar geld en de planeet: CO2-tipsSpaar geld en de planeet: CO2-tipsWist u dat 40% van alle CO2-uitstoot veroorzaakt wordt door particuliere consumptie? En dat een kwart van de persoonlijk…

Een tostiapparaat kopenEen tostiapparaat kopenDe snelste en voor velen gemakkelijkste manier om een tosti te maken is door een elektrisch tostiapparaat te gebruiken.…
Kopen van een keukenmixer, handmixer of staafmixerKopen van een keukenmixer, handmixer of staafmixerMet een elektrische keukenmixer kun je allerlei ingrediënten gemakkelijk en snel pureren, roeren, kneden of mixen en hoe…
Bronnen en referenties
Annika_schrijft (211 artikelen)
Laatste update: 16-12-2019
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Huishoudelijk
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.