Snel en gemakkelijk water koken met een waterkoker
Met een waterkoker kun je snel en gemakkelijk water koken voor een kopje koffie, thee of soep. Wanneer je op zoek bent naar een waterkoker, dan is het handig aandacht te besteden aan de kenmerken van de verschillende modellen waterkokers. Op basis hiervan kun je gemakkelijker je keuze maken voor welke waterkoker je wilt kopen.
Eigenschappen van een waterkoker
Een waterkoker heeft in feite een heel eenvoudige functie, namelijk het koken van water. Daartoe kun je er een bepaalde hoeveelheid water indoen, dat na het inschakelen van de waterkoker in een bepaalde tijd op het kookpunt wordt gebracht. Hoe snel dit gaat hangt af van de hoeveelheid water en het vermogen van de waterkoker.
Aandachtspunten bij het kopen van een waterkoker
Er zijn enkele aandachtspunten betreffende de eigenschappen van een waterkoker waaraan je extra aandacht kunt besteden bij de te maken keuze.
Vermogen
Het vermogen in Watt bepaalt hoe snel een bepaalde hoeveelheid water kookt. Let er wel op dat er waterkokers zijn met een extreem hoog vermogen van rond de 4000 watt, die er voor kunnen zorgen dat zekeringen springen, zeker wanneer ze tegelijkertijd met een andere grote stroomverbruiker zijn ingeschakeld.
Droogkookbeveiliging
Heeft de waterkoker een droogkookbeveiliging? Wanneer een waterkoker een droogkookbeveiliging heeft, dan stopt hij als het niveau te laag wordt. Hierdoor zou de waterkoker namelijk kapot kunnen gaan.
Waterniveau
Wordt het waterniveau duidelijk aangegeven of is dit vanaf de buitenkant zichtbaar. Dit is wel zo handig omdat je het water normaal vanaf de kraan direct in de waterkoker laat stromen en vanwege het vereiste minimumniveau in verband met droogkoken.
Anti-kalkfilter
Beschikt de waterkoker over een anti-kalkfilter? Een waterkoker met een antikalk filter voorkomt kalkaanslag en alle eventuele schade van dien. Overigens wordt het evengoed aangeraden om je waterkoker minimaal eens per half jaar te ontkalken.
Plaats van het snoer
De plaats van het snoer is van belang. Het werkt het handigste en veiligste wanneer het snoer aan een los voetstuk waarop je de waterkoker moet plaatsen, is bevestigd. De waterkoker zelf is dan als het ware snoerloos.
Draaibaar voetstuk
Een draaibaar plateau ofwel voetstuk is heel handig, want hierdoor kun je de waterkoker gemakkelijker pakken.
Automatische afslag
Heeft de waterkoker een automatische afslag als het water gekookt is? Dit betekent dat de waterkoker automatisch uitgaat zodra het water aan de kook is. Hiermee wordt ook voorkomen dat de waterkoker droog kookt.
Indicatielampje
Beschikt de waterkoker over een indicatielampje dat brandt als de waterkoker ingeschakeld is? Dit is wel zo veilig, omdat je dan ook direct ziet of de waterkoker in werking is terwijl dit bijvoorbeeld niet de bedoeling was.
Opwikkeling snoer
Bij sommige waterkokers kan het snoer worden opgewikkeld rondom de voet. Dit ziet er vooral netjes uit wanneer de waterkoker in het zicht staat. Let er wel op dat je wanneer je de waterkoker gebruikt het snoer eigenlijk geheel zou moeten afwikkelen vanwege het hoge wattage van een waterkoker.
Waterkoker voor de camping
Wanneer je je waterkoker ook op de camping wilt kunnen gebruiken, dan moet je er een kiezen met een zo laag mogelijk vermogen, omdat de waterkokers met een hoog vermogen normaliter niet toegestaan zijn omdat het stroomnet dit niet aankan. Overigens zijn er ook speciale waterkokers voor op reis. Deze hebben vaak een kleiner formaat of werken op 12 Volt.
Het design van een waterkoker
Waterkokers zijn verkrijgbaar in eenvoudige witte kunststoffen uitvoeringen, maar ook in fraai vormgegeven exemplaren in aparte kleuren of in designuitvoeringen van RVS, aluminium of metaal. Er zijn merken die complete series huishoudelijke keukenapparatuur hebben in eenzelfde designlijn, hetgeen natuurlijk zeer bevorderlijk is voor de uitstraling hiervan in je keuken.
Energieverbruik waterkoker
Het wattage van de waterkoker zegt in feite niets over het energieverbruik, omdat een waterkoker van 4000 watt vaak ook twee keer zo snel klaar is dan een waterkoker van 2000 watt, waarbij je moet weten dat het aantal watt per uur geldt.
Vergelijk je het energiegebruik van een waterkoker met het koken van water op een fornuis, dan is het verbruik ten opzichte van het water koken op gas ongeveer gelijk, en ten opzichte van koken op elektra zelfs lager. Dit komt doordat een waterkoker normaliter direct afslaat wanneer het water op het kookpunt is plus door het proces van het op temperatuur komen bij een waterkoker sneller gaat.