Vorst maakt wasgoed weer wit en andere kleurtips

Wasgoed goed houden. Natuurlijk zijn er in de handel allerlei middelen om kleuren van kleding te behouden en te bewaren. Maar er zijn minstens zoveel natuurlijk oplossingen voor om dat te bewerkstelligen. Vroeger waren die middelen heel gebruikelijk, maar sinds de moderne tijd zijn intrede heeft gedaan weten veel mensen niet meer dat de vorst helpt kleding wit te houden en dat klimop zwarte kleding weer zwart maakt. Tops voor wassen en het goed op kleur houden van wasgoed.

Vorst maakt kleding weer wit

Onze oma’s wisten het vroeger al. Als je witte kleding echt weer wit wilt hebben, helpt daar één ding vooral tegen en het kost ook nog eens niets. Namelijk de vorst. Let het wasgoed op een rekje of hang het aan een waslijn bij vorst en de volgende ochtend is het weer net zo wit als in het begin.

Geen verkleuring van de was

Net een nieuw kledingstuk gekocht met een behoorlijke kleur en niet zeker dat het de rest van de was niet gaat aantasten? Neem voorzorgmaatregelen. Keer de katoenen kleding binnenstebuiten voordat ze de wastrommel ingaan. Gier vervolgens een glas witte of natuurazijn bij het spoelwater. De verfstoffen worden op die manier gefixeerd en het kledingstuk geeft als het goed is niet meer af. Heftig gekleurde kledingstukken kunnen natuurlijk ook even alleen gewassen worden met azijn. Dit geeft in ieder geval de zekerheid dat de rest van de was niet wordt aangetast.

Melk als vlekkenmiddel

Melk helpt wijnvlekken uit katoenen zaken als tafellakens te halen. Maar melk doet meer als vlekkenmiddel. Zo haalt het ook inkt uit kleding. Giet flink wat melk over de vlek en wijf daarna goed met de hand totdat de vlek verdwenen is. Als het de eerste keer niet lukt, dan opnieuw nieuwe melk eroverheen en de behandeling herhalen. Vervolgens in de wasmachine om de melk te verwijderen, want dat geeft wel een heel ranzige geur als het niet meteen wordt gewassen.

Schimmelvlekken in kleding kunnen verdwijnen

Schimmelvlekken in kleding zijn heel erg. Het ruikt heel naar, het ziet er vies uit. Maar er is een oplossing voor als de plekken tenminste niet te erg zijn. Maak daarvoor de vlekken nat en wrijf ze in met een handdoek die in wasmiddel is gedoopt. Ook een spons met natriumcarbonaat helpt. Vervolgens goed spoelen met water met azijn. Daarna goed wassen in de wasmachine.

Fietssmeer-, en teervlekken weghalen met boter

Lekker een dagje naar het strand geweest of een fiets gerepareerd en die mooie kledingstukken zitten onder de teer of het fietssmeer. Wat daar aan te doen? Insmeren met iets vets is de eerste remedie. Doe er boter op en smeer even uit. Gier er daarna terpentijn op en was de textiel dan met zeep en schoon water. Zijn de vlekken er dan nog niet uit, herhaal dan de terpentijn behandeling.

Zijde met vlekken

Zijde is zo teer dat alles er vlekken op maakt. Zelfs een druppeltje water geeft al een rare verkleuring. Het mooie van zijde is echter dat het een soort van zelfreinigend is. U moet er overigens wel iets voor doen. Wrijf twee stukken zijde tegen elkaar waar de vlek zit. Hij zal dan snel verdwijnen.

Zwarte kledingstukken zwart houden

Er zijn natuurlijk speciale wasmiddelen voor zwarte kledingstukken. Zwart verliest in de was namelijk toch bijna altijd wat van zijn intensiteit. Maar het kan eenvoudiger en goedkoper dan dure wasmiddelen. Giet in een grote teil kokend water en doe daar een paar handen klimop bij. Laat dit 2 of 3 uur trekken en verwijder dan het plantenmateriaal. Laat de zwarte stoffen vervolgens een nacht weken in dit extract. Wring de kledingstukken of andere textiel uit en laat het drogen. Was het dan maar doe bij het spoelwater wel wat azijn. De zwarte kledingstukken zijn weer net zo zwart als bij aankoop en de azijn heeft de kleur bestendigd. De eerste twee of drie keer wel even apart wassen, want het kan zijn dat andere kledingstukken die niet zwart zijn dan ook een diepere kleur krijgen zonder dat u dit wilt.
© 2009 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wasverzachter: gebruiken en testWasverzachter: gebruiken en testWasverzachter: gebruik, test en werking. Hoe werkt een wasverzachter en is er een alternatief hiervoor? De meeste wasver…
Wasverzachter voor comfortabel en soepel aanvoelend wasgoedWasverzachter voor comfortabel en soepel aanvoelend wasgoedIn menig huisgezin draait de wasmachine nagenoeg elke dag. Bij anderen is enkele keren in de week voldoende. Maar bij al…
Waarom beter géén wasverzachter gebruiken?Waarom beter géén wasverzachter gebruiken?Wasverzachters beloven niet alleen het wasgoed zacht en donzig te maken, ze geven er ook een heerlijke geur aan. Bovendi…
Tips voor wasgoedWasgoed mooi schoon krijgen. Hoe doe je dat? Gele was die wit had moeten zijn, kleding die is gekrompen, vlekkenmiddel d…

Kerst en Nieuwjaar: voorbereiding van 1 tot 31 decemberKerst en Nieuwjaar: voorbereiding van 1 tot 31 decemberDecember, de drukste maand van het jaar. De duurste ook. En er moet ook zo veel gebeuren! Een kerstboom gaan kopen, hem…
Wijnvlekken verwijderenWijnvlekken verwijderenGezellig met een glas wijn op de bank en dan hups daar gaat het geestrijke vocht. Op de blouse, de bank, de broek, het k…
Reactie

Nathalie, 07-01-2013
Reactie op "Geen verkleuring van de was". Een glas azijn bij het spoelwater gieten is toch te laat. Het is al ij het wassen dat het kledingstuk gaat afgeven, dus die azijn komt toch rijkelijk te laat? Reactie infoteur, 09-01-2013
Spoelwater is het water dat direct al door de wasmachine loopt als de was begint. Dus is de azijn er direct al bij als de wasmachine wordt aangezet.

Singalees (1.216 artikelen)
Laatste update: 01-12-2010
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Huishoudelijk
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.