Kerst en Nieuwjaar: voorbereiding van 1 tot 31 december
December, de drukste maand van het jaar. De duurste ook. En er moet ook zo veel gebeuren! Een kerstboom gaan kopen, hem versieren, een leuk en lekker kerstmenu kiezen, inkopen doen, cadeautjes kopen, cadeautjes inpakken en last but not least, kerstkaartjes schrijven en liefst nog op tijd versturen ook. Druk, druk, druk dus, van 1 tot 31 december! Maar met een beetje planning en door op voorhand uit te kijken naar koopjes komt het allemaal heus wel voor elkaar!
De Sint
Hints voor cadeautjes
Tot zes december gaat alle aandacht naar deze
brave man, zeker als u kinderen hebt. Laat het kerstgebeuren dus even rusten tot hij voorbij is. Toch kan u dankzij hem al het één en ander voorbereiden. Maken uw kinderen ook zo'n leuk
briefje naar de Sint met al hun wensen erin? Onthoud de hints, het kan u een hoop denk- en zoekwerk besparen voor uw kerstgeschenkjes. Sinterklaas kan immers niet alles brengen wat op dat verlanglijstje stond. Misschien kan de Kerstman de rest brengen?
Aankopen in een keer doen
Doe de aankopen misschien ook in één keer. Vele winkels doen net voor Sinterklaas immers acties in de stijl van "- 5 euro bij aankoop van 40 euro van een bepaald product". Desnoods koopt u twee of driemaal hetzelfde, met kerst zitten er meestal veel kindjes naast de kerstboom. En het bespaart u een hoop tijd en geld.
Op voorhand kopen
Hebt u zelf geen kinderen maar moet u cadeautjes kopen voor neefjes en nichtjes of petekindjes? Koop ruim op voorhand. Bent u in de stad en ziet u iets leuks? Neem het alvast mee, dan hoeft u niet meer naar buiten op het laatste nippertje. Gaat u op reis naar een vreemd land in de zomer? Kijk ook daar uit of u iets origineels ziet. Meestal veel goedkoper dan in eigen land.
De kerstboom kiezen
Vroeg op pad
Wilt u een
ruime keuze, ga uw kerstboom dan begin december halen. Rond 15 december zijn de mooiste exemplaren al verkocht! Er zijn een hoop verschillende soorten kerstbomen te koop. Wilt u uw kerstboom na het feest bewaren, dan moet u een exemplaar met kluit kopen. Na kerst in de tuin planten en volgend jaar kan hij opnieuw dienst doen (als hij overleeft tenminste). Anders kan u hem gewoon zonder wortel kopen en gaat hij gewoon weg na de Kerst. Vele gemeenten organiseren een kerstboomverbranding in januari. Leuk en gezellig.
Passend bij uw interieur
Waar u ook op moet letten is op de grootte. Koop een boom die bij uw interieur past. Woont u klein, koop dan geen enorm exemplaar. Uw woonkamer staat dan meteen vol en niemand kan nog ergens fatsoenlijk door. Ook niet gezellig! Een klein exemplaar kan ook heel mooi versierd worden en op een tafeltje of een kastje oogt hij meteen indrukwekkender zonder veel plaats in te nemen. Woont u groot, koop dan wel een degelijk exemplaar. Het geeft meteen sfeer en vult de kamer.
Ecologische boom
Tegenwoordig kan u ook een kerstboom huren. Een ecologisch idee. Uw kerstboom wordt u met wortel en al toevertrouwd. Na de kerstperiode wordt hij door de verhuurder gewoon weer in de grond gestoken. De boom hoeft niet verbrand te worden, dat scheelt in CO2-uitstoot en hij kan rustig verder groeien. Wilt u het jaar nadien dezelfde kerstboom terug, dan kan u er uw naam aanhangen. Voor meer info kan u terecht op: www.co2minderen.be.
De kerstboom versieren
Een tijdrovende bezigheid! Maar eens de boom er staat is het pas echt Kerstmis. Begin met het leggen van een mooi laken op de grond. Dat scheelt een hoop wanneer u de kerstboom terug moet opruimen. Alle naalden blijven immers op het kleed liggen en u hebt minder rommel op uw vloer. Plaats de boom daarna in een emmer of bak, verzwaard met stenen of zand. Of u kan een speciale houder kopen waarin u de stam van de boom vastvijst. Hebt u de mogelijkheid, zet uw boom dan vast met visdraad. Deze draad is onzichtbaar en voorkomt dat uw boom zou omvallen. Hang er dan de lichtjes in. De volgende stap zijn de slingers. En dan pas de ballen en strikken. Pas de kleuren van uw boom aan aan uw interieur. Kerstversiering kan u best kopen een paar dagen voor Kerst of na de feesten voor het komende jaar. Vele artikelen zijn dan serieus afgeprijsd, meestal 30% de dagen voor Kerst en na Kerst kan het al snel oplopen tot -50% of -70%. Tegenwoordig vindt u naast de klassieke slingers en ballen ook erg leuke themaversiering. Of u kan uw versiering zelf maken. Zo kan u een
snoepkerstboom maken met slingers van snoepjes en koekjes. Of een natuurkerstboom met
zelfgemaakte slingers met figuurtjes in hout of stro.
Inkopen doen voor kerstmenu en cadeautjes voor volwassenen
Cadeaus voor volwassenen
Wat cadeautjes voor kinderen betreft, kon u hierboven al een paar tips lezen. Maar ook voor volwassenen gaan sommige van deze tips op. Koop uw cadeaus ruim op voorhand, geniet van bepaalde kortingen, breng originele cadeaus mee uit uw vakantieland. Bent u handig?
Maak uw cadeautjes ruim op voorhand: huisgemaakte confituur in de zomer, chutneys met groenten uit de tuin, een breiwerkje 's avonds voor de televisie, kaarsjes met opschriften, zeepjes en ga zo maar door. De ontvanger is er vast erg blij mee en het spaart u een hoop geloop en geld uit.
Het kerstmenu
Voor het kerstmenu kan u een aantal inkopen enkele weken op voorhand doen. Koop de niet bederfbare waren voor de grote drukte. Denk hier aan borrelhapjes, sterke drank, wijn, chocolade, diepvriesproducten, sausjes, etc. Bestel uw vlees ook ruim van te voren. Niet alleen bespaart u zo een hoop tijd maar ook hier een hoop geld. Hebt u al eens opgemerkt dat sommige winkels hun prijzen wel eens durven verhogen juist voor de feesten? Hebt u een grote diepvriezer, dan kan u zelfs uw vlees op voorhand kopen en invriezen. Koop inlandse seizoengroenten in plaats van al die exotische soorten, dat scheelt ook in de portemonnee. Lekker en vol vitamientjes bovendien. Vermijd het om inkopen te doen met de kinderen want zij vinden die overvolle winkels helemaal niet leuk en het eindigt steevast in een huil-of roeppartij. Spreek af met buren of familie om om beurten de kinderen bij te houden. Zo kan u rustig uw inkopen doen, zonder stress.
Cadeautjes inpakken
Vindt u het ook zo saai en moeilijk, cadeautjes inpakken? Bespaar u een hoop werk: wanneer u uw cadeautjes in bepaalde winkels koopt, worden uw geschenken feestelijk en origineel verpakt terwijl u wacht! Scheelt weeral een hoop tijd. Hebt u dat geluk niet, wacht dan tot u al uw cadeaus gekocht of verzameld hebt. Dan kan alles in één moeite doorgaan. Leg alles klaar: inpakpapier, lintjes, schaar, tape, labeltjes, pen. En dan, aan de slag. Alle cadeautjes in één keer, dan bent u er van af. Is uw partner thuis? Start een lijn op: de ene het papier, de andere de lintjes! Labeltjesgedoe overslaan? Koop verschillende soorten inpakpapier in twee of drie tinten, bijvoorbeeld rood en wit (met sterretjes, met hertjes, met kerstbomen, met sneeuwvlokjes, etc.). Neem voor elke persoon een andere rol, zodanig dat u weet welk inpakpapier bij welke persoon hoort. Zo slaat u twee vliegen in één klap: u hoeft geen labeltjes te kleven en... de spanning blijft er in. Niemand behalve u weet welk pakje voor wie is! Een andere manier is hetzelfde effen papiertje te kopen voor iedereen en de kleur van het lintje te koppelen aan één bepaalde persoon. Bovendien staat het erg mooi onder uw kerstboom, geen bonte mengeling van 37 verschillende soorten inpakpapier en... u kan uw inpakpapier aanpassen aan de kleuren van uw kerstversiering.
Kerstkaartjes
Kerstkaarten schrijven
Ook de klus van het kerstkaarten schrijven klaart u best in één keer. Niet erg handig en niet erg gezellig, dat is waar. Maar het bespaart u de moeite om alles tien keer te moeten uithalen. Leg alles klaar: kaartjes, zegels, omslagen en natuurlijk de adressen. Zet een gezellig kerstmuziekje op en schrijven maar. Beperk het niet tot uw handtekening onder de al dan niet voorgedrukte kerstwens. Vertel iets over het voorbije jaar, voeg een familiefoto bij. Het jaaroverzichtje kan u op voorhand op de computer maken (leuke anekdotes niet vergeten!) en verschillende malen afdrukken, de foto's kan u ook op voorhand printen.
Creatief: zelf kerstkaarten maken of zelf een tekst schrijven
Creatieve geesten kunnen
zelf kerstkaartjes maken, maar dan moet u wel ruim op voorhand beginnen. Mensen die een vlotte pen hebben, kunnen zelf een versje of een mooie tekst verzinnen met lieve wensen. Het maakt mensen blij om te zien dat u wat tijd in uw kaartje hebt gestoken, om iets van u te vernemen en om de kinderen op foto te zien evolueren.
Deadline
Moet u enkel kaartjes in het binnenland versturen, dan kan dat twee à drie dagen voor Kerst (oppassen voor weekends!). Moeten uw kaartjes een heel eind, begin dan ruim op voorhand. Een kleine week voor Europa en ruim twee à drie weken voor buiten Europa en over de Oceaan. Bedenk ook dat u in dit geval moet zorgen voor extra zegels. Of laat alles ineens in het postkantoor frankeren. Scheelt ook een hoop werk en gepuzzel om tot het juiste bedrag te komen. Maar het oogt natuurlijk wel minder mooi dan met een echte kerstzegel.
Kerstvakantie met kinderen
Opvang voor de kinderen voorzien
Hebt u kinderen, dan vraagt ook de kerstvakantie een boel planning. Moet u werken, voorzie dan ruim op voorhand opvang. Oma's, opa's, tante of oom, verwittig deze mensen ruim op voorhand en spreek duidelijk af. Workshops, sport- en andere kampen, opvang, schrijf uw kinderen zeker op tijd in. Vaak zijn de plaatsen beperkt tijdens de kerstvakanties, hou hier rekening mee.
Een gezellig televisiemoment
Bent u thuis, dan moet u de kinderen twee weken zoet houden. Pluis samen het TV-blad uit. Tijdens de Kerstvakantie staan er vaak leuke films of muziekprogramma's op het menu. Selecteer er een aantal en plan een leuke filmavond of -middag met een knabbel en een drankje. Lekker gezellig samen op de bank met een dekentje. Maak eventueel een gezonde knabbel. Een klein fruitschaaltje met druiven, stukjes appel en peer, stukjes ananas en mandarijnpartjes. Of een groenteschoteltje met wortelstaafjes, komkommerstaafjes, bloemkoolroosjes, selderstengeltjes en witloofblaadjes. Hier een lekker dipsausje bij, gemaakt van yoghurt, een beetje mayo, versnipperde bieslook, peper en zout. Even in de koelkast en smullen maar. Lekker, gezond en calorie-arm!
Gezelschapsspelen en oud speelgoed
Haal de gezelschapsspelen boven en speel samen een potje schaak of een partijtje Monopoly. Willen de buurkindjes mee komen spelen, geen probleem. Maak teams rond verschillende spelletjes. U zal ze een hele middag niet meer horen! Haal speelgoed van de zolder of uit de kelder waarmee de kinderne al een tijdje niet meer hebben gespeeld. Een bak Lego of Playmobil, de kookset, poppen met kleren, een bak autootjes met racebaan. Ze zullen opgetogen zijn, niet meer weten dat ze dat ook hadden en weer een dag zoet zijn.
Meehelpen met de voorbereidingen
Laat de kinderen meehelpen het feest voor te bereiden. Laat ze toastjes maken, groentjes snijden, servetjes vouwen. Zo zijn ze bezig, maken ze geen ruzie en lopen ze niet voor uw voeten. Laat ze
cupcakes versieren in het thema kerst. Dit kan prima dienen als vieruurtje of als dessert voor de aanwezige kleine gasten.
Uitstapjes en winterpret
Plan een cinemaatje. Ga naar een kerstmarkt. Stippel een lange wandeling uit, gevolgd door een pannenkoekenslag met warme chocolademelk. Slaap eens lekker uit, want vooral na Kerst en Oudejaar is dat wel eens nodig! Laad uw batterijen op, ga eens zwemmen of schaatsen. Sneeuwt het, profiteer er dan van! Haal de slee uit en trek er op uit. Wanneer het gebeurt, moet men er van genieten, want zo vaak komt het niet voor! Die veertien dagen vliegen zo weer om en voor u het weet met iedereen terug aan het werk en naar school. Dus geniet maar eens lekker van elkaar! Familie en samen zijn, daar draait de kerstperiode uiteindelijk toch om, nietwaar?