Water druipt van ramen bij koud weer: wat te doen?
Als het koud weer is krijgen veel mensen last van vocht op de ramen. In sommige gevallen druipt het water van de ramen af en tref je als je 's ochtends wakker wordt een heel plasje aan. De boosdoener is in dit geval condens die zich op de koude ramen afzet. Het is belangrijk om hier iets aan te doen want het kan leiden tot schimmel op de kozijnen. Voor het bestrijden van dit vocht kun je een aantal methoden aanwenden zoals het houden van een goede balans tussen verwarmen en ventileren, het goed afstellen en onderhouden van de mechanische ventilatie en het gebruik van vochtvreters of een luchtontvochtiger.
Koud weer: water druipt van de ramen
Water druipt van de ramen: hoe komt dat?
Voor veel huizenbezitters is het een bekend fenomeen: als het buiten kouder wordt en de luchtvochtigheid binnen toeneemt druipt in huis overal het water van de ramen en deuren. In kleine ruimtes waar het erg warm is kun je zelfs plasjes water op de grond aantreffen. Het gaat in dit geval om
condens. Het ontstaan van condens op koude ruiten is een heel normaal verschijnsel, maar kan wel vervelend zijn. Als je de kozijnen niet regelmatig droog maakt kan er namelijk schimmel ontstaan en dit kan weer schadelijk zijn voor de gezondheid. Het is daarom belangrijk om te zorgen dat het niet te vochtig wordt in huis. Hiervoor kun je een aantal methoden aanwenden.
Verwarming en ventilatie
De beste oplossing voor het vocht op de ramen is een combinatie van
verwarmen en goed
ventileren. De lucht in je woning is door de verwarming verwarmd en houdt veel vocht vast. Wanneer je je raam op een kiertje laat staan komt er ook koude, droge lucht naar binnen. Eenmaal binnen wordt deze lucht door de verwarming opgewarmd en neemt vocht op. Deze lucht gaat vervolgens ook weer naar buiten en zo blijft de circulatie goed op gang. Niet voor iedereen is het wenselijk om het raam open te hebben, zeker niet wanneer je aan een drukke weg of spoorlijn woont. Probeer in dat geval in ieder geval te luchten op momenten dat je niet in de betreffende kamer bent.
Condensgootjes bij enkel glas
Heb je aluminiumramen met enkelglas, dan heb je vaak ook
condensgootjes onder je ramen. Deze dienen ervoor om het vocht goed af te voeren. De condensgoot kan helaas soms verstopt gaan zitten. Is er een keer schilderwerk gedaan en is er over de gootjes heen geschilderd dan functioneren ze mogelijk niet meer. Het is daarom belangrijk om te controleren of de gootjes niet verstopt zitten. Met een klein scherp voorwerp kun je proberen er doorheen te prikken om ze te ontstoppen.
Mechanische ventilatie goed benutten
Een
mechanische ventilatie of balansventilatie ververst doorlopend de lucht in huis. Schone lucht wordt via een ventilatierooster naar binnen gezogen en gefilterd. Lang niet alle huizen zijn met zo'n systeem uitgerust. Heb je echter wel de beschikking over deze vorm van ventilatie dan is het belangrijk deze goed te benutten. Sommige mensen zetten de mechanische ventilatie alleen aan als ze gaan koken, douchen of de wasmachine gebruiken. Je kunt deze ventilatie echter gerust 24 uur per dag aan laten staan. De motor van de ventilatie is zeer energiezuinig, dus voor de energierekening hoef je het niet te laten. Veel mensen die beschikken over een dergelijk systeem hebben een regelknop met meerdere standen. Je kunt deze het beste op de laagste stand zetten en alleen omhoog draaien wanneer je gaat koken of douchen.
Het is daarnaast belangrijk om de roosters goed schoon te houden. De ventielen kun je vaak zelf eenvoudig los halen. Je maakt ze schoon door ze even te laten weken in een sopje. Krijg je de ventielen niet los dan kun je er in ieder geval even de stofzuiger op zetten. Vaak verzamelt erg zich namelijk veel stof. Daarnaast moet het filter dat vlakbij de motor zit jaarlijks tot tweejaarlijks vervangen worden. Hiervoor kun je het beste gebruik maken van een gespecialiseerde onderhoudsmonteur. Deze kan je ook adviseren over het periodiek onderhoud aan de afvoerkanalen en de motor. Wanneer je een onderhoudscontract afsluit word je erop geattendeerd wanneer er weer onderhoud gepleegd moet worden.
Gebruik van vochtvreters
In ruimtes waar je erg veel last hebt van vocht dat uitslaat op de ramen kun je gebruik maken van een of meerdere vochtvreters. Een
vochtvreter is een kunststof bakje met onderin een laagje calciumchloride korrels. Deze korrels kunnen extreem goed vocht aantrekken. Ze halen de waterstofgassen uit de lucht en zetten deze om in water, dat wordt opgevangen in een reservoir. Op deze manier wordt de lucht minder vochtig en ruikt het in huis ook meteen minder muf. Wees je er wel van bewust dat dit een vorm van symptoombestrijding is: de oorzaak van het vochtprobleem wordt er niet meer opgelost. Een vochtvreter kun je kopen bij de bouwmarkt, Blokker of online. Ze zijn er ook in navulbare uitvoeringen.
Gebruik van een luchtontvochtiger
Heb je een serieus vochtprobleem in huis dan kun je er ook voor kiezen een
luchtontvochtiger aan te schaffen. Met een luchtontvochtiger kun je effectief verwarmde ruimten drooghouden zoals de slaapkamer, zolder of hobbykamer. Dit apparaat werkt op elektriciteit en ontvochtigt de lucht in hoog tempo zodat het binnen niet langer vochtig en klam aanvoelt en je ook geen last meer zult hebben van water dat van de ramen gutst. Een goede ontvochtiger heeft tenminste een luchtontvochtigingscapaciteit van 10 liter per dag. Bij aanschaf van zo'n apparaat is het belangrijk om rekening te houden met de oppervlakte van de ruimte waarin je hem wilt gebruiken. Ze zijn er namelijk zowel voor grote als kleinere oppervlakten. Luchtontvochtigers zijn er onder andere van de merken De'Longhi, Trotec, Medisana, Qlima, Eurom en Dyson.