De was doen: tips om het dragelijker te maken

De was doen: tips om het dragelijker te maken Heb jij ook zo'n hekel aan de was doen. Elke keer dat wassen, ophangen, strijken, drogen en opvouwen. Hoe vaker je het doet, hoe meer het gaat vervelen. De volgende tips zullen deze last hopelijk iets dragelijker maken.

Zorg voor verschillende wasmanden in huis

Het wassen van kleding begint met sorteren. Om dit sorteren te vergemakkelijken kun je het beste een paar wasmanden in huis halen, bijvoorbeeld eentje voor de witte was, één voor de donkere was en eentje voor het bonte wasgoed. Zo gaat sorteren bijna vanzelf en kun je in één oogopslag zien welke kleur was je het best kunt draaien.

Stel voor oudere kinderen de gouden wasregel in

Niets is zo ergerlijk als op handen en knieën door de kamers van je kinderen te kruipen om vuile was onder bedden en achter stoelen vandaan te halen alvorens je aan de slag kunt. Geef daarom elk kind zijn of haar eigen wasmand en stel de gouden wasregel in: alleen vuile was die in de wasmand ligt, wordt gewassen!

Was alle kleding binnenstebuiten, behalve... je sokken!

Doorgaans wordt aangeraden om kledingstukken binnenstebuiten te wassen, aangezien dat voortijdig slijtage en verkleuring voorkomt. Als je slim bent, maak je echter een uitzondering voor sokken en kousen; wen je aan om die aan de punt uit te trekken, zodat je na het wassen niet elke sok weer hoeft te keren. Voor een gezin met drie kinderen scheelt dat al gauw ruim 3000 sokken keren per jaar. Of pas de regel toe dat je gewassen sokken aflevert zoals je ze aangeleverd hebt gekregen: binnenstebuiten of “buitenstebuiten”.

Check na het opstaan eerst je wasmand(en) en zet indien nodig de wasmachine meteen aan

Heb je een gezin met meer kinderen, dan zul je enkele keren per week de was moeten doen. Eventuele was-achterstanden kun je in zo’n geval voorkomen door vlak na het opstaan je wasmanden te checken en waar nodig direct de wasmachine aan te zetten. Op die manier zit je er prima bovenop. Bovendien houd je zo voldoende tijd over om later op de dag een extra was te draaien of om ’s avonds bij thuiskomst de was nog op te hangen, in de droger te stoppen, op te vouwen en/of op te bergen.

Gebruik je droger als veredeld strijkijzer

Heb je een enorme hekel aan strijken? Gebruik dan deze truc eens: stop kledingstukken die “drogerbestendig” zijn ongeveer 10 minuten in de droger, haal ze er vervolgens uit en hang die hete, dampende T-shirts en spijkerbroeken dan netjes op een droogrek om verder aan de lucht te drogen. Strijken zal niet meer nodig zijn!

Vouw was die uit de droger komt direct op

Vouw was die uit de wasdroger komt direct op; als je er snel bij bent, zijn veel kledingstukken nog nauwelijks gekreukt en kunnen ze zo de kast in. Dat scheelt zeeën van tijd!

Draai pas een nieuwe was als de vorige opgevouwen en wel in de kast ligt.

Voor veel mensen begint het wasprobleem pas in de fase van het opbergen: ze doen netjes de was, drogen de natte kledingstukken en vouwen ze vervolgens keurig op, maar dan... blijft alles tot in lengte van dagen in de wasmand of op de stoel in de slaapkamer liggen. Voor je het weet komen daar nieuwe stapels ongestreken, kreukelige was bovenop. Spreek daarom met jezelf af dat je pas een nieuwe was mag draaien, als je de vorige hebt opgeborgen; Zo heb je een goede stok achter de deur, want er komt een moment dat je een schone onderbroek aan wilt!

Koop ondergoed en sokken zoveel mogelijk in één kleur en/of stof

Als mooie dameslingerie of exclusief herenondergoed niet je grote passie is, kun je overwegen wat betreft ondergoed en sokken een pragmatische insteek te hanteren. Koop liever tien paar onderkleding in dezelfde kleur dan tien verschillende sets, en kies eerder voor katoen dan voor bijvoorbeeld zijde. Tien katoenen kledingstukken van één kleur wassen, is nu eenmaal een stuk minder bewerkelijk dan tien verschillende zijden kledingstukken apart “behandelen”!
© 2014 - 2022 Otisnu, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Energie en geld besparen met wassen en drogen van kledingEnergie en geld besparen met wassen en drogen van kledingZuinig omgaan met energie is een hot-item. Iedereen weet dat het goed is om spaarlampen te gebruiken, maar je kan natuur…
Tips om te wassenTips om te wassenWassen is een dagelijkse bezigheid geworden in het huishouden. Maar hoe kun je nou het beste je kleding wassen en voor j…
Koud wassen zorgt voor een besparing op de energierekeningKoud wassen zorgt voor een besparing op de energierekeningUit onderzoek is gebleken dat een groot deel van de was die meestal op 40 graden gewassen wordt ook al schoon wordt bij…
Wasgoed proper en netjes wassen, drogen en strijkenWasgoed proper en netjes wassen, drogen en strijkenOoit duurde het wassen en drogen van kleding een eeuwigheid, vooraleer je kleding gedroogd, gestreken en opgeborgen was…

Hoe bestrijd je maden in de containerMaden, niemand houdt er van maar soms komen ze in je container terecht. Zeker in de zomer als het warm en broeierig weer…
Hoe afkoelen tijdens extreme hitte? Koel altijd dieren eerstBegin juni en de eerste hittegolf van 2014, in ons normaal zo koude kikkerlandje, is al bijna officieel. Veel mensen kla…
Otisnu (58 artikelen)
Gepubliceerd: 23-06-2014
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Huishoudelijk
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.