Een gezond huis: bacteriën, koolmonoxide en ventilatie

Maak je huis weer gezond en fris. We leven veel binnen, zeker in de winterperiode en dan is het fijn je huis goed op orde te hebben. Lees hieronder tips om je huis gezond en fris te maken.

Broedplaatsen voor bacteriën

Als je aan het schoonmaken denkt, hebben het toilet en de badkamer bij de meeste mensen prioriteit. En terecht, want dat zijn de bekendste broedplaatsen van bacteriën. Maar er zijn er meer. Het is belangrijk om ook aan andere plekken regelmatig aandacht te besteden om de kans op diarree, griep en verkoudheid te verkleinen. Wist je dat er meer bacteriën in de keuken zijn dan in de badkamer en dat een vaatdoekje en afwasborstel salmonella kunnen bevatten? En dat veel mensen het speelgoed van hun kinderen, deurkrukken en afstandbediening nooit schoonmaken? Ook beangstigend: een gemiddelde tablet of toetsenbord van een computer bevat 400 keer meer bacteriën dan een wc.

Doen

  • Zet tijdens je schoonmaakbeurt je computer uit, houd het toetsenbord ondersteboven boven de prullenbak en maak het daarna schoon met een speciaal daarvoor bestemde vloeistof en doekje, bijvoorbeeld van HG. Gebruik een wattenstaafje om de ruimte tussen de toetsen te reinigen. Heb je een tablet, haal er dan met dezelfde vloeistof een doekje overheen.
  • Ga met een doekje met schoonmaakmiddel langs alle deurkrukken. Vergeet ook de lichtknopjes niet.
  • Het vaatdoekje is een van de vieste voorwerpen in huis. Vervang het daarom elke dag. Was vaatdoekjes op 60 graden, dat doodt de meeste bacteriën.
  • Reinig plastic speelgoed in de vaatwasser. Was pluchen beesten in de wasmachine (kijk eerst op het waslabel). Maak speelgoed dat met de hand moet worden gewassen, schoon met een doekje met warm water en wat afwasmiddel.

Koolmonoxide

Koolmonoxide wordt ook wel de stille moordenaar genoemd: je ziet het niet, je ruikt het niet, je proeft het niet en je hoort het niet. Maar als je het inademt kan het heel schadelijk voor je gezondheid zijn: het leidt tot hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid en vermoeidheid. Jaarlijks overlijden in Nederland zo’n 11 mensen aan koolmonoxidevergiftiging.

Doen

  • Laat de geiser, gaskachel of centrale verwarmingsinstallatie elk jaar op verstoppingen controleren door een erkend installateur. Alle apparaten waar gas of olie in wordt verbrand, hebben veel zuurstof nodig. Als er onvoldoende frisse lucht aanwezig is, ontstaat er bij de verbranding koolmonoxide.
  • Ventileer goed. Bij de geiser, gaskachel of centrale verwarmingsinstallatie zit meestal een trekgat in de buurt voor luchtaanvoer en -afvoer. Op die manier kan zuurstof altijd naar binnen en koolmonoxide naar buiten. Sluit dit trekgat nooit af. Ook niet in een koude winter.
  • Hang koolmonoxidemelders op, vooral in de buurt van de geiser, gaskachel of centrale verwarmingsinstallatie.

Ventilatie

We weten allemaal dat je huis ventileren goed is voor de gezondheid, maar gek genoeg doet niet iedereen het. De meeste mensen luchten hun huis wel, maar ventileren te weinig. Daar zit namelijk verschil tussen. Luchten doe je door een raam of deur open te zetten. Het effect is meteen merkbaar, maar een half uur nadat de deur of het raam weer dichtgaat, is het effect weer weg en kan het vocht er niet meer uit. Een huis moet 24 uur per dag ademen om het vocht in huis af te voeren. In elk huis is vocht aanwezig: een gemiddeld huishouden produceert 10 à 15 liter per dag. Niet alleen door uit te ademen en te transpireren, maar door koken, wassen, douchen en in bad gaan. Een vochtige omgeving is ideaal klimaat voor schimmels en huisstofmijt. Die kunnen allerlei allergische reacties veroorzaken. Een slechte ventilatie kan ook leiden tot klachten als hoofdpijn, benauwdheid, hoesten, slijmvorming, chronische verkoudheid en astma.

Doen

  • Controleer of alle ventilatieroosters open staan en maak ze schoon. Sluit de roosters nooit af. Ventileren is geen vervanger voor luchten, dus zet gerust ook nog elke dag een kwartier lang een raampje of deur open.
  • Probeer de lucht zo droog mogelijk te houden. Maak na het schoonmaken alles goed droog door een trekker te gebruiken na het dweilen. Gebruik ook een trekker om het water af te voeren na het douchen.
  • Kook met de deksels op de pannen en laat de afzuigkap na het koken nog een kwartiertje aan staan om het vocht op te zuigen of zet een raampje open. Als je de was binnen ophangt, komt ook daar vocht vandaan. Droog daarom met mooi weer de was buiten.
  • Kies in vochtige ruimtes zoals de badkamer voor materialen die schimmelvorming voorkomen, zoals tegels en schimmelwerende verf in plaats van latex.

Lees verder

© 2014 - 2024 Ma-lin, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Huis goed ventileren: hulpmiddelenHuis goed ventileren: hulpmiddelenJe huis goed ventileren is beter voor de gezondheid. In een huis met een goede ventilatie voel je je energieker, wakkerd…
Koolmonoxidevergiftiging: symptomen, behandeling, voorkomenKoolmonoxidevergiftiging: symptomen, behandeling, voorkomenEen paar keer per jaar verschijnt er een berichtje in de krant, dat er weer een gezin is omgekomen door koolmonoxideverg…
Winter: hoe houd je het in de winter gezond in huis?Winter: hoe houd je het in de winter gezond in huis?In de winter is het veel vroeger donker en het is veel kouder dan in de andere jaargetijden. Mensen brengen veel meer ti…
Koolmonoxidemelder kopen: voorkom koolmonoxidevergiftigingKoolmonoxide of koolstofmonoxide (CO) is een sluipmoordenaar, ook wel de stille dood genoemd. Het gas kan vrijkomen bij…

Vaatwasser kopen: alle belangrijke eigenschappen op een rijEen vaatwasser is de afgelopen jaren steeds vaker in de keuken te vinden. Voor sommige is het nog steeds een luxe, maar…
Weg met moeilijke vlekken in je huis!Naast het gewone dagelijkse werk in je huis, kun je soms vuil- en vlekproblemen tegenkomen waar je zo één-twee-drie geen…
Bronnen en referenties
  • www.brandweernederland.nl
  • www.gezondsheidsnet.nl
Ma-lin (15 artikelen)
Gepubliceerd: 04-04-2014
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Huishoudelijk
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.