Dakraam plaatsen: vergunningsplichtig?
Door het plaatsen van een dakraam kan je meer natuurlijk licht in huis creëren, maar mag je wel zomaar een dakraam plaatsen? Het plaatsen van een dakraam kan vergunningsplichtig zijn. Echter, als er aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan is er geen vergunning vereist. Let bij het plaatsen van een dakraam daarom goed op of je binnen de voorwaarden blijft.
Dakraam vergunningsvrij
Het plaatsen van een dakraam kan vergunningsplichtig zijn, maar als er aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan is er geen vergunning vereist. De voorwaarden waar aan voldaan moet zijn:
- Het gebouw waar het dakraam wordt geplaatst moet een bestaan gebouw zijn. Het toevoegen van een dakraam tijdens de aanbouw van een woning is dus niet vergunningsvrij mogelijk.
- De onderkant van het dakraam ligt ten minste 0,5 meter boven de dakvoet.
- De bovenkant van het dakraam ligt ten minste 0,5 meter onder de daknok.
- De zijkanten van het dakraam liggen meer dan 0,5 meter van de zijkanten van het dakvlak.
- Het dakraam mag niet gebouwd worden in een monument of een door het Rijk aangewezen beschermd stads- of dorpsgezicht.
Aan alle bovenstaande voorwaarden moet voldaan zijn om vergunningsvrij een dakraam te mogen plaatsen.
Er worden niet alleen eisen gesteld aan het dakraam zelf, maar ook aan het gebouw waar het dakraam geplaatst zal worden. In de meeste gevallen zal er gelukkig geen sprake zijn van een monument of een door het Rijk aangewezen beschermd stads- of dorpsgezicht, maar het zal zeker voorkomen dat men tijdens de bouw van het huis besluit nog een dakraam te plaatsen.
Als je een huis wilt bouwen bedenk dan goed of je een dakraam wilt plaatsen, want dan kan de vergunning van het dakraam tegelijkertijd opgenomen worden in de omgevingsvergunning die ook voor de bouw van het gebouw toestemming geeft.
Bij vergunningsvrij bouwen ben je niet gebonden aan de regels van het bestemmingsplan en de gemeentelijke bouwverordening. In principe zijn ook de gemeentelijke welstandseisen niet van toepassing. De regels met betrekking tot veiligheid en gezondheid uit het Bouwbesluit en het burenrecht zoals vastgelegd in het Burgerlijk Wetboek gelden echter wel. Je moet zelf zorgen dat je aan die regels voldoet.
Vergunningsplicht
Indien niet aan de bovenstaande voorwaarden voldaan kan worden heb je een vergunning nodig om een dakraam te mogen plaatsen. Het is dus niet zo dat als je aan de bovenstaande voorwaarden niet voldoet je helemaal geen dakraam kan plaatsen. Je zal alleen echter iets meer geduld moeten hebben voordat je daadwerkelijk een dakraam hebt.
Aanvragen van een vergunning kan via het internet bij je gemeente doormiddel van een formulier. De gemeente zal de aanvraag toetsen aan het bestemmingsplan en aan de redelijke eisen van welstand. Ook hier wordt je geacht aan de regels met betrekking tot onder mee veiligheid en gezondheid uit het Bouwbesluit en het burenrecht zoals vastgelegd in het Burgerlijk Wetboek voldoet.