Gebroken glas en porselein repareren

Een glas van waarde -dat kan ook emotionele waarde zijn- of een mooie en waardevolle schaal of vaas behandelt u met grote zorg en wordt nog met “ouderwets” handwerk gewassen. Maar een ongeluk zit in een klein hoekje en voor u het weet ligt het kostbare voorwerp geheel of gedeeltelijk in scherven. Met een goede voorbereiding, geduld en enige handigheid kunt u met lijm, fijn schuurpapier en wat spiritus het ongelukkige object weer repareren en in zijn oude glorie teruggeven. Met de moderne lijmen worden tegenwoordig betere resultaten bereikt dan vroeger. Sterke en hittebestendige epoxyharslijm bindt niet zo snel af en maakt het dus mogelijk de te lijmen delen rustig en goed aansluitend op hun plaats te drukken. De afbindtijden (droogtijden) zijn weliswaar verschillend, maar in een warme omgeving altijd korter. Nog sneller gaat het wanneer u het werkstuk vlak bij een warmte bron plaatst. Contactlijm is voordeliger in prijs, maar iets lastiger in het gebruik, omdat deze lijm snel droogt. Voor transparant glas zijn er speciale lijmen. Het is zeer de moeite waard om waardevolle stukken te repareren. Betreft het echter goedkoop glaswerk, dan kunt u dat maar beter in de glasbak gooien.

Eenvoudige breuken repareren

Een simpel, glad breukvlak bij glas of porselein kunt u met meer kans op succes repareren dan gecompliceerde breuken met veel scherven. Reparaties aan de steel of voet van een drinkglas vallen minder op dan reparaties aan de rand ervan. Voordat u porselein of glas gaat lijmen, ervoor zorgen dat de breukvlakken schoon zijn. Delen met een oplosmiddel (spiritus, alcohol etc.) reinigen en oude lijmresten en vetranden verwijderen. Naspoelen en drogen. De scherven goed samenvoegen en met plakband vastzetten. Alleen plakband gebruiken dat eenvoudig is te verwijderen. Dan de delen weer uit elkaar nemen en de breukvlakken met fijn schuurpapier ruw maken en vervolgens:
 • Tweecomponentenlijm volgens de gebruiksaanwijzingen mengen, de scherven zorgvuldig van lijm voorzien en overtollige lijm met spiritus verwijderen.
 • Tot de lijm aantrekt moeten de delen zorgvuldig op hun plaats worden gehouden.
 • Bij glasvoetjes, oren van een vaas of kleine scherven kunt u deze met rollen boetseerklei tijdelijk ondersteunen. Bij grotere scherven het werkstuk met samengepropt aluminiumfolie of in een bak met zand steun geven.
 • Moeten meerdere scherven worden aaneengelijmd, deze een voor een lijmen en de lijm tussentijds steeds laten drogen.

Meervoudige breuken repareren

Dergelijke reparaties zijn slechts de moeite waard bij grote, decoratieve stukken, zoals vazen of sierborden. De werkwijze is in principe dezelfde als bij enkelvoudige breuken. Iedere afzonderlijke scherf met een oplosmiddel reinigen. De scherven in de juiste volgorde samenvoegen en met plakband over de breuklijnen vastzetten. De scherven met viltstift nummeren en het plakband vervolgens weer verwijderen en de scherven weer van elkaar nemen, epoxyharslijm op de breukvlakken van de grootste scherven en de eerste in te zetten scherf aanbrengen en de beide delen stevig tegen elkaar aandrukken:
 • van binnen naar buiten werken.
 • de overtollige lijm met spiritus verwijderen.
 • de schaal of vaas goed steunen en als de eerste scherven weer vastzitten de volgende lijmen.
Zo werkt u verder totdat het werkstuk zijn oorspronkelijke vorm heeft herkregen. Om het droogproces te versnellen kunt u een föhn gebruiken og het voorwerp in de nabijheid van een warmtebron te plaatsen. Na het drogen de lijmresten met een scheermesje met het oppervlakte gelijksnijden.

Kleine gaatjes en splinters

Bij transparant glas zijn afgesplinterde deeltjes moeilijk te verbergen. Bij waardevolle stukken kan het herstel beter aan de vakman worden overgelaten. Soms blijkt het lastig afgesprongen stukjes onzichtbaar te lijmen maar voor dit soort beschadigingen is er een speciale epoxyharslijm die minder opvalt dan de gewone soort. Splinteringen kunnen hiermee worden opgevuld en overgepenseeld:
 • De beschadiging eerst met spiritus of alcohol schoonmaken.
 • Epoxyharslijm met titaandioxide (een wit poeder in de handel in kunstschildermaterialen verkrijgbaar) mengen.
 • De verkregen massa met een glad, rond staafje goed in de beschadiging drukken en luchtblaasjes vermijden.
 • Overtollige en gemorste lijm met spiritus verwijderen.
 • Is de massa afgebonden, dan de reparatie afschuren tot deze gelijk ligt met het oppervlak.

Bij diepe beschadigingen de vulmassa in meerder lagen aanbrengen, waarbij elke laag goed droog moet zijn alvorens een volgende wordt opgebracht. Het mengsel zodanig op kleur brengen dat deze overeenkomt met de kleur van het voorwerp. Grote voorwerpen ondersteunen zoals eerder aangegeven. Tenslotte een laagje blanke vernis over de reparatie aanbrengen om de porseleinglans te imiteren.
© 2010 - 2024 Cenerentola, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is porselein?Iedereen heeft wel eens een porselein product gezien. Maar wat is het eigenlijk en hoe wordt het gemaakt?
Keramiek: het werken met porseleinkleiKeramiek: het werken met porseleinkleiAl eeuwen is porselein beroemd om de prachtige witte en soms haast doorschijnende kleur. Eeuwen geleden trokken handelar…
Chinese invloeden in ons interieurChinese invloeden in ons interieurEen interieur samenstellen uit meubelen die je smaak vertegenwoordigen is niet per definitie aan een stijl gekoppeld. Ba…
Porseleinen sieradenPorseleinen sieradenPorseleinen sieraden zijn weer helemaal in. Er is een grote en levendige handel in porseleinen sieraden. Bij juweliers v…

Onderhoud en reparatie van buitenmurenOnderhoud en reparatie van buitenmurenWij besteden maar te graag veel aandacht aan de binnenkant van ons huis, maar vergeten daarbij de buitenmuren. Een slech…
Zelf een kippenhok makenZelf een kippenhok makenPraktische informatie om een kippenhok zelf te maken. Hoe maak je een binnenhok met een slaapstok, een ren of zijhok en…
Reacties

Annet, 13-01-2020
Mijn oude parfum fles is gebroken. Het gaat om een dunne nek van het parfumstel. Met gewone alles lijmer lukt het niet en de lijm laat ook los. welke lijm kan ik hier voor gebruiken? Reactie infoteur, 16-01-2020
Araldite Crystal epoxylijm zou het moeten kunnen doen.

Sarah V., 02-06-2016
Hallo, er is net een stukje glas uit de keramische kookplaat van de keuken gekomen. Kan dit hersteld worden zonder dat er een hele nieuwe plaat op moet? Alvast bedankt! Reactie infoteur, 03-06-2016
Dit lijkt mij onbegonnen werk. De plaat moet extreem hoge temperaturen weerstaan, en daar is geen lijm tegen op gewassen.

Elly Doorn, 08-11-2015
Is het mogelijk een glazen tafelblad te repareren, er is een lelijke hoek van af gebroken bij de verhuizing. Reactie infoteur, 09-11-2015
Dat hangt af van de "kwaliteit" van de breuk en de grootte van het afgebroken stuk. Als het klein is (ik zou zeggen maximaal 10 cm2) moet het kunnen maar het blijft altijd zichtbaar en kwetsbaar.

T. Ploeg, 02-07-2013
Kunt U oud glas op pootje repareren? Reactie infoteur, 03-07-2013
Dat hangt af van de individuele omstandheden; is het een "mooie" breuk, oud glas, kwetsbare plaats, grootte en gewicht glas etc. Je kunt het proberen zoals beschreven maar als het glas erg waardevol is laat het dan door een specialist doen. Kost niet veel, maar dan zit het wel goed vast.

Ingrid, 15-04-2013
Hallo,

ik weet niet of deze site nog echt actief is, maar toch waag ik het even om advies te vragen… Ik heb een oude porseleinen douchekuip gekocht (90 op 90) om te gaan gebruiken in mijn nieuwe badkamer. Aan de kantjes zijn er stukjes af en ik had het idee om dit met porseleinverf te bewerken. Zou ik deze verf kunnen vinden in de winkel? Kan iemand mij misschien een beetje tips geven hoe ik het best met de restauratie begin? Alvast bedankt allemaal!
Ingrid uit België Reactie infoteur, 16-04-2013
Hallo Ingrid,

Porseleinverf is bij de meeste hobbywinkels te koop, ook via webwinkels (Pipoos). Op zich werkt het prima, maar dan zult u toch eerst de gaatjes en kuiltjes moeten opvullen en dat zou dan met epoxyhars (zie het artikel) gedaan moeten worden. Het vraagt om een rustige hand met fijne motoriek en veel geduld.

Wellicht dat andere lezers van dit artikel nog andere suggesties hebben.

Sophia, 21-11-2012
Hallo, Ik heb een cremekleurig Wegdwood servies. Bij sommige borden en schalen zijn aan de rand kleine scherfjes afgestoten. Hoe kan ik deze het beste repareren?
Alvast dank voor uw reactie.

vriendelijke groet,
Sophia Keizer Reactie infoteur, 21-11-2012
Als u een beetje handig bent, met name in het "priegelwerk", kunt u het proberen zoals in het artikel beschreven met epoxyhars. Een klein beetje aanmaken, heel voorzichtig met een spateltje aanbrengen, gladstrijken overeenkomstig het model, overtollig hars meteen verwijderen. Na volledige uitdroging overschilderen (kleine penseel.) met een passende kleur verf, mat lak (eerst testen).

Misschien vindt u bij een hobbyzaak kleurpoeder om door de hars te mengen (eerst proberen hoe het wordt) zodat de kleur meteen goed is.
Het is natuurlijk wel "fröbelwerk" en voor de liefhebber. Er zijn restaurateurs te vinden (even googelen op "restauratie porcelein of aardewerk" ) die het vaak onzichtbaar maken, maar dat kost wat…

Lidia, 08-10-2012
Kunt u mij adviseren welk lijmsoort ik moet gebruiken, ik wil nl borden en schalen op een melanineplank lijmen en zo tegen de muur bevestigen. Het moet dus hele krachtige lijm zijn! Gaarne zo spoedig mogelijk advies. Hartelijk dank voor uw moeite! Lidia Reactie infoteur, 09-10-2012
Er zijn specifieke lijmen voor porselein of aardewerk. Pattex heeft Pattex Speciaal Porselein, die bij de doe-het-zelf speciaal zaak vaak te koop is. Of die even goed hecht op melamine is de vraag. Pattex 100% Repair Gel is ook een heel goede, die bij veel winkels te koop is, zoals bij de filialen van Pippoos Hobbywinkels. Deze hecht op vrijwel alle ondergronden, ook verticaal. Bij alle lijmen is belangrijk dat de oppervlaktes goed worden onvet.

Cenerentola (86 artikelen)
Gepubliceerd: 19-11-2010
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Doe het zelf
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.