Een natuurlijk zwembad
Eigenaar zijn van een zwemvijver met kristalhelder water zonder chemische producten is geen utopie. De constructie is eenvoudig, het onderhoud miniem en de bouwkosten vallen mee. Het enige nadeel zijn de muggen en hun nakomelingen, maar ook hiervoor bestaan er oplossingen.
Het maken van een plan
De ligging van het zwembad is belangrijk. De meest zonnige en beschutte uithoek van uw tuin is de aangewezen plek. Een juiste ligging bepaalt niet alleen het aantal maanden dat u kunt zwemmen, maar eveneens het goed functioneren van het biologische filtersysteem door moerasplanten. Dit zuiveringssysteem heeft zijn bewijzen geleverd in betrouwbaarheid en bovendien is het onderhoud op jaarbasis te verwaarlozen.
Het ontwerp waar u voor kiest is niet alleen afhankelijk van uw persoonlijke smaak, maar eveneens dient het zwembad opgenomen te worden in het omliggende landschap.
De bouw
Het huren of lenen van een hydraulische minikraan en een middel om de grond af te voeren zijn, gezien de omvang van het werk, sterk aan te bevelen. Een landmeter en een stevige, lange lat met een waterpas horen eveneens tot het noodzakelijke gereedschap.
Voor de bouw van het zwembad bestaan er twee mogelijkheden:
- De folie met een dikte van 0,8 millimeter wordt, na enkele voorbereidingen, direct in het gegraven gat gelegd. Het voordeel van dit systeem is dat de wanden van het zwembad natuurlijker aandoen. Een nadeel is de grotere onstabiliteit van dit soort wanden. Alvorens de folie te leggen, dienen de zijkanten bekleed te worden met fijn kippengaas, waarna zowel de wanden als de vloer bedekt worden met een beschermend materiaal, zoals worteldoek of geotextiel.
- De wanden worden opgetrokken met B2-blokken. Het te graven gat dient iets groter te zijn dan de uiteindelijke afmetingen, om hiermee de ruimte te hebben om te kunnen metselen. Het gemetselde gedeelte en de vloer moeten met worteldoek of aanverwant materiaal bekleed worden om de folie te beschermen. Polystyreen bouwstenen kunnen een alternatief vormen. Na het plaatsen van betonijzer dienen deze kunststoffen bouwstenen volgestort te worden met beton. De folie dient in beide gevallen 0,8 millimeter dik te zijn.
De trap kan van te voren voorzien worden met brede treden. Het dient in dit geval de aanbeveling de treden uit te voeren in beton. Een eenvoudiger oplossing kan een houten laddertje betekenen dat na de constructie geïnstalleerd kan worden.
Het biologische filtersysteem door moerasplanten
De ontwikkeling van dergelijke zwembaden voorzien van een dergelijk zuiveringssysteemsysteem hebben wij gedurende vijf jaar gevolgd door onder andere het nemen van watermonsters. De waterkwaliteit is ondanks intensief gebruik en warme weersomstandigheden altijd constant gebleven. Grote vijvers bestemd voor koi karpers hebben wij voorzien van hetzelfde filtersysteem met hetzelfde, positieve resultaat.
Een tweede bassin van ongeveer een achtste van de oppervlakte van het zwembad, kan in diens nabijheid aangelegd worden. Een kunstmatige, op het zuiden gerichte beek verbindt de twee waterpartijen. De filterbak dient iets hoger te liggen, om hiermee een zeker verval te verkrijgen. De wanden moeten bijvoorkeur goed haaks geplaatst worden ten opzichte van de bodem, het opmetselen van deze zijwanden kan dus een oplossing zijn. De diepte dient ongeveer vijftig centimeter te zijn. Hierna kan de filterbak als klassieke vijver afgewerkt worden. De bodem en zijkanten worden bedekt met worteldoek, waarna de vijverfolie gelegd kan worden. Houdt het niveau goed in de gaten.
Als tussenwanden kunnen snoeiingmatten gebruikt worden van een hoogte van ongeveer vijfenvijftig centimeter, aan de bovenkant telkens geklemd tussen twee in de breedte van de bak geplaatste balkjes. Deze balkjes worden vast geboord en geschroefd op de gemetselde zijwanden. De breedte van de tussenwanden dient dertig centimeter korter te zijn als de breedte van de bak. Tussen de tussenwanden wordt een afstand voorzien van zeventig centimeter. Door de ene tussenwand aan te laten sluiten op de linkerkant van de bak en de volgende tegen de rechterkant wordt het water gedwongen slingerend door de bak te stromen. De op die manier door het water afgelegde traject bedraagt vaak enkele tientallen meters. De bak kan nu volgestort worden met twintig centimeter grond, om daarna aangeplant te worden. Als afwerking kan een brede lat fungeren die rondom vastgeschroefd wordt op de balkjes.
De aanplanting
Als aanplanting dienen moerasplanten gebruikt te worden met vertikaal groeiend, smal en puntig blad. Phragmites- en Typhavariëteiten zijn niet aan te bevelen vanwege hun explosieve groei. Daarentegen voldoen de Schoenoplectusvariëteiten ( Scirpus ), naast een bijzonder decoratief effect, uitstekend aan de gestelde eisen. De gewenste plantafstand is ongeveer vijfentwintig tot dertig centimeter. Eenmaal de aanplantingen verricht dient de grond afgedekt te worden met een laag fijn grind, om troebel worden van het water te voorkomen.
De pomp
Naast de klassieke elektrische pompen op 220 volt, bestaan er tegenwoordig uitstekende systemen op zonne-energie. Een zonnepaneel laadt een accu op, die op haar beurt een twaalfvolts pomp dag en nacht van elektriciteit voorziet.
De pomp met een capaciteit van tien kubieke meter per uur voldoet. In het geval van een installatie op zonne-energie kunnen soms meerdere pompen wenselijk zijn.
De pomp wordt in het diepste gedeelte van het zwembad geplaatst, de buis of slang wordt ingegraven om uit te komen bij het verst weg gelegen gedeelte van de filterbak.
Het waterniveau
Om altijd hetzelfde waterniveau in uw zwembad te hebben, is het vlottersysteem uit de stortbak van een toilet een eenvoudige en goedkope oplossing. Draagt u er zorg voor dat de waterdruk in de aanvoerende slang niet boven één bar uitkomt doormiddel van een drukregelaar. De vlotter mag niet zichtbaar zijn.
Het terras
Een houten terras geeft een bijzonder mooi effect aan uw natuurlijke zwembad. De latten, uitgevoerd in speciaal terrasprofiel, riskeren niet glibberig te worden. Het lopen op blote voeten, zelfs onder warme weersomstandigheden, is aangenaam. Het is echter een zorgvuldig en tijdrovend werk.
Het geheel dient bevestigd te worden op balkjes van zes bij acht centimeter met een onderlinge afstand van vijftig centimeter. Ieder balkje wordt om de meter vastgeschroefd op een paal van één meter lengte. Tijdens het stellen kunnen de palen eventueel iets dieper de grond ingeslagen worden. Het geheel moet telkens zowel in de breedte als in de lengte gecontroleerd worden met de lat en de waterpas. Laat het terras bijvoorkeur niet afwateren op het zwembad. De grond onder de balkjes en tussen de palen moet nu afgedekt worden met worteldoek om vorming van onkruid te voorkomen. Is deze constructie eenmaal goed gesteld, dan kan er begonnen worden met de bevestiging van de terrasplanken. Gebruikt u hiervoor roestvrij stalen schroeven, die door middel van een hulpstuk op de boormachine voor het inschroeven ingelaten worden.
Het zwembad kan omlijst worden door een lat, terwijl de andere terrasdelen hier haaks of in een hoek van vijfenveertig graden op aangesloten kunnen worden. De onderlinge afstand tussen twee latten dient bij vochtig hout drie millimeter te zijn, in geval van droog hout wordt deze afstand vijf millimeter.
Indien het terras zich tussen de lagunebak en het zwembad bevindt, kunt u de beek die de verbinding vormt tussen deze twee elementen onder het terras door laten lopen. Het kabbelende water geeft een bijzonder aangenaam geluid. Eerder in dit artikel heb ik vermeld dat de beek op het zuiden gericht dient te zijn: het water wordt hierdoor eerder opgewarmd, wat een aanmerkelijke verlenging geeft van het zwemseizoen.
Een alternatief op de bovenvermelde opstelling is de aanleg van de lagunebak direct tegen het zwembad, waarbij de bouwprincipes hetzelfde blijven.
Muggen
Zoals eerder vermeldt kunnen muggen een hoop van het plezier bederven. Enkele goudvissen in uw zwembad vormen een uitstekende oplossing om dit probleem definitief de kop in te drukken. Al vrij snel zullen zij er aan gewend zijn hun levensruimte te delen met hele grote vissen!