Een zwembad op een natuurlijke wijze filteren

Iedereen die een zwembad zet krijgt vroeg of laat met algen te maken. Gaande van groen water tot slijmerige slierten die aan de rand en op de bodem kleven. Dure filtersystemen en massa's chloor kunnen hier een oplossing bieden maar het kan simpeler, goedkoper en mooier.

Nadelen van een traditioneel filtersysteem

Het meest voorkomende filtersysteem bij een zwembad bestaat uit een pomp aangesloten op een skimmer of dergelijke en een ketel met zand (zandfilter). De pomp stuwt het water met hoge druk door het zand waardoor het water mechanisch gereinigd wordt. Voor het biologische reinigingsgedeelte voegt men chloor toe aan het zwembadwater waardoor elke levensvorm in het water vergiftigd wordt. Op zich is dit een systeem dat perfect werkt maar er zitten toch ook wat nadelen aan. Ten eerste is het vrij duur, aanschaffen van een drukpomp, filter en het continu leveren van chloor en elektriciteit. Ten tweede vergt het systeem veel onderhoud. Het zand moet regelmatig gespoeld worden, chloor moet worden toegevoegd, alles moet worden gecontroleerd. Hier blijft men altijd wel even mee zoet. Buiten de prijs en het onderhoud is het ook nog is lelijk. Men doet vaak de moeite om een zwembad mooi te integreren in de tuin, maar het bijhorende filter en buizensysteem moet men ergens verstoppen achter planten of in een tuinhuisje.

Het natuurlijk filtersysteem

Simpel gezegd komt biologisch filteren neer op een grote bak met planten waar men het zwembadwater door laat stromen.
Deze filtering bestaat ook uit de 2 componenten van het traditioneel filtersysteem. Mechanisch filteren en biologisch filteren.

Mechanisch filteren

Eerder is al aangehaald dat het water door een grote "plantenbak" loopt. Hierbij stroomt het door het substraat van de planten. Dit substraat gebruiken we als mechanische filter. Met het substraat kan men alle kanten uit, dit kan gaan van fijn rivierzand tot lavasteen met een grootte van 8cm. Het komt er op neer dat dit substraat een grote oppervlakte moet hebben. Het vuil dat in het substraat terecht komt blijft hierin hangen maar door een groot oppervlakte in het substraat te creëren kunnen hier gigantische bacteriënkolonies groeien. Deze bacteriën breken het vuil af en zo komen we aan de biologische filtering.

Biologische filtering

Nu zit er in ons substraat nog een boel afgebroken afvalstoffen. Deze afvalstoffen zijn de natuurlijke voedingsbronnen voor planten. Daardoor krijgen we dus algen in het water. Maar door het substraat te beplanten verwijderen we deze afvalstoffen en vermijden we dus ook algen. Een graag gezien plant bij het natuurlijk filteren is de gele lis. Deze plant zal snel groeien indien er veel afvalstoffen aanwezig zijn en zal deze dus ook snel opnemen. Indien er zeer weinig afvalstoffen aanwezig zijn is dit voor de gele lis geen probleem en zal hij trager of niet groeien. Natuurlijk kan men elke plant die graag veel water heeft aan zijn wortels gebruikt worden. Het principe is dat men concurrentie aanplant voor de algen. Dus elke plant die in water wil groeien is geschikt.

Waarom natuurlijk filteren

Laten we even beide filtersystemen vergelijken. In elk systeem hebben we een pomp nodig. Bij de zandfilter hebben we een drukpomp nodig. Bij het natuurlijk filteren een waterverplaatsingspomp. Het verschil raad u zelf al, een druk pomp geeft druk. Maar dit kost veel meer energie! Alsook de aankoopprijs van een drukpomp ligt veel hoger. Bij een zandfilter moeten we ook chloor toevoegen. Dit is niet eenmalig maar wekelijks wordt er chloor toegevoegd. Dit betekent dat het chloor uit ons zwembadwater gaat. Het verdampt namelijk en komt in de natuur terecht. Bij een natuurlijk filtersysteem is er geen sprake van milieubeschadiging integendeel zelfs. Door de planten in of rond het zwembad trekken we allerlei insecten, hagedissen en kikkers aan. We helpen dus de natuur een handje door op deze manier te filteren. En als laatst misschien wel de belangrijkste reden: het oog wil ook wat. Men kan van deze filter een eigen creatie maken met allerlei planten.

De regels

Ook bij dit filtersysteem horen een aantal regels wil men een proper zwembad.
  • Maak de filter minstens even groot als 20% van het zwembad oppervlak.
  • Maak de filter tussen de 50 en de 100 cm diep. De planten moeten namelijk ruimte hebben voor hun wortels. Echter dieper als een meter zullen niet veel plantenwortels groeien.
  • Laat het water niet te snel door deze filter stromen. Zo bezuinig je ook nog eens op je elektriciteitsrekening maar het is simpelweg niet nodig om hier 20.000 liter per uur door te jagen. Als je zwembadinhoud 1 keer per dag door het volledige filter gaat is het al goed.
  • Zorg voor een goede doorstroming. Of je het water nu langs onder of boven door je filter laat lopen maakt niet uit. Maar zorg dat het zo effectief door je filter loopt. Zorg dat instromend water heel het filter doorgelopen is en dan pas naar het zwembad gaat. Zo is bijvoorbeeld en lange smalle filter niet erg zinvol als je het water dwars over de filter laat lopen.
  • En de gouden regel: geniet ervan. Maak het zo mooi als je zelf wil, er zijn wel duizend planten die men kan gebruiken. Zie het als een extra border in je tuin.
© 2011 - 2025 Bienstman, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zwembadonderhoud: chloor, water verversen en filterKristalhelder water, dat is de wens van elke zwembadeigenaar. In deze beschrijving vindt u een aantal tips om dit te ber…
Simpel helder zwembadwater in het opzetzwembadLekker zwemmen in je iegen zwembad, maar niet teveel werk? Lees dan dit artikel en je weet hoe het moet.
Een vijver in de tuin en er ook nog in kunnen zwemmen!Een vijver in de tuin en er ook nog in kunnen zwemmen!Voor veel mensen is een vijver in de tuin een grote wens. Als je dan toch aan de slag gaat en je hebt voldoende ruimte b…
Zwembad: onderhoud en reinigingMensen die het hele jaar door gebruik maken van hun zwembad houden best de kwaliteit van het water nauwlettend in het oo…

Pterocarya fraxinifolia (vleugelnoot)Pterocarya fraxinifolia (vleugelnoot)De vleugelnoot is een bladverliezende loofboom die een dicht bladerdek vormt. Omwille van zijn grillige vorm is hij uite…
Tuinklussen in november, wat kun je zoal doen?Tuinklussen in november, wat kun je zoal doen?In de maand november is er nog genoeg te doen in de tuin, maar doe de klussen wel als het droog is. Lopen op nat gras is…
Reacties

Verbeek, 29-07-2016
Hoe houdt u met het biologische filter de groei van muggenlarven tegen?
M vr gr Eduard Reactie infoteur, 04-12-2016
Door het toevoegen van enkele kleine vissen. Deze zullen jagen op allerlei kleine insecten.

Ad, 13-08-2015
In mijn filter begint een soort mos te groeien. Is het nodig om die te verwijderen? Reactie infoteur, 04-12-2016
Dit is een deel van het biologisch systeem. Zolang je het zelf mooi vindt mag je het gerust laten zitten. Tenslotte groeit het ook door afvalstoffen uit je water te filteren.

Kees Jorritsma, 15-03-2013
Ik woon in de zuid Ardeche, en wil graag een natuurlijk filter bouwen van 2,2 vierkante meter. Kunt u meer informatie geven. Met dank Kees. Reactie infoteur, 02-06-2013
Ondertussen zijn er enorm veel verschillende manieren om dit goed te doen. Dit is echter niet in 2 minuutjes uitgelegd. Probeer volgende zoektermen eens op google en er zal een wereld voor je opengaan.

Helofyten filter, natuurlijke filter, plantenfilter, aquaponics, moerasfilter, rietfilter

Bienstman (18 artikelen)
Gepubliceerd: 05-11-2011
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.