Houtafwerking met beits, olie of was

Meubelen, trappen en deuren die nog geen behandeling hebben gekregen, kan je nog van kleur en uitzicht veranderen met beits, was of olie. Dit vergt een voorzichtige behandeling waarvoor je rustig je tijd moet nemen. Ik zet voor jou de nodige stappen op een rij.

Kleurbeits

De kleur van donkere soorten zoals eiken- of ebbenhout wordt versterkt door een transparante afwerking; kleurbeits wordt vaak gebruikt om de kleurstelling te veranderen. De kleur van blanke houtsoorten, zoals vuren, kan men veranderen door kleurbeits te gebruiken. Op die manier kan men de kleur van andere houtsoorten benaderen. Kleurbeitsen worden grotendeels door het hout geabsorbeerd. Op vurenhout wordt de niets anders geabsorbeerd door het spinhout dan door het hardere kernhout. Laagvormende kleurbeits ligt voornamelijk op het hout. Met elke extra laag wordt het hout donkerder. Verven van hetzelfde type en merk kunt u met elkaar mengen om de juiste kleur te krijgen. Om kleurbeits op waterbasis wat lichter te krijgen, kunt u deze direct na het aanbrengen met een vochtige doek uitwrijven. Experimenteer eerst op afvalhout. Laagvormende kleurbeitsen zijn ongeschikt als onderlaag onder lak of politoerwerk.

Kleurbeits aanbrengen

Verwijder alle oude lagen tot op het kale hout. Niet laagvormende kleurbeits pakt niet op verf of vernis. Verwijder ook de lijmresten rond de verbindingen van meubels omdat de beits ook daarop niet het gewenste effect geeft. Vul alle naden en gaten met een houtvuller die kleurbeits kan absorberen. Dit moet op de verpakking staan. Sommige, op epoxy gebaseerde vulmiddelen zijn ongeschikt voor dit doel. Als u een waterverdunbare kleurbeits gebruikt, maak het hout dan eerst nat met schoon water zoadat de losse houtvezels zwellen. Schuur daarna het oppervlak licht, zodat het glad wordt. Als u een kleurbeits op basis van organisch oplosmiddel gebruikt, hoeft u het hout alleen maar glad te schuren. Schud de beits goed, giet daarna een deel in een bakje of potje. Doop een nieuw sponsje of een kwast in de beits en smeer hem vrijelijk, snel en gelijkmatig over het oppervlak. Werk in de richting van de nerven. Als het oppervlak ruw aanvoelt zodra de beits is opgedroogd, schuur het dan heel licht met fijn schuurpapier. Zoniet, dan veegt u het oppervlak af met een schone doek. U kunt het gebeitste oppervlak afwerken met was of lak, maar bedenk dat dit het hout donkerder maakt.

Hout oliën

Rauwe of gekookte lijnolie geeft een transparante, duurzame, satijnen afwerking en het vormt een gesloten oppervlak. Het duurt zeker 24 uur voor de olie droog is. Gewoonlijk brengt men ten minste 5 tot 10 lagen aan. Teakolie is ontwikkeld als afwerking voor teakhout, maar hij wordt ook op andere hardhoutsoorten gebruikt. Hij wordt op dezelfde manier aangebracht als drogende olie maar droogt niet. Chinese houtolie of tungolie droogt vrij snel, maar is niet transparant.

Drogende olie op hout aanbrengen

Wrijf met een doek of kwast een goede laag olie op het houten oppervlak en laat het een paar minuten staan. Als er delen zijn die droger lijken dan de rest, wrijf dan nog eens over het hele oppervlak om de olie er opnieuw op te verdelen. Als de olie echter op een zachte, zuigende houtsoort is toegepast, laat de olie dan rustig intrekken. Laat de olie voldoende drogen. Smeer een tweede laag olie op het hout, wrijf met de nerfrichting mee. Laat opnieuw drogen. Breng op die manier voldoende lagen aan. Als een laag kleine bobbeltjes laat zien, schuur deze dan licht. Gebruik terpentine om de kwasten schoon te maken. Als u echter doeken gebruikt, kunt u deze beter verbranden of in luchtdicht afsluitbare blikken stoppen, want onder bijzondere omstandigheden kunnen ze spontaan vlam vatten.

Hout met was behandelen

Was voor hout is verkrijgbaar in vele samenstellingen. De bekendste ingrediënten zijn bijenwas, carnaubawas, parafine en terpentijn. U moet het hout jarenlang vele malen in de was zetten voordat u het patina bereikt dat we met oude meubels associëren. Als redelijk compromis kunt u het hout met drogende olie en daarna een gekleurde was aanbrengen. Het houtoppervlak moet hiervoor schoon en droog zijn voor u met de was gaat werken.U kunt de was op een oude was- of laklaag aanbrengen zolang deze nog in goede staat is. Soms is het nodig de bestaande afwerklaag eerst te verwijderen met een afbijtmiddel. Smeer een laag drogende olie op het hout. Op poreus hout is het wellicht nodig een tweede laag aan te brengen om de laag dicht te krijgen. Als de olie droog is, schuurt u het hout met fijn schuurpapier. Daarna smeert u met een schone, pluisvrije doek een laagje was over de hele oppervlakte en wrijft dit in tot dat er een gelijkmatige laag ontstaat. Laat de was ten minste 24 uur drogen en laat daarna het oppervlak glanzen door met een schone doek of borstel over het oppervlak te wrijven respectievelijk te poetsen. Wikkel een stofdoek rond de borstel om het oppervlak extra glans te geven. Als de afwerking vlekkerig is, moet u een tweede laag aanbrengen. Als zich na enkele dagen een waas ( melkwitte vlekken onder de afwerking ) ontwikkelt, kunt u dit met een politoerdoekje wegvegen. De waas wordt veroorzaakt door oplosmiddel uit de was.
© 2009 - 2024 Kristofvdh, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Beits: het beitsen van houtBeits: het beitsen van houtWanneer u gaat verven is het verstandig om het hout van te voren te beitsen. Daardoor ontstaat er een beschermingslaag,…
Afwerkingslagen op houtOm houten meubels, binnen- en buitenschrijnwerk af te werken, bestaan er enkele verschillende producten. Het ene product…
Houten trap vakkundig schilderen, beitsen of lakkenHouten trap vakkundig schilderen, beitsen of lakkenHet zelf schilderen van een houten trap, trapleuning of trapopgang in huis! Een geschilderde, gebeitste of gelakte trap…

Verschillende soorten houtverbindingenHout kan je op verschillende manieren met elkaar verbinden. Je hebt koude houtverbindingen en verstekverbindingen. Je ka…
Zelf je dak herstellenNa een onweer of hevige wind wil je dak al wel eens schade oplopen. Vaak kan je dit via de verzekering laten herstellen.…
Kristofvdh (68 artikelen)
Gepubliceerd: 04-08-2009
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Doe het zelf
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.