Afwerkingslagen op hout

Om houten meubels, binnen- en buitenschrijnwerk af te werken, bestaan er enkele verschillende producten. Het ene product vormt een beschermlaag boven op het hout terwijl het andere product tot diep in de poriën dringt.Met het ene product kan je het hout volledig dekken, terwijl het andere de nerfstructuur van het hout volledig zichtbaar laat. Hierbij enkele verchillende afwerkingsprodukten.

Vernis

Vernis is een chemische stof die je kunt aanbrengen bovenop een laag verf om de invloed van weer, licht, vocht of schimmels te verminderen. Het vormt een bijzonder sterke transparante film, mat of glanzend. Vernis is niet ademend en zal, net zoals dekkende verf, niet echt in de poriën van het hout binnendringen. Een vernislaag laat zich makkelijk reinigen, ideaal dus voor binnentoepassingen. Vernis bestaat meestal uit een vluchtig oplosmiddel en een stof (celluloselak) die voor bescherming van de behandelde stof dient.

Hoe vernis aan te brengen?

Roer de vernis om te beginnen goed om met een houten latje. Vernis brengt men best aan met een platte zachte borstel. Omdat vernis dunner is dan lak, moet je het rijkelijker uitsmeren. Strijk altijd in de richting van de vezels om het product makkelijker in het hout te laten doordringen en een mooier effect te verkrijgen. Breng 2 tot 3 lagen aan, afhankelijk van wat de verpakking voorschrijft. Schuur het hout dan lichtjes op met een heel fijn schuurpapier tussen iedere laag zodra deze droog en sterk genoeg is. Eventuele afplaktape moet je verwijderen voordat de laatste laag volledig droog en hard is. Een vernislaag herken je doordat er een grijs stofferig poeder vrijkomt wanneer je erover wrijft met een ijzersponsje.

Beits

Beits is een verfachtige substantie die het hout kleurt in diverse tinten, mat of satijnglans, zonder dat de nerfstructuur, in tegenstelling tot verf, onzichtbaar wordt. Bovendien dringt beits wel in het hout en vormt het geen film, maar een beschermende laag die het hout beschermt tegen rotting.

Beitsen zijn er in verschillende, transparante of dekkende kleuren. Tegenwoordig biedt de markt 2 soorten beits aan: de beits op terpentinebasis en de beits op waterbasis. Beits op waterbasis, ook wel acrylbeits genoemd, is ingemengd met een ethanolproduct. Om gezondheidsredenen gebruiken steeds meer schilders acrylbeitsen, ze zijn nagenoeg reukloos wat vooral voor binnengebruik ideaal is.

Hoe beits aanbrengen?

Maak het hout glad , stof- en vetvrij. Controleer op de verpakking of je een grondlaag moet aanbrengen vooraleer je het product aanbrengt. Roer de beits eerst en vooral goed om zodat je een homogeen mengsel bekomt. Beits moet goed in de poriën van het hout binnendringen, gebruik daarom een platte of ronde kwast waarmee je het hout goed kan bewerken. Begin met de kleinere stukken, zoals profielen en groeven, en strijk daarna de grote vlakken in. Breng meerdere lagen aan, schuur dan even op tussen de lagen door zodat je een mooi glad oppervlak verkrijgt.

Lak

Lakken is nog een andere methode om hout tegen inwerkingen van buitenaf te beschermen. Lak bestaat uit hars opgelost in een weekmaker. Een weekmaker kan bijvoorbeeld terpentine zijn, maar de meest moderne lakken zijn op waterbasis. Uiteraard breng je met lak een dekkende laag aan bovenop het hout waardoor de nerfstructuur daarna niet of nog nauwelijks zichtbaar is.

Hoe lak aanbrengen?

Net als bij het beitsen is het belangrijk dat het hout goed glad gemaakt wordt en dat het stof- en vetvrij is. Lak kan met een kwast, roller of spuit aangebracht worden. Breng eerst een laag grondverf aan, deze verzadigt het hout zodat je de volgende lagen makkelijker kan uitstrijken. Laat 24 uur drogen. Schuur lichtjes op, vul eventueel nagelgaten of spleten op met een elastische voegkit op acrylbasis.

Breng 2 lagen lak aan met een zachte platte borstel. Laat 24 uur drogen tussen iedere laag en schuur lichtjes op met een fijn schuurpapier vooraleer de volgende laag aan te brengen. Verwijder voorzichtig eventuele plakband voordat de laatste laag volledig droog is.

Boenwas

Boenwas is een onderhoudsproduct voor houten vloeren, meubels en betimmeringen. Het vormt een beschermend en glanzend laagje op het hout.Traditioneel bestaat boenwas uit bijenwas opgelost in terpentijn op verzeepte bijenwas. Later werd het aangepast, bijvoorbeeld door de toevoeging van carnaubawas om de boenwas slijtvaster te maken en door de vervanging van terpentijn door het goedkopere terpentine.

Hoe boenwas aanbrengen?

Boenwas breng je aan met een zachte doek. Vloeren die eenmaal in de was staan kan je onderhouden met een reinigende en beschermende boenwas. Het is niet zo dat geboende meubels een mooiere glans krijgen door er telkens nieuwe lagen boenwas op aan te brengen. De was zal integendeel altijd vuiler worden en zijn kwaliteit verliezen. Behandel het meubel daarom maximaal 2 à 3 keer na elkaar, 1 keer per jaar. Neem dus om de 2 à 3 jaar de boenwas volledig weg, tot op het blanke hout.
© 2008 - 2024 Edwaar, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het opknappen van oude meubelsHet opknappen van oude meubelsHet opknappen van oude meubels is een goede manier om aan unieke en kwalitatief hoogstaande meubelen te komen tegen een…
Beits: het beitsen van houtBeits: het beitsen van houtWanneer u gaat verven is het verstandig om het hout van te voren te beitsen. Daardoor ontstaat er een beschermingslaag,…
Houtafwerking met beits, olie of wasMeubelen, trappen en deuren die nog geen behandeling hebben gekregen, kan je nog van kleur en uitzicht veranderen met be…

Veiligheidskleding: veilig uitgerust aan de slagHeel wat doe-het-zelvers beschikken over de meest uiteenlopende gereedschappen en machines om hun klussen tot een goed e…
Gereedschap kopen of huren?Wees gerust: geen enkele doe-het-zelver is zodanig uitgerust dat hij voor elke klus die hij wil aanpakken de nodige toes…
Edwaar (23 artikelen)
Gepubliceerd: 25-07-2008
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Doe het zelf
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.