Afgewaaide dakpannen na een storm, wat te doen?

Afgewaaide dakpannen na een storm, wat te doen? Bij een heftige storm kan er op diverse manieren schade aan je huis ontstaan. Een van problemen waar huizenbezitters mee te maken kunnen krijgen bij hevige windstoten is dat van afgewaaide dakpannen. De pannen vallen dan vaak kapot op de straat en moeten worden vervangen. Regent het op dat moment en ben je er niet snel genoeg bij dan kan er bovendien een lekkage ontstaan omdat de belangrijkste beschermlaag van het dak af is. Hoe te handelen in zo'n geval?

Afgewaaide dakpannen, herstel schade en verzekering


Hoe te handelen na het afwaaien van dakpannen bij een storm?

Omdat er na het afwaaien van dakpannen delen van de constructie van het dak worden blootgesteld aan de elementen is het belangrijk de schade zo snel mogelijk te herstellen. Het vervangen van dakpannen is iets dat je als doe-het-zelver zou moeten kunnen doen. Wel is het belangrijk je goed voor te bereiden. Allereerst moet je weten welke type dakpannen je nodig hebt. Wanneer je de verkoopbrochure van je huis nog hebt kun je hier meestal vinden wat de naam is van het type pannen waarmee het dak bedekt is. Wanneer je een van de pannen meeneemt naar een bouwmarkt kan een verkoper je daar vaak ook wel verder helpen.

Kun je zelf de dakpannen vervangen?

Besluit je zelf de handen uit de mouwen te steken dan heb je een lange ladder nodig. Belangrijk hierbij is dat je de ladder op een stabiele ondergrond plaatst en ongeveer 1 meter boven de dakrand uit laat steken. De ladder kun je met een lijmtang vastmaken aan de dakrand. Zorg ervoor dat wanneer je op het dak gaat staan, je niet direct op de dakpannen gaat staan. Als je de pannen omhoog schuift dan kun je op de panlatten stappen.

Zelf dakpannen vervangen is een secuur werkje. Je kunt de pan boven de plek van de defecte pan (mits niet bevestigd met panhaken) omhoog schuiven. Inspecteer hierbij de kwaliteit van de panlatten. Wanneer deze verrot zijn dan heb je meteen de oorzaak van het afwaaien van de pannen ontdekt en zul je de latten ook moeten vervangen. De nieuwe pan kun je onder de andere plaatsen en die weer voorzichtig op de plek leggen wanneer dit gedaan is. Hierbij kun je het beste houten wiggen gebruiken.

Schakel een dakdekker in

Ben je zelf geen klusser dan kun je er natuurlijk ook voor kiezen een klusbedrijf of dakdekker in te schakelen. Hou er rekening mee dat je na een zware storm niet de enige klant bent en het dus even kan duren voor de herstelwerkzaamheden kunnen beginnen. Omdat de prijzen voor de werkzaamheden van dakdekkers nogal kunnen verschillen verdient het de aanbeveling om bij meerdere dakdekkers een offerte op te vragen. Het opvragen van een offerte is doorgaans kosteloos.

Afgewaaide dakpannen en opstalverzekering

Een opstalverzekering dekt schade aan spullen die vastzitten in en aan het huis. Hieronder vallen ook de dakpannen, ongeacht of deze verankerd zijn. Voorwaarden voor het claimen van stormschade is dat deze is ontstaan bij minimaal windkracht 7. Is er geen windkracht 7 gemeten maar is de schade wel degelijk ontstaan als gevolg van een storm dan is er echter nog wel een mogelijkheid dat de schade alsnog vergoed wordt. Dit kan gebeuren wanneer er in de nabije omgeving meer schade is ontstaan als gevolg van de storm. Dit kan dan worden opgevoerd als bewijs.

De opstalverzekering vergoedt de schade aan de dakpannen in de regel volledig. Wel is het mogelijk dat er in jouw polis een eigen risico is opgenomen waardoor je een deel van de kosten alsnog zelf moet betalen. Vaak gaat het in dit geval om een eigen risico van 2 promille van de verzekerde som, met een minimum- van 250 euro en een maximumbedrag van 450 euro.

Afgewaaide dakpannen en inboedelverzekering

Als gevolg van het afwaaien van dakpannen kan er ook binnenin je huis schade ontstaan. Hierbij moet je dan vooral denken aan lekkages. Daarnaast kan er ook sprake zijn van indirecte stormschade. Bijvoorbeeld doordat een dakpan van het huis van de buren tegen jouw huis aan waait. Dit is normaliter gedekt onder de inboedelverzekering. Een inboedelverzekering dekt schade aan spullen in huis die 'niet aard- en nagelvast' zitten. Daaronder kan bijvoorbeeld vloerbedekking en behang vallen. Ook hierbij geldt de voorwaarde dat de schade het gevolg moet zijn van een storm met tenminste windkracht 7.

Let erop dat verzekeraars bij het vergoeden van schade aan de inboedel niet al te scheutig zijn. Sommige soorten schade als gevolg van vallende dakpannen zijn lastig te verhalen. Denk bijvoorbeeld aan schade aan tuintafel, tuinstoelen, parasols, zonneschermen, tuingereedschap, buitenlampen en spullen die los op het balkon of in de tuin staan die is ontstaan nadat er een dakpan op gevallen is. Zorg er daarom voor dat je alle spullen die je naar binnen kunt halen bij een storm ook daadwerkelijk naar binnen haalt. Dit voorkomt discussies over eventuele nalatigheid bij het beschermen van je eigendommen.

Hoe claim je schade als gevolg van het afwaaien van dakpannen?

Zorg ervoor dat je de geleden schade goed documenteert. Hierbij kun je gebruik maken van foto's en filmpjes. Via de website van je verzekeringsmaatschappij kun je meestal een schadeformulier downloaden. Noteer hier de bedragen die horen bij de schade. Gaat het om een grote schade of zijn de kosten moeilijk in te schatten, dan kan het gebeuren dat de verzekeraar een schade-expert stuurt om de schade op te nemen.

Lees verder

© 2013 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Dakbedekking: dakpannenDakpannen worden al eeuwen lang gebruikt als dakbedekking met als doel het waterdicht houden van uw woning of gebouw. Er…
Wanneer is er officieel sprake van storm?Het is in ons land regelmatig onstuimig weer. Vooral in de herfst en de winter is er nog al eens sprake van storm. Wanne…
Energie opwekken met zonnedakpannenEnergie opwekken met zonnedakpannenHet opwekken van energie met zonnepanelen wordt anno 2018 steeds populairder. De panelen worden goedkoper, efficiënter e…

Kozijnen geschikt voor dubbel glas?Het isoleren van je huis wordt, ook vanuit de overheid, aangemoedigd en gestimuleerd. Dubbel glas maakt hier in belangri…
Alles wat u moet weten over erfpachtAlles wat u moet weten over erfpachtIndien u een huis koopt met erfpacht, bent u de eigenaar van het huis maar niet van de grond. Maandelijks moet u de eige…
Bronnen en referenties
  • http://www.livios.be/nl/bouwfasen/ruwbouw/dak/dakonderhoud/dakpan-vervangen/
  • http://www.geld.nl/opstalverzekering/service/stormschade-opstalverzekering
Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 05-01-2020
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.