Hoe trekt u kabels door de muur?

Hoe trekt u kabels door de muur? Bedrading door de muur trekken is geen klus die vaak hoeft te gebeuren, maar hoe kunt u dit dan doen als het nodig is? De kabels trekken doet u meestal als u in een nieuw huis gaat wonen. Ten slotte heeft u kabels nodig voor bijvoorbeeld de tv en elektra. Voor het trekken van kabels is het sowieso handig als u met twee of meer personen aanwezig bent. Het kan zo gebeurd zijn, maar het gaat niet altijd even makkelijk.

Waarom kabels door de muur?

Kabel door te muur trekken is geen klus die vaak hoeft te gebeuren, maar wat vooral dient te gebeuren als u naar een ander huis gaat verhuizen. Als u zoveel mogelijk kabels zoals voor tv/internet en stroom door de kabelgootjes laat lopen hoeven deze niet allemaal zichtbaar in het huis te liggen, maar zijn ze netjes en veilig opgeborgen. Als de kabels er eenmaal doorheen zitten hoeft u er soms jaren niks meer aan te doen. Hoewel het soms lastig kan gaan is het dus zeker de moeite waard om het trekken van kabels niet zomaar op te geven.

De trekveer

Om kabels door de muur te trekken kunt u gebruik maken van een trekveer. Een trekveer is verkrijgbaar in nylon en metaal. De nylon versie beweegt soms iets soepeler, maar met een metalen trekveer kunt u nog hulpmiddelen aanschaffen om meer kans te maken op succes bij het trekken van de kabels. Een trekveer kost afhankelijk van de lengte, materiaal en winkel tussen de 10 en 30 euro.

De trekveer door de muur trekken

Meestal vindt u alle kabelgootjes in de meterkast. U weet niet van te voren waar het gootje in het huis naartoe zal gaan. U zult met het trekken van kabels dan ook 2 of meer personen nodig hebben. De ene duwt de trekveer het kabelgootje in en de ander luistert bij de uitgangen waar de trekveer eruit komt. Uiteraard zult u voor u gaat beginnen alle plekken in de muur waar de trekveer uit kan komen leeg moeten hebben. Het is ook belangrijk dat er niet al een kabel in het gootje zit. U kunt het beste alle draden er tegelijk doorheen trekken zodat u geen andere draden kunt beschadigen. U trekt dus eerst alleen de trekveer door de muur zonder kabels. Het is handig als u vervolgens noteert welk kabelgootje waarop uitkomt voor als u ooit weer kabels wilt trekken.

De draden bevestigen

Als de trekveer aan de andere kant van de muur er weet uit komt kunt u de draden eraan bevestigen. Bij elektradraden stript u 1 draad zo'n 10 centimeter, deze wikkelt u om het ringetje van de trekveer zodat deze vast zit. De andere draden stript u zo'n 5 centimeter en wikkelt u om de draad van 10 centimeter. Zorg dat de draad zo dun mogelijk blijft en u geen dikke bult aan bedrading krijgt. Als u de draden zo aan elkaar vast heeft gemaakt of u wilt een andere draad trekken kunt u vanaf de trekveer beginnen met tapen. U kunt hiervoor elektratape gebruiken. U begint ongeveer 10 tot 15 centimeter vanaf het uiteinde vanaf de trekveer de trekveer met tape te omwikkelen. U gaat met de tape door over de draden heen zodat de draad die aan de trekveer vast zit ook ongeveer 10 tot 15 centimeter bedekt is. Zo heeft u de minste kans dat de bedrading loskomt van de trekveer en er is minder kans dat de draad ergens achter kan blijven hangen. Duw de kabel er zo ver doorheen dat de ander de kabel er aan de andere kant verder uit kan trekken. Zorg dat de kabel een stukje wordt door getrokken, want als u deze eenmaal lost maakt van de trekveer kan het lastig zijn de kabel aan een klein stukje verder te moeten trekken.

Als de kabel blijft hangen

U kunt gerust wat duwkracht op de trekveer zetten als de trekveer blijft hangen. Vaak moet de trekveer een hoekje om en helpt het om de trekveer wat terug te trekken en er weer in te duwen. Als u in de meterkast niet verder komt dan een bepaald punt kunt u ook proberen de trekveer via een gat in de muur verder te krijgen. Soms gaat de trekveer via de andere kant wel voorbij dat punt.
Als de trekveer nog niet verder wilt en wellicht blijft hangen op het dikkere gedeelte bij de tape kunt u de trekveer er weer uit halen, vervolgens smeert u het dikkere deel in met wat Dreft. Trek wel eventueel handschoenen aan want als u de kabel erdoorheen heeft zult u het ingesmeerde stuk ook weer tegenkomen. Dreft zorgt ervoor dat het dikkere deel gladder wordt waardoor deze de bochten makkelijker door zal komen.
Met een metalen trekveer kunt u ook gebruik maken van een trekveerpomp. Aangezien u deze wellicht niet heel vaak zult gebruiken kunt u deze huren bij de bouwmarkt. Een trekveerpomp zorgt ervoor dat er meer druk wordt gezet op de trekveer. U pompt als het ware de trekveer door het gootje heen.
© 2015 - 2024 Bembi, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Coaxkabel voor satelliet tvTv kijken via de satelliet? Satelliet tv systemen maken gebruik van coaxkabels en F connectoren om de satelliet signalen…
Zelf een wisselschakeling of hotelschakeling aanleggenJe wilt een lamp (of meerdere lampen) aan de muur of plafond bedienen met twee schakelaars op verschillende plaatsen. Ee…
De internetkabelDe Cat kabel verbindt de computer met het internet en vrijwel ieder huishouden heeft er een aantal in huis liggen. Op de…
Tuinverlichting aanleggenTuinverlichting aanleggen wordt meestal gedaan voor sfeerdoeleinden. Tuinverlichting aanleggen kan echter ook functionee…

Bij warm weer beter niet schilderenBij warm weer beter niet schilderenDe klusser die in volle zomer bij warm weer zijn huis wil schilderen, kan maar beter niet al te ijverig zijn. Want verf…
Afwerkingsniveaus van gipskarton- en gipsvezelplatenAfwerkingsniveaus van gipskarton- en gipsvezelplatenHet afwerken van gipskarton- en gipsvezelplaten kent verschillende afwerkingsniveaus. De verwachtingen van een eindgebru…
Bronnen en referenties
Bembi (500 artikelen)
Gepubliceerd: 21-06-2015
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Doe het zelf
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.