Hoe maak je een scheidingswand?
Als medewerkster in een doe het zelf centrum, wordt mij regelmatig uitleg gevraagd hoe mensen dingen het beste kunnen doen. Ik probeer het dan zo simpel mogelijk uit te leggen, zodat iedereen het kan begrijpen. Hieronder word er uitgelegt hoe je op een simpele manier van een twee kamers kunt maken door het plaatsen van een scheidingswand.
Scheidingswanden
Door een scheidingswand te plaatsen kun je van een kamer twee kamers maken. Dit kun je doen met een hoge of een lage scheidingswand. Je kunt verschillende soorten scheidingswanden maken. Namelijk van:
- gips(vezel)platen
- houten plaatmateriaal
- MDF-wandpanelen
- cellenbetonblokken
Afhankelijk van je eisen kan je een van de bovenstaande scheidingswanden maken. Hieronder worden ze allemaal beschreven.
Houten rachelwerk
De scheidingswanden die van gips(vezel)platen, houten plaatmaterialen of MDF-wandpanelen zijn gemaakt. Zijn allemaal bevestigd aan het houten rachelwerk, of soms metalen rachelwerk. Het rachelwerk is een scelet bestaande uit staande en liggende balken bevestigd aan muur, vloer en plafond. Voor het maken van het rachelwerk, kun je het beste vuren balken gebruiken met een afmeting van minimaal 44x67 mm.
Frame maken
Als je hebt bepaald waar de muur moet komen te staan, markeer je dit met lijnen op de muur,vloer en plafond. Gebruik eventueel een spatlijntje om een rechte lijn te krijgen. Geef ook aan waar het deurkozijn in de scheidingswand moet komen. Voor het frame moeten de balken aan de muur, vloer en grond volkomen waterpas zijn en zorg er voor dat de balk aan het plafond precies boven de balk op de vloer wordt bevestigd. Gebruik hiervoor een schietlood. Bevestig de balk met schroeven, om de 100 cm 1 schroef, maar met minimaal 3 schroeven. Heb je een betonnen ondergrond, gebruik dan eerst pluggen.
Kozijn plaatsen
Plaats de verticale balken waartussen het deurkozijn gemonteerd gaat worden. Plaats hier een horizontale balk tussen waaraan de bovendorpel van het kozijn wordt vastgeschroefd. Schroef vervolgens de bovendorpel van het kozijn vast aan de horizontale balk, en schroef ook de twee verticale stijlen aan de zojuist geplaatste vertikale stijlen. Plaats het kozijn goed waterpas. Voor de versteviging plaats je een paar vertikale balkjes tussen de plafondbalk en de balk boven het kozijn.
De rest te plaatsen verticale en horizontale balken is afhankelijk van het te gebruiken materiaal. Bijvoorbeeld: gebruk je gipsplaten van 60 cm breed. Dan moet het hart op hart afstand tussen de balken 60 cm zijn.
Hart op hart is de afstand gemeten tussen twee balken vanaf het midden van de balk.
Behalve de platen aan de muurzijden. De plaat begint dan wel tegen de muur aan.
Platen aanbrengen op het rachelwerk
Het makkelijkst is dat je de platen in de lengte dus vertikaal plaatst. Snijd of zaag de plaat 1cm korter dan de hoogte tussen vloer en plafond. Maak een wipje van twee plankje, zet de plaat daar op, duw veervolgens de plaat met je voet tegen het plafond. En bevestig de plaat met schroeven aan het rachelwerk. De opening bij de vloer kun je later wegwerken met een plint. Zo ga je plaat voor plaat verder tot het af is.
Een wand van cellenbeton blokken
Door hun afmetingen en licht gewicht zijn cellenbeton blokken makkelijk te verwerken. Een muu van Cellenbetonblokken is dan ook vrij simpel gemaakt. Na het verlijmen van de blokken heb je een stevige wand die duurzaam, sterk en en schimmelbestendig is. in de bouwmarkt kan je twee verschillende soorten lijm halen, kant en klare lijm, of lijm die je zelf moet maken. Kant en klare lijm is in verhouding wel veel duurder. Cellenbetonblokken zijn makkelijk op maat te zagen met een heel grof getande zaag.
Het plaatsen
Als eerste moet je conroleren of de vloer, wanden en plafond, waartegen de blokken geplaatst gaan worden, vlak en waterpas zijn. Maak deze vervolgens goed schoon.
Omdat een vloer werkt, mag een muur van blokken nooit direct op een vloer, tegen een wand of tegen het plafond geplaats worden. Plaats daarom een kunststof u-profiel zo dik als de blokken op de vloer. En houd bij de wanden en het plafond 1 cm ruimte. Als je een deur in je wand neemt, dan moet je ook tussen kozijn en wand 1 cm ruimte houden. Bevestig het profiel wel met rvs-schroeven. En wil je een deurkozijn in de muur hebben, plaats die dan ook alvast.
Plaats nu tegen de muren waartussen gemetseld gaat worden, aan iedere kant een balk tegen de muur aan vlak bij het u-profiel. Zorg dat deze balken waterpas staan. Span nu tussen deze balken een touwtje. Door het touwtje aan beide kanten op gelijke hoogte te hangen, heb je een geleidesysteem om recht te metselen. Iedere keer als je een laag hebt gemetseld, schuif je het touw een stuk omhoog. Zo een nieuw gemetselde muur moet aan de bestaande muur wel verankerd worden, dit doe je met
veerankers. Deze veerankers moeten na elke 3e laag aan de bestaande wand verankerd worden. Bevestig ook het eventueel te plaatsen kozijn om de drie lagen met veerankers vast.
Als je muur geplaatst is kan je de muur afstucen en vervolgens afschilderen met muurverf. Maar de muur kan ook natuurlijk afgewerkt worden met behang, tegels of andere decoratieve manieren.