Doe het zelf met twee linkerhanden

Doe het zelf met twee linkerhanden Leken kunnen zonder al te grote problemen de meeste klussen uitvoeren die zich in en om het huis aandienen: het schilderen van muren, klikparket leggen, foto's en rekken ophangen of lampen op het stroomnet aansluiten. Maar doe-het-zelvers met twee linkerhanden moeten wel enkele veiligheidsregels in acht nemen voordat ze de handen uit de mouwen steken.

Doorgaans is minimale voorkennis vereist

De aanbiedingen van bouwmarkten en doe-het-zelf-zaken lachen de leek aan. Veel producten zijn speciaal afgestemd op de behoeften van niet professionele klussers en kunnen zonder veel voorkennis verwerkt worden:
  • Parketvloeren bijvoorbeeld, laten zich tegenwoordig dankzij een eenvoudig kliksysteem en zonder lijm leggen. Alleen een zaag is nodig om de individuele parketstroken op de juiste lengte te brengen;
  • Ook tegellijm en stucmortel is kant en klaar te krijgen;
  • En de indrukwekkende sortering van in water oplosbare verf, maakt het schilderen van muren, deuren of kozijnen tot een kinderspel.

Op deskundig advies komt het aan

Toch moeten hobby-klussers ervoor waken dat ze zichzelf overschatten. Leken doen er goed aan deskundig advies in te winnen. Naast vaktijdschriften is er een grote verscheidenheid aan boeken op doe-het-zelf-gebied met gedetailleerde instructies. Ook nuttig zijn internetfora van en voor klussers en websites van fabrikanten: hier vindt u vaak gedetailleerde instructies voor de verwerking van de materialen.

Workshops voor klussers

Daarnaast bieden veel bouwmarkten en doe-het-zelf-zaken speciale workshops voor klussers aan. Daar leer je bijvoorbeeld:
  • hoe je parket moet leggen;
  • hoe je muurtjes kunt metselen;
  • of hoe je eenvoudig meubilair kunt maken.
Vaak is het ook de moeite waard om vrienden en familieleden te vragen die al ervaring hebben met klussen en die je met advies of met het juiste gereedschap bij kunnen staan.

Het juiste gereedschap

Naast enige basiskennis die je nodig hebt voor een goede start bij het klussen, is vooral de juiste uitrusting met gereedschap en machines van belang. Gelukkig valt tegenwoordig het merendeel van dure machines en gereedschappen te huren. Veel verfwinkels bijvoorbeeld, zijn graag bereid afdekmaterialen en ladders tegen een kleine vergoeding beschikbaar te stellen. Meestal krijg je dan ook nog deskundig advies om de werkzaamheden correct uit te voeren.

Veiligheid moet voorop staan

Bijzondere aandacht moet bij het klussen worden besteed aan de veiligheid. Beschermende kleding bij gevaarlijk werk wordt gemakkelijk vergeten. Bij de spoedeisende hulp van ziekenhuizen worden dagelijks meerdere patiënten binnengebracht met verwondingen als gevolg van doe-het-zelf-activiteiten. De verwondingen variëren van (zaag)sneden en breuken tot gevallen van hersenschudding. Elk jaar vinden er weer duizenden ongevallen plaats bij het klussen, vooral bij het werken op ladders of bij oneigenlijk gebruik van machines. Veel klussers hebben te weinig ervaring of verzuimen om handleidingen te lezen. Soms is de oorzaak echter simpelweg een rondslingerende verlengkabel waarover men struikelt.

Verkeerde planning van de benodigde tijd

Een vaak voorkomende beginnersfout is ook een verkeerde inschatting van de benodigde tijd voor een klus. Vooral de tijd die verf, lijm of vernis nodig hebben om te drogen alvorens verder te kunnen gaan met de werkzaamheden, wordt vaak over het hoofd gezien. Zo duurt het opknappen van een kamer door alle wachttijd, in plaats van één dag al gauw één week. Daarom moet je het werk zodanig plannen, dat je tijdens het drogen van een materiaal op een andere plek kunt doorwerken.

Wanneer de vakman inschakelen?

Met wat oefening en ervaring, mag men zich ook wagen aan wat moeilijker projecten zoals de bouw van meubels of het vervangen van de tegels in de badkamer. Grenzen zijn er alleen daar waar het gevaarlijk is: leidingen voor gas en water zijn taboe en elektrische kabels moeten bij voorkeur ook door een professional worden aangebracht. Maar ook op andere terreinen kan enige terughoudendheid op zijn plaats zijn. Daar waar de mogelijke schade van fouten groot is en de nodige kennis ontbreekt, is het verstandig om een professionele klusjesman in te schakelen.

Hoe kan je je als klusser beschermen?

Waar gehakt wordt, vallen niet alleen maar spaanders. Het risico op lichamelijk letsel neemt toe. Maar een verstandige klusjesman kan zich beschermen tegen ongelukken.
  • Handen: solide, goed passende werkhandschoenen zijn een must bij het werken met scherpe randen en materialen. Als chemicaliën worden gebruikt, gebruik je rubberen handschoenen;
  • Ogen: bij het werken met flexen, frezen en andere snel draaiende apparaten, hoort een veiligheidsbril er standaard bij. Alledaagse brillen zijn niet voldoende omdat die open zijn aan de zijkant.
  • Voeten, ledematen: goede, slipvaste schoenen zijn van essentieel belang voor de klusser. Voor het echte zware werk, zoals sloopwerkzaamheden, moet je veiligheidsschoenen met stalen neuzen dragen.
© 2015 - 2025 Serkozy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Welk gereedschap heb je nodig als beginnende klusser?Welk gereedschap heb je nodig als beginnende klusser?Als je pas begint met klussen, welk gereedschap heb je dan nodig om je gereedschapskist mee te vullen? Als je zelf klusj…
Doe het zelf garageEen auto is vaak een grote kostenpost. Naast brandstof, verzekering en belasting betaalt u waarschijnlijk ook voor het o…
Klussen! Bereid je eerst goed voorAls je op tv een klus geklaard ziet worden, denken de meeste mensen: dat kan ik ook. En de meeste klussen zijn ook wel g…

De cementvloer: voor- en nadelenDe cementvloer: voor- en nadelenAls onderlaag voor een daarover aan te brengen vloerafwerking wordt in Nederland meestal een vlakke afwerkvloer van ceme…
Het zelf repareren van diverse apparatuur spaart veel geldHet zelf repareren van diverse apparatuur spaart veel geldHet zelf repareren is een onderwerp waar veel mensen tegenwoordig niet eens meer aan durven denken. Men is het ontwend o…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Geralt, Pixabay
Serkozy (1.241 artikelen)
Laatste update: 02-10-2018
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Doe het zelf
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.