Rommelmarkt: een goede organisatie is goud waard!
Wie denkt dat op een rommelmarkt gaan staan of meedoen aan een garageverkoop niet meer is dan alles uitstallen en poen scheppen, heeft het wel degelijk mis. Wil je op een rommelmarkt geld verdienen, dan zal je jezelf goed moeten voorbereiden, alles netjes moeten sorteren, een ruim aanbod moeten meenemen, op de dag zelf alles aantrekkelijk moeten uitstallen en later alles netjes terug moeten opbergen. Verder zijn ook nog nodig: vriendelijkheid, netheid en beleefdheid.
Voor mensen die geregeld rommelmarkten doen, is het klaarzetten en opruimen van de spullen een koud kunstje geworden. Ze hebben een zekere routine gekweekt en alles lijkt als vanzelf te gaan. Maar voor mensen die voor de eerste maal meedoen of die maar een maal per jaar aan een rommelmarkt deelnemen, gaat er wel wat werk aan vooraf.
Een goede voorbereiding is het halve werk
Wie denkt dat je om aan een rommelmarkt mee te kunnen doen je even al je rommel bij elkaar zoekt en op de dag zelf zo maar neerzet, heeft het mis. Een goede rommelmarkt moet je wel degelijk grondig voorbereiden.
Soort rommelmarkt
Eerst en vooral moet je kijken wat het doel en het publiek van de rommelmarkt of van de garageverkoop is. Gaat het om een verkoop voor en door kinderen, dan moet je kinderspeelgoed klaarzetten. Een dure kristallen vaas hoort hier niet thuis. Gaat het om een rommelmarkt voor kinderkledij, dan laat je best al de rest ook thuis staan. Op een rommelmarkt voor babyspullen moet je niet met de kledij van je oudste van 15 komen aandraven. Verder heb je rommelmarkten specifiek voor boeken, voor platen, voor antiek, en ga zo maar door. Bij een garageverkoop mag je meestal zelf kiezen wat je verkoopt en dan kan je een vrolijke mix van verschillende zaken klaarzetten. Informeer ruim op voorhand, zodanig dat je met de juiste spullen op de juiste markt aankomt.
Alles netjes sorteren
Eens je weet aan welke rommelmarkt je gaat meedoen, kan je beginnen sorteren. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je de dag zelf in de garage of op zolder duikt en dan lukraak dozen begint op te laden. Je zou dan op de markt zelf wel eens voor verrassingen kunnen komen te staan. De dure vaas die je al een tijdje kwijt was bijvoorbeeld of de lievelingsboeken van je kinderen die je netjes had weggeborgen, zouden zo maar door vreemden meegenomen worden. Om dit te vermijden, laad je best alle dozen thuis even over in nieuwe dozen. Zo gaat alles door je handen, kan je zien of er niets tussen zit dat je toch zelf wil bijhouden en kan je nog even controleren of alles nog heel is, compleet is en nog werkt. Eventueel kan je een aantal dingen ook nog eens afstoffen en controleren of er op kleren bijvoorbeeld geen vlekken zitten. Wat echt oud en versleten is, smijt je beter weg. Hier zijn mensen echt niet naar op zoek. Steek alles per soort in de propere dozen en schrijf op de doos wat er in zit.
Een ruim aanbod
Ga je naar een gemengde rommelmarkt of een garageverkoop, tracht dan een zo ruim mogelijk aanbod bij te hebben. Je kan het zo gek niet bedenken of de mensen zijn er soms naar op zoek. Oude bierglazen, oude muziekinstrumenten, oude spelletjes, klokjes, oude poppen, theekannen, etc. Wat voor jou geen waarde meer heeft, is voor iemand anders een echte vondst. Ga je naar een boekenmarkt, tracht dan ook een waaier aan soorten boeken bij te hebben: strips, romans, reisboeken, kookboeken, kinderboeken, historische boeken en ga zo maar door. Hoe meer keuze je bij hebt, hoe meer de mensen geneigd zullen zijn om even verder te neuzen. Ook hier is het motto: alles netjes per categorie in een doos. Voor kinderspeelgoed kan je het speelgoed per categorie indelen (meisjes / jongens - puzzels / boeken / poppen / lego, etc) of per leeftijd sorteren. Kleding kan je per leeftijd of per maat bij elkaar leggen, maar ook per seizoen, per kleur of per setje.
Een actueel aanbod
Terwijl je je dozen voorbereidt, kan je nog eens even in je kasten gaan neuzen en in die van de kinderen. Zijn er geen kleren die te klein zijn geworden of die niet meer worden gedragen? Zijn er boeken die de kinderen niet meer vastnemen of waar ze uit gegroeid zijn? Spelletjes waar ze niet meer mee spelen? Steek ze ook ineens in de doos. Zulke spullen zijn meestal ook nog eens actueel en up to date. Daar zijn mensen naar op zoek. Wat tegenwoordig ook erg in is, zijn Gsm's en laptops. Ze mogen zelfs stuk zijn. Vele mensen kopen ze op voor de onderdelen of voor de materialen die er in zitten. Zoek ook de opladers bij elkaar zodanig dat je een pakket kan aanbieden. Werkt de Gsm of de laptop nog? Steek er dan zeker ook de gebruiksaanwijzing bij en eventueel de originele verpakking moest je die nog ergens hebben liggen.
De prijs
Tracht op alles een realistische prijs te kleven. Twijfel je, dan kan je even op tweedehandssites op het internet gaan spieken. Wat vragen andere mensen voor soortgelijke producten? Je kan een prijsetiket op de spullen zelf kleven, zo weten mensen dadelijk wat iets kost en hoeven ze het niet te vragen. Of je kan een bord maken en per categorie een prijs bepalen. Natuurlijk kan je de prijs ook bepalen wanneer de mensen er naar vragen. Soms ga je minder vragen als het een kind is dat zo schattig naar iets staat te kijken of kan je iets van de prijs die je in gedachte had afdoen wanneer mensen veel kopen.
Aantrekkelijk uitstallen
Rommelmarkt of garageverkoop
Op rommelmarkten moet je meestal op voorhand een plaats reserveren. Vaak wordt je dan ook meegedeeld of het een staanplaats is of of je een tafel ter beschikking krijgt. Is het gewoon een staanplaats, dan kan je best ook een plooitafel of iets dergelijks voorzien. Alles zo maar op de grond zetten, is voor sommige mensen niet aantrekkelijk of moeilijk. Oudere mensen of mensen met rugproblemen hebben soms moeite om zich te bukken. Op een tafel naar spulletjes kijken, is voor hen makkelijker. Onder de tafel kan je dan je grotere stukken kwijt. Eens je aangekomen bent, begin je met uitladen. Breng de kartonnen dozen terug naar je auto, anders ben je veel plaats kwijt voor niets. Als het stevige dozen zijn, kan je er een constructie van maken waar je dingen in- of opzet. Dozen op hun kant kunnen dienen als boekenrek bijvoorbeeld of als uitstalraam voor knuffels. Dozen op hun kop kunnen als tafeltje dienen om puzzels of spelletjes op te stapelen. Werk met niveau's, zo win je plaats.
Een garageverkoop is meestal bij je thuis, dus dan heb je meer plaats en meer mogelijkheden. Je kan verschillende tafels zetten, maar ook kastjes met lades, etc. Heb je een garage, dan kan je vooraan gaan zitten. Begint het te regenen, dan zit je tenminste lekker droog. Heb je geen garage, voorzie dan een partytent of span een zeil. Heb je geen partytent maar een stuk grond voor je huis, dan kan je eventueel ook een aantal spullen in de koffer van je auto zetten. Als het dan regent, sla je de koffer gewoon even dicht.
Uitstallen of alles in dozen laten?
Laat je nu alles in de dozen of stal je alles netjes uit? Stel je in de mensen hun plaats. De meeste mensen zijn niet erg geneigd om in andermans spullen te gaan rommelen, zeker niet als er dan nog iemand op hun handen staat te kijken ook. Bovendien worden mensen het sneller beu. Hebben ze de helft uitgeladen en hebben ze niets naar hun zin gevonden, dan zullen ze sneller geneigd zijn om alles terug in de doos te doen en door te lopen. Terwijl wat ze zochten misschien net helemaal onderaan in de doos lag. Na een aantal mensen ziet je doos er dan ook nog eens niet meer uit. Alles ligt overhoop en dat oogt niet netjes voor de volgende kopers. Stal dus zo veel mogelijk alles netjes uit. Zet speelgoed op, zo zien de mensen onmiddellijk wat de bedoeling er van is. Kleed de poppen netjes aan, kam hun haren. Zet ze op hun potje, geef ze een papfles in de hand. Bij kleren: hang bloesjes op een kapstok. Voorzie eventueel een rek of span een stevig touw. Leg de truien per maat of per leeftijd op een stapeltje. Neem eventueel een pop mee om de kleren aan te trekken als het om babykleren gaat. Stel zelf setjes samen, zo kopen de mensen soms niet alleen de trui waar ze naar op zoek waren, maar meteen ook de broek die er zo leuk bij past.
Spiegel
Voorzie ook een spiegel. De meeste verkopers denken hier niet aan, zodanig dat het weer een extra troef is voor jouw kraam. Mensen passen al eens graag een bloesje, een jasje of een trui en kijken dan graag het ze staat. Een spiegel is ook handig wanneer je halskettingen of hoeden verkoopt.
Kassa en (plastic) zakjes
Kassa en wisselgeld
Zeker niet vergeten mee te nemen: een kassa en genoeg wisselgeld. Dikwijls gaat het om kleine bedragen en hebben de mensen briefjes van 10, 20 of 50 euro bij. Kan je niet wisselen, dan leggen de mensen het gewenste spul gewoon terug. Dat is zonde natuurlijk. Voorzie dus genoeg kleingeld om terug te kunnen geven.
(Plastic) zakjes
Vele mensen lopen eens over een rommelmarkt om "eens een kijkje te nemen". Maar dan zien ze toch een paar leuke spulletjes die ze dan maar meteen meenemen. Die mensen hebben geen aankoop voorzien en hebben dus ook geen tas bij. Handig als je dan even alle spullen voor hen in een (plastic) tasje kan steken. Begin dus zeker ruim op voorhand propere (plastic) zakjes bij te houden.
Netjes terug opruimen
Na de rommelmarkt kan je best even de tijd nemen om netjes terug op te ruimen, zeker als je nog eens een rommelmarkt wil doen met wat overblijft. Vouw alles zo veel mogelijk terug op, steek alles terug in de juiste verpakking en leg alles terug per categorie. Smijt weg wat beschadigd is. Wat uit de mode is of niet goed verkocht heeft, breng je naar de kringloopwinkel of geef je gratis weg aan mensen die het nodig hebben. Trachten te verkopen op een tweedehandssite is ook een mogelijkheid. Hoe meer er weg is, hoe beter. Zo heb je de volgende keer minder werk bij de voorbereiding.
Ga met twee of meer
Zoals je kan zien, brengt een rommelmarkt flink wat werk met zich mee. Vaak staan mensen al in je dozen te snuffelen terwijl je nog aan het uitpakken bent. Dan kan je best met twee of meer zijn. Terwijl de ene uitpakt, kan de andere de klanten al helpen. Moet er iemand naar de auto, naar de koelkast of naar het toilet, dan staat er toch nog altijd iemand bij de spullen. Ook om in- en uit te laden zijn helpende handen altijd meer dan welkom. En trouwens, met twee is het veel gezelliger tijdens dode momenten.