Stukadoren - Herstellen bestaande cementgebonden pleister

Stukadoren - Herstellen bestaande cementgebonden pleister Bij steeds meer woningen wordt op de buitengevel een cementgebonden pleister toegepast. Maar na verloop van jaren, kunnen er gebreken optreden. Dit is vaak niet te wijten aan het cementgebonden product, maar eerder aan de omgevingsinvloeden of de zetting van de woning. U kunt hierbij denken aan vervuiling, maar ook scheurvorming of onthechting kunnen voorkomen. Maar wat is nu de beste manier om een cementgebonden pleister te repareren en uw gevel er weer als nieuw uit te laten zien?

De ondergrond

In dit artikel is er uitgegaan van een metselbakstenen ondergrond, welke is voorzien van een cementgebonden pleister. Wanneer de ondergrond is gepleisterd met een kalkmortel, kunnen de ondergenoemde producten en verwerkingsadviezen niet worden toegepast.

Vervuiling

Wanneer de gevel is voorzien van een cementgebonden pleister en deze is vervuild door algen of algemene vervuiling, kan deze vaak worden gereinigd met een hogedrukreiniger. Hierbij moet er wel rekening worden gehouden met de hoeveelheid druk, waarmee gereinigd wordt. Bij een te hoge druk, kan dit het bestaande pleisterwerk beschadigen. Het is dus belangrijk dat er met aangepaste druk wordt gewerkt, afhankelijk van de sterkte van de bestaande cementgebonden pleister. Wanneer het geheel gereinigd is, kan worden bekeken hoe de pleister erbij staat. Is deze in orde, kunt u het oppervlakte voorzien van een geëigend verfsysteem.

Mocht de wens bestaan om het geveloppervlak over te trekken met een pleister, is dit natuurlijk ook mogelijk. Hiervoor kunt u bijvoorbeeld Knauf SM 700 gebruiken. Deze kan namelijk over een bestaande en stabiele cementgebonden pleister worden verwerkt, in een laagdikte van 3 tot 5 mm. Het voordeel van dit materiaal is, dat het zowel een hechtlaag als een afwerklaag is. Hierdoor hoeft u maar met één product te werken. Deze pleister kan niet over een verfafwerking worden verwerkt. Daarnaast zijn er nog meer randvoorwaarden, waar de ondergrond aan dient te voldoen. Zo dient de bestaande pleisterlaag onder andere stabiel, stofvrij en schoon te zijn. Meer randvoorwaarden kunt u terugvinden in de NPR 3924 (praktijkrichtlijnen voor stukadoorswerk buiten).

Scheurvorming en losse delen

Het kan ook voorkomen dat de bestaande pleister is gescheurd. Dit komt meestal door zetting van het gebouw. Hierbij zakt en beweegt het gebouw en dat kan door een pleister niet worden opgevangen. Het kan daarom ook voorkomen, dat er de pleister gedeeltelijk loslaat. Deze losse delen zijn niet stabiel genoeg, om een pleister op te kunnen verwerken. Toch is het mogelijk om de gevel een opfrisbeurt te geven, echter dienen er dan wel wat maatregelen getroffen te worden. De losse delen zullen verwijderd moeten worden tot op het metselwerk. Daarnaast dienen scheuren tot 300 mm breed te worden uitgehakt tot op het metselwerk. Aansluitend kan het metselwerk worden gecontroleerd op constructieve scheuren. Indien deze aanwezig zijn, is het aan te bevelen het metselwerk te herstellen (en minimaal 6 weken te laten drogen). In de praktijk zal dit niet snel gebeuren. Men begrijpt dan ook dat de ondergenoemde verwerkingsmethode een opknapbeurt betreft en dat scheurvorming niet kan worden uitgesloten. Wel wordt er zoveel mogelijk aangedaan, om scheurvorming zoveel mogelijk te beperken.

Wanneer de losse delen zijn verwijderd, de scheuren zijn uitgekapt (en eventueel het metselwerk is hersteld en volledig is gedroogd), kunnen de kaalgekomen plekken worden voorzien van een cementgebonden pleister. Knauf heeft voor deze toepassing het product LFP 235, wat een lichtgewicht basis- en afwerkpleister is. De kaalgekomen plekken kunnen worden gerepareerd met dit materiaal, waarbij ook wapeningsweefsel ingebed moet worden. Wanneer de pleister is aangehard, kan de sinterhuid van het oppervlakte worden verwijderd. Als dit is gebeurd, moet de pleister volledig drogen. Omdat de reparatieplekken qua structuur en kleur vaak afwijken van de bestaande pleister, is raadzaam om het oppervlak over te trekken met een dunne afwerklaag. Hiervoor kunt u bijvoorbeeld SM 700 van Knauf gebruiken, in een laagdikte van 3 tot 5 mm. Het is dan ook hier belangrijk dat de bestaande pleister niet is voorzien van een verfafwerking, omdat de aan te brengen afwerkpleister hier niet op kan hechten. De verfafwerking zal dan eerst verwijderd moeten worden, wil daar op gepleisterd kunnen worden. Ook hier dienen onder andere de randvoorwaarden (zoals bij vervuiling staat weergegeven) aangehouden te worden. Daarnaast is het raadzaam om conform NPR 3924 te werken. Hier staan nog meer verwerkingsvoorschriften in, welke van toepassing kunnen zijn.

Opfrisbeurt

Zoals eerder genoemd is een scheurvrij resultaat niet te garanderen. Zeker niet wanneer het metselwerk niet wordt gerepareerd. Het gaat dan ook enkel om een opfrisbeurt. Om nog meer zekerheid te krijgen en zoveel mogelijk risico uit te sluiten, zou de pleister volledig verwijderd moeten worden. Dan kan de ondergrond goed worden beoordeeld en dienen onvolkomenheden te worden verholpen. Lees voor meer informatie de NPR 3924 of win informatie in bij uw leverancier van de buitenpleisters..

Lees verder

© 2013 - 2024 Lo-writer, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Stukadoren: repareren van buitenpleisterwerkStukadoren: repareren van buitenpleisterwerkScheuren in het pleisterwerk op een gevel van metselbaksteen, kan vaak een storende factor zijn voor de eindgebruiker. R…
Stukadoren - Gips (en tegelwerk) in de badkamerStukadoren - Gips (en tegelwerk) in de badkamerJuist wanneer de economische recessie toeslaat, worden vele taken zelfstandig uitgevoerd om geld te besparen. Zo ook bij…
Stukadoren - Buitenpleister met blokkenpatroonStukadoren - Buitenpleister met blokkenpatroonWanneer een buitengevel gepleisterd moet worden, denkt men vaak aan standaard vlak pleisterwerk op cementgebonden basis.…
Stukadoren - Het pleisteren van de plintStukadoren - Het pleisteren van de plintBuitenpleisterwerk heeft veel aandacht nodig. Vooral wanneer het gaat om het pleisteren van een zogeheten plint. Hierbij…

30 minuten brandwerende scheidingswanden (tot 4500 mm hoog)30 minuten brandwerende scheidingswanden (tot 4500 mm hoog)Wanneer u een 30 minuten brandwerende scheidingswand wilt bouwen, kan dit prima worden uitgevoerd met gipskartonplaten.…
Stukadoren - (Voeg)afwerking van gipskartonplatenStukadoren - (Voeg)afwerking van gipskartonplatenWanneer u een wand of plafond heeft voorzien van gipskartonplaten, dient deze vaak nog afgewerkt te worden. U kunt hierb…
Bronnen en referenties
  • Knauf
  • NPR 3924
Lo-writer (49 artikelen)
Laatste update: 11-05-2017
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Doe het zelf
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.