Staat van onderhoud ook van invloed op waarde van woning
Een woning is een kapitaal bezit waarvan de waarde niet mag dalen wegens gebrek aan noodzakelijk periodiek onderhoud. Goed onderhoud kost uiteraard tijd en geld. Maar de te betalen prijs is hoger indien je niet tijdig preventief onderhoud aan je eigen vastgoed besteedt. Daarom enkele belangrijkste tips voor onderhoud aan je eigen huis.
Voorkomen is beter dan genezen
Een woning kun je op gebied van onderhoud in zekere zin vergelijken met een auto. Als je niet op tijd controleert en noodzakelijke (erger voorkomende) reparaties uitvoert, kan het eveneens ten koste van de veiligheid en betrouwbaarheid gaan. Niemand heeft zin in dak lekkage of een cv-ketel die geen warmte meer levert. Voorkomen is beter dan genezen.
Een aantal onderhoudspunten die van tijd tot tijd aandacht behoeven:
Cv-installatie
Zodra de druk van de verwarmingsinstallatie de 1 bar nadert dient het systeem te worden bijgevuld. De vulkraan is meestal in de nabijheid van de Cv-ketel geïnstalleerd. Probeer de vulslang eerst met water te vullen alvorens op de vulkraan aan te sluiten. Dit voorkomt namelijk dat er lucht in het systeem komt. Als je vaker dan twee maal per jaar moet bijvullen is er waarschijnlijk ergens lekkage.
Afzuigkap
Vergeet niet van tijd tot tijd het filter van de afzuigkap te reinigen of te vervangen. Om de drie maanden is de stelregel, uiteraard speelt de kookfrequentie daarbij wel een rol. Bedenk dat een verontreinigd filter een risico op brand vormt.
Elektrische snoeren
Als je verlichting e.d. aanlegt of vervangt, zorg er dan voor dat de elektrische snoeren niet onder de vloerbedekking zijn verstopt. Uiteindelijk wordt daar voortdurend over gelopen, wat beschadiging van de bedrading kan veroorzaken en dus een onveilige situatie kan opleveren
De kruipruimte
In veel laag gelegen gebieden zoals polders, komt het voor dat er in de natte periodes vocht in de kruipruimtes komt te staan. Niet zelden staat er gedurende zo’n 6 maanden per jaar een laag water van circa 10 tot 20 cm onder een dergelijke huizen. Hoewel de gedachte niet aangenaam is hoeft het desondanks geen probleem te zijn, zolang de aanwezige leidingen daarvan geen schade ondervinden. Wat dat betreft kan van tijd tot tijd inspectie geen kwaad. Stel dat de gasleiding zich onder de woning bevindt dan kun je de gasleidingen in je woning een keertje door een loodgieter of installateur onder druk laten testen (afpersen) op dichtheid.
Buitenschilderwerk
Je hoeft niet bang te zijn dat je het schilderwerk van je woning vergeet, want als het weer nodig is, valt het meestal wel te zien aan de buitenkant. Realiseer je bij de keuze van de kleur, dat donkere kleuren warmte aantrekken, en lichte tinten uiteraard niet. Dat betekent dat het uit oogpunt van energie besparing gunstig kan zijn enigszins donkere tinten toe te passen, maar dat het houtwerk e.d. wel te lijden hebben van het sterke krimpen en uitzetten. Daardoor moet je wel eerder aan de bak met de kwast.
Schimmel verwijderen
Helaas is het niet afdoende om schimmel op de muur te verwijderen door goed schoon te maken met een borstel en schoonmaakmiddel. Aangezien er altijd sporen achterblijven dient de schimmel echt gedood te worden. Daartoe zijn middelen als schimmelreiniger of schimmelvreter geschikt, terwijl een plantenspuit gevuld met water en chloor ook prima werkt.
Houtrot
Houtrot kan overal voorkomen en blijft vaak verstopt onder de verflaag. Boeidelen aan de dakranden, en onderdorpels van de deuropeningen en raamomlijstingen zijn riskante plekken. Op moeilijk te repareren plekken het zachte hout zoveel mogelijk verwijderen en vervolgens de plek eerst voorbehandelen met houtrotstop (zoals van Albastine) en vervolgens met houtrotvuller. Uiteraard lukt dit alleen bij kleinere plekken, want anders dient er een nieuw stuk hout te worden gemonteerd. En je kunt het hout eventueel door kunststof materiaal vervangen.