Dalende huizenprijzen nader toegelicht

Dalende huizenprijzen kunnen worden veroorzaakt door verschillende omstandigheden. Deze omstandigheden kunnen ook zorgen voor nog verdere dalingen van de huizenprijzen. In de periode van 2009 tot en met 2012 zijn de huizenprijzen jaarlijks met een paar procentpunten gezakt. In eerste instantie werd gedacht dat het een tijdelijke dip was, maar de dalingen bleven aanhouden. Vervolgens kwamen de huizenprijzen in een negatieve spiraal terecht, en gingen huizenbezitters en potentiële huizenkopers het vertrouwen verliezen in de prijsontwikkeling. Huizenbezitters gingen nog snel hun huis in de verkoop zetten, en potentiële kopers kozen toch maar eerst voor een huurhuis. In dit artikel worden een aantal mogelijke oorzaken van een prijsdaling nader toegelicht.

Huizenprijzen zakken door overwaardering

De huizenprijzen kunnen niet constant in een rechte lijn blijven stijgen. Er moet een keer een omslagpunt zijn, waarin de prijzen zich gaan stabiliseren. Dit hebben wij meegemaakt in de periode van 2009 tot en met 2012, maar ook al jaren eerder in de periode 1980 tot 1985 waarin de huizenprijzen ongeveer 20 procent daalden. Deze theorie geldt niet alleen voor de huizenmarkt, maar voor alle beleggingen die maar in waarde blijven stijgen.

Huizenprijzen zakken door beleid van de overheid

Gedurende de kredietcrisis heeft de overheid ook niet positief bijgedragen aan het vertrouwen in de huizenmarkt. De hypotheekrenteaftrek bleef intact, maar constant werd er wel onrust gezaaid. Er werden geen maatregelen getroffen tegen de fiscale regeling, maar het werd wel aangekondigd dat uiteindelijk de hypotheekrenteaftrek beperkt zou moeten worden. Dergelijke uitspraken zijn zeer slecht voor de ontwikkeling van de huizenprijzen. Mensen twijfelen of ze een huis moeten gaan kopen, uit angst voor een verdere beperking van de hypotheekrenteaftrek.

Huizenprijzen zakken doordat de prijzen al gezakt zijn

Door de daling van de prijzen, zijn mensen angstig geworden voor nog verdere dalingen van de huizenprijzen. Een huis wordt naast het woongenot ook vaak gekocht als een investering voor de toekomst, maar een verdere daling kan juist schulden creëren. Er worden geen huizen gekocht, maar de potentiële koper kiest er eerst voor om de ontwikkelingen af te wachten.

Huizenprijzen zakken door stagnering van de huizenverkoop

Op het moment dat huizen niet meer eenvoudig verkocht kunnen worden, is een waardedaling een logisch gevolg. Er komen steeds meer huizen in de verkoop, waardoor verkopers genoodzaakt worden om de vraagprijs naar beneden bij te stellen. Het gevolg is dat de overige verkopers ook moeten volgen, om toch nog een kans te maken om het huis te verkopen.

De kopers weten dat ze de macht hebben

In een stagnerende markt kunnen de koopjesjagers toeslaan. Ze hebben keuze in overvloed, en hebben hierdoor een goede uitgangspositie in de onderhandelingen over de koopprijs van het huis. Ze kunnen in eerste instantie een bod doen die ver onder de vraagprijs zit, om te achterhalen hoe ver de verkopers willen zakken met de prijs. De verkopers zijn niet in de positie om de onderhandelingen af te kappen, want anders moeten ze weer maanden gaan wachten op de volgende bezichtiging van een eventuele koper.

Huizenprijzen zakken door een gebrek aan vertrouwen

Zodra er geen vertrouwen meer aanwezig is, kunnen de huizenprijzen sterk gaan dalen. Door bovenstaande oorzaken kan het vertrouwen sterk dalen. Het vertrouwen moet eerst weer terugkomen om de prijzen van de huizen weer te laten stijgen.
© 2012 - 2024 Juul, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Huis kopen ondanks dalende huizenprijzenEen huis kopen is meer dan een aankoop van een onderdak. Het is namelijk ook een investering met de nodige risico’s. Dal…
Huis verkopen voordat de prijzen verder gaan zakkenHuis verkopen voordat de prijzen verder gaan zakkenIn de periode van 2008 tot en met 2012 zijn de huizenprijzen tien tot vijftien procent gezakt. Huizenbezitters kunnen hu…
Wat betekent hypotheek onder water?Bij dalende huizenprijzen, komen er steeds meer hypotheken die niet meer af te lossen zijn met de waarde van de huis. In…
Hoeveel moet u per maand werken voor uw hypotheek?Hoeveel moet u per maand werken voor uw hypotheek?Een maandelijkse hypotheeklast van €1.000 tot €1.500 per maand zijn wij normaal gaan vinden. Beide partners moeten werke…

Huis verkopen op de Open Huizen DagHuis verkopen op de Open Huizen DagTwee keer per jaar organiseert de NVM de Open Huizen Dag. Deze vinden plaats in het voorjaar en in het najaar.
Wie krijgt de overwaarde bij scheiding?Uitgaande van een huwelijk in gemeenschap van goederen, hebben beide eigenaren van het huis recht op een deel van de ove…
Juul (897 artikelen)
Laatste update: 17-06-2012
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.