Wie krijgt de overwaarde bij scheiding?
Uitgaande van een huwelijk in gemeenschap van goederen, hebben beide eigenaren van het huis recht op een deel van de overwaarde. Echter waarde dat vast ligt in onroerend goed is lastig te verdelen, en wat gebeurt er bij onderwaarde in plaats van overwaarde?
In een boedelscheiding vormt de eigen woning vaak het grootste probleem. Het huis vertegenwoordigt mogelijk een grote overwaarde waar beide voormalige partners recht op hebben. Indien er geen overwaarde in het huis zit, vormt de eigen woning ook een probleem. De vraag is in dat geval wie de onderwaarde voor zijn of haar rekening neemt. Onderwaarde ontstaat in het geval de hypotheek hoger is dan de waarde van het huis in het economische verkeer. In het echtscheidingsconvenant moet het één en ander worden vastgelegd.
Totaal aan bezittingen moet onderling verdeeld worden
Nadat huwelijkspartners hebben besloten om uit elkaar te gaan, moet er nog veel gebeuren voordat de scheiding daadwerkelijk gerealiseerd is. De verdeling van de bezittingen en de schulden kunnen in dat proces voor grote onenigheden leiden. In veel gevallen komen de betrokkenen er onderling niet uit. Dit wordt niet alleen veroorzaakt door de moeilijkheid van het verdelen zelf, maar zeker ook doordat de partners vaak vijandig zijn geworden tegenover elkaar. In dat geval kan er een mediator worden ingeschakeld.
Wie blijft er in het huis wonen?
Een huurhuis kan eenvoudig opgezegd worden, en beide partners gaan hun eigen weg. Een eigen woning moet eerst verkocht worden, of één van beide blijft in het huis wonen. In de praktijk blijkt vaak dat het niet mogelijk is dat één van beide in het huis blijft wonen. Het huis is namelijk gekocht op basis van twee inkomens. Hierdoor is het niet mogelijk dat één van beide het huis in de toekomst alleen gaat opbrengen.
Huis verkopen, tijdelijk in het huis blijven wonen
Zolang het huis in de verkoop staat, kan één van beide ex-partners in het huis blijven wonen. In tijden dat de verkoop stagneert, kan het verkopen veel tijd in beslag nemen. Hier is fiscaal ook rekening mee gehouden, door de eigenaren meerdere jaren de kans te geven om het huis te verkopen. Ook de vertrekkende eigenaar heeft de mogelijkheid om de betaalde hypotheekrente af te trekken van het inkomen, ondanks het feit dat het huis feitelijk niet meer voldoet aan de definitie om het af te kunnen trekken van het inkomen.
Andere eigenaar van het huis uitkopen
De ex-partner die in het huis blijft wonen, heeft de mogelijkheid om een extra hypotheek op het huis te nemen om de ex-partner uit te kopen. Dit extra bedrag gaat namelijk gebruikt worden om het huis volledig in eigendom te krijgen, waardoor het extra bedrag fiscaal aftrekbaar is. Fiscaal is het mogelijk, maar de bank moet wel bereid zijn om het benodigde bedrag te verstrekken.
Wat gebeurt er bij onderwaarde in plaats van overwaarde?
De eigenaar die in het huis blijft wonen hoeft de andere eigenaar niet uit te kopen, want er zit geen waarde in het huis. In dit geval zullen de ex-partners onderling eruit moeten komen hoe ze dit moeten oplossen. De vertrekkende eigenaar van het huis gaat eventueel de overnemende eigenaar financieel compenseren voor de extra schuld die hij of zij op zich neemt.
© 2012 - 2024 Esmee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Scheiden, wie krijgt wat?Een verdeling van de bezittingen en de schulden veroorzaakt vaak onenigheden bij een echtscheiding. Goede afspraken make…
Zo wordt uw huis wel verkochtU kunt zelf veel invloed uitoefenen op de snelheid dat uw huis verkocht gaat worden. Het gaat hierbij niet alleen om de…