Vloerverwarming: werking en de verschillende systemen

Vloerverwarming: werking en de verschillende systemen Wie eenmaal een vloerverwarming gewend is zal niet graag verhuizen naar een woning met radiatoren. Vloerverwarming levert niet alleen aangenaam wooncomfort op maar heeft ook het grote voordeel van onzichtbaarheid. Uiteraard zijn de ketel met toebehoren en het eerste buizenstelsel wel in het zicht maar daar is altijd wel een onopvallende plek voor te vinden. Overigens kan het aanleggen van een vloerverwarming het best bij de bouw gebeuren maar er zijn ook goede mogelijkheden om dit in een bestaand huis te doen.

Vloerverwarming al bij de Romeinen

Vloerverwarming kwam al voor bij de Romeinen via een met hout gestookt systeem waarbij warme lucht door een holle ruimte onder de vloer werd geleid. Evenals bij dat eeuwenoude systeem wordt ook nu bij vloerverwarming de ruimte gelijkmatig verwarmd. Vloerverwarming heeft daarbij ten opzichte van verwarming met radiatoren het grote voordeel dat er minder gestookt hoeft te worden voor hetzelfde warmtegevoel.

Nooit geen koude voeten meer

Dat gevoel begint namelijk voor veel mensen bij warme voeten. Met koude voeten is een behaaglijk warmtegevoel lastig te verkrijgen. Hoewel het niet voor iedereen dagelijks werk is om op blote voeten te lopen kan dat met vloerverwarming zonder problemen. In elk geval is dat in de badkamer prettig en ook in andere betegelde ruimten hoeft niet meteen naar sokken, sloffen of schoenen te worden gegrepen.

Warm water door slangen en buizen

Vloerverwarming is meestal een vorm van verwarming waarbij warm water door slangen of buizen stroomt die in de vloer zijn verwerkt. Doordat die over de hele vloer verspreid liggen ontstaat overal een zeer aangenaam voelende warmte. Door het veel grotere stralingsoppervlak van de vloer ten opzichte van radiatoren kan de temperatuur van het water, dat door het systeem wordt gevoerd, veel lager zijn. Die lagere temperatuur zorgt voor een lager energieverbruik. Aan de verwarming is tevens een thermostaat gekoppeld waarmee de temperatuur kan worden geregeld. Naast vloerverwarming waarbij water door slangen of buizen stroomt bestaat er ook elektrische vloerverwarming. Naast het voordeel van een lagere energierekening is vloerverwarming laten aanleggen ook milieubewust bezig zijn.

Verschillende systemen voor de aanleg van vloerverwarming

Er bestaan verschillende systemen voor de aanleg van vloerverwarming zoals zogenaamde droogbouw of natbouw wat onder meer te maken heeft met het al dan niet moeten verrichten van hakwerk en freeswerk. Ook is er verschil binnen de systemen wat betreft het gebruik van slangen, buizen, noppenplaat of elektrische matjes.

Droogbouwsysteem

Bij een droogbouwsysteem worden de slangen in een isolatieplaat verwerkt die op een bestaande vloer wordt gelegd. Omdat er niet hoeft te worden gehakt of gefreesd is dit systeem uitermate geschikt voor bestaande woningen of voor verwerking op houten vloeren. De vloerbedekking of de tegels kunnen rechtstreeks op de isolatieplaten worden gelegd. De verhoging van de bestaande vloer is beperkt waarbij er al systemen zijn met een opbouwhoogte van slechts twee centimeter.

Natbouwsysteem

Een natbouwsysteem is een systeem waarbij de buizen en slangen in een laag cement worden verwerkt. Slangen en buizen zijn daarbij dikwijls zestien millimeter dik. Het aanleggen van een natbouw vloerverwarming gebeurt meestal tijdens de bouw. Als dit later wordt toegepast moeten er sleuven in de bestaande vloer worden gefreesd. Uitgefreesde vloerverwarming biedt minder warmte omdat die voor een deel naar de onderkant van de vloer verdwijnt.

Noppenplaatsysteem

Het aanleggen van een vloerverwarming kan sneller gebeuren met noppenplaten dan met buizen en slangen. Dit systeem is eigenlijk ook een droogbouwsysteem.

Elektrisch systeem

Een elektrisch systeem gaat uit van dunne matjes die over de bestaande vloer worden gelegd en daarna eventueel betegeld kunnen worden. Dit systeem is bijzonder geschikt voor kleine ruimten zoals badkamers en toiletten. Bij het aanleggen is geen breekwerk nodig. Het systeem wordt vaak als bijverwarming gebruikt

Vloerverwarming gecombineerd met radiatoren

Vloerverwarming kan geheel zelfstandig de ruimte verwarmen maar wordt soms toch gecombineerd met radiatoren. Het combineren met radiatoren of een convectorput is noodzakelijk als de ramen van de ruimte grote glasoppervlakten hebben. Doordat vloerverwarming een geleidelijk systeem is kunnen plekken met extra koude straling soms niet voldoende worden verwarmd en bieden radiatoren of een convectorput een oplossing.

Vloer houdt warmte vast

Vloerverwarming is een betrekkelijk traag systeem en warmt minder snel op dan radiatoren met veel hogere warmte van het doorstromende water. Daar staat tegenover dat de vloer de warmte langer vasthoudt dan radiatoren. De temperatuur van het water bij vloerverwarming ligt meestal tussen 35 tot 45 graden.

Voordelen en nadelen van vloerverwarming

Vloerverwarming heeft zoals zoveel dingen zowel voordelen als nadelen. Van beide is echter een deel afhankelijk van de beleving van de gebruiker en warmtebeleving kan heel persoonlijk zijn.

Voordelen van een vloerverwarming
  • Gelijkmatige verdeling van de warmte
  • Laag energieverbruik
  • Waardeverhoging van het huis
  • Onzichtbaar

Nadelen van een vloerverwarming
  • Aanbrengen van leidingen
  • Tapijten houden een deel warmte tegen
  • Lekkages moeilijk herstelbaar
  • Duurt een tijd voordat een koud huis is opgewarmd
© 2016 - 2024 Rickandie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vloerverwarming aanleggen, keuze uit diverse soortenHet aanleggen van vloerverwarming kan op verschillende manieren. Vloerverwarming bestaat uit de varianten hoofdverwarmin…
Vloerverwarming, huis verwarmen en koelenVloerverwarming, huis verwarmen en koelenTegen koude voeten is vloerverwarming in huis comfortabel. Wat je moet weten over vloerverwarming voordat je vloerverwar…
Vloerverwarming zonder hakken en brekenVloerverwarming is nog steeds sterk in opkomst vanwege het grote comfort. Vloerverwarming is tevens milieuvriendelijk en…

Fineer: gebruik voor meubelen en accessoiresFineer: gebruik voor meubelen en accessoiresFineer is zeer dun gezaagd, gestoken of geschild hout. De dikte van fineer kan variëren van ongeveer een halve tot enkel…
Kankerverwekkende stof asbest en de verwijderingKankerverwekkende stof asbest en de verwijderingAsbest is de naam voor een aantal in de natuur voorkomende mineralen en bestaat uit taaie en niet brandbare vezels die u…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Energy1987, Pixabay
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Vloerverwarming
  • http://www.cyclopaedia.nl/wiki/Romeinse_vloerverwarming
  • http://www.vloerenverwarming.nl/vloerverwarmingssystemen
Rickandie (1.164 artikelen)
Gepubliceerd: 07-08-2016
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.