Huisboktor bestrijden, hoe doe je dat?

Huisboktor bestrijden, hoe doe je dat? De boktor of huisboktor kan een ware plaag zijn en voor grote vernielingen aan huizen zorgen. Het is daarom van groot belang bij de eerste indicatie dat je boktorren in huis hebt deze effectief te bestrijden, want voor je het weet moet je je hele vloer vervangen! Hoe kun je aantasting door de boktor herkennen en hoe is deze te bestrijden? Wat zijn de kosten voor het bestrijden van de huisboktor?

Bestrijding huisboktor


De huisboktor in Nederland

De huisboktor (ook wel Hylotrupes bajulus) is een van de schadelijkste in Nederland voorkomende knaagkevers. De boktor tast hoofdzakelijk naaldhoutsoorten, welke vooral veel worden gebruikt in vloeren en kapconstructies van huizen en andere gebouwen. De kever vormt vaak ook een ware plaag voor houtopslagplaatsen en schuurtjes. In tegenstelling tot de houtworm kan de boktor zeer goed vliegen en kan zich zodoende dus snel verplaatsen.

De huisboktor houdt van warme temperaturen en zorgt daarom vooral in het voorjaar en de zomer voor veel overlast. In Nederland zijn vooral bewoners van huizen ten oosten van Utrecht en en in het oosten Limburg en Noord-Brabant slachtoffer. Ook in België en Frankrijk zijn er vaak problemen met het beestje.

Hoe ziet de boktor er uit?

Er moet een onderscheid gemaakt worden tussen de kevers en de larven. De kever is zwart of donkerbruin van kleur en kan 1 tot 2,5 centimeter lang worden. Op hun dekschilden zijn twee grijze vlekjes waar te nemen en ze hebben lange 'voelsprieten'. Bij de vrouwtjes, die groter zijn dan de mannetjes, kun je een legboor onderscheiden. Tussen juni en september komen de kevers uit het hout tevoorschijn. Zij nemen als kever geen voedsel tot zich. In de 20 a 30 dagen die een kever leeft legt het vrouwtje zo'n 200 kleine eitjes in openingen in het hout. De eitjes wittige eitjes zijn ongeveer 2 millimeter lang en 0,5 millimeter breed. Het duurt ongeveer twee weken voordat de larven uit de eitjes kruipen.

De larve zijn gelig of gebroken wit van kleur en hebben een brede kop met opvallende bruine kaken en korte pootjes. Volwassen larven kunnen uiteindelijk wel 3 centimeter lang kunnen worden. Zij kunnen afhankelijk van het leefklimaat drie tot acht jaar blijven leven en door het hout heen knagen. Gedurende zijn leven kan hij wel tot een halve kilo hout verorberen. Wanneer ze in een gebied leven waar de temperatuur zo rond de 30 graden Celsius schommelt dan kan een larve wel twaalf jaar in leven blijven.

Welke schade kan de boktor veroorzaken?

Zoals reeds gezegd vallen vooral vloeren en kapconstructies ten prooi aan de boktor. Binnen een tijdsbestek van een paar jaar kunnen de torren met hun boorgangen het hele huis door trekken en het onherstelbaar beschadigen. Aantasting kun je herkennen aan de ovaalvormige uitvliegopeningen, van een halve tot een hele centimeter, meestal met kartelranden. In de gangen vind je zogeheten boormeel en de gangen bevinden zich kort op elkaar. Op warme zomerse kun je de larven soms zelfs aan het werk horen door het knagende geluid dat ze produceren. Aan de oppervlakte is de schade soms niet eens heel goed waarneembaar, maar net daar onder des te meer!

Hoe kun je de boktor bestrijden?

Het bestrijden van de boktor is geen eenvoudige klus en het is aan te raden hierbij de hulp in te schakelen van een professional. Dit is allereerst belangrijk om dat zij precies weten waar de huisboktor zich verschanst. Ze in een gedeelte van het huis bestrijden en ze in een ander deel ongemoeid laten is natuurlijk geen oplossing dus moet het grondig worden aangepakt. Een handige klusser wil echter misschien liever eerst zelf een poging doen om te kijken of hiermee een hoop geld bespaard kan worden.

Het hout moet tot aan de gezonde laag goed worden uitgeborsteld met een staalborstel. Daarna is het hout klaar voor behandeling met een houtworm-dodend middel, alleen dan met een hogere concentratie dan gebruikt zou worden bij een gewone houtworm. Voor een goede strategie zijn op internet veel handleidingen te vinden. Maar let wel dat bestrijding door een prof een veel grotere kans van slagen heeft.

De kosten van bestrijding van de boktor

Hoe duur is het om iemand in te schakelen om de boktor in jouw huis te bestrijden? Hier is geen eenduidig antwoord op te geven en is volledig afhankelijk van het oppervlak dat behandeld moet worden en de moeite die het kost om alle hoekjes en gaatjes te bereiken. Ook kan na behandeling blijken dat deze te laat is gekomen waarna alsnog bepaalde delen van het hout volledig vervangen moeten worden. Het is echter gemakkelijk om online vrijblijvend een offerte aan te vragen bij een ongediertebestrijder zodat je in ieder geval ongeveer weet waar je aan toe bent!
© 2011 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Houtworm bestrijden, hoe doe je dat?Wat is de beste manier om houtworm te bestrijden en hoe pak je dit aan? Houtworm is een vervelend probleem waar veel men…
De boktor, schadelijk insect?De boktor, schadelijk insect?De boktor is een insect dat vaak wordt aangetroffen in de bossen van Quebec. De schade die door de larven wordt aangebra…
De Oost-Aziatische boktor vermoordt bomenDe Oost-Aziatische boktor vermoordt bomenIn 2010 werd ontdekt dat de Oost-Aziatische boktor in Boskoop werd aangetroffen. Inspecteurs van de Plantenziektenkundig…
De Chinese/Aziatische Boktor grote bedreigingDe Chinese/Aziatische Boktor grote bedreigingDe Chinese/Aziatische boktor is een boktor die zoals de naam aangeeft leeft in het Aziatisch gebied. Door invoer van pro…

Brievenbussen, huisnummers e.d.: wat wel en wat niet te doenOm te zorgen dat uw post veilig en wel in uw bezit komt, komt meer kijken dan u misschien denkt. En hoewel u niet altijd…
Kruipruimte isolerenEr zijn een heleboel redenen om uw kruipruimte te laten isoleren. Één van de belangrijkste redenen is om van het vocht i…
Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 10-06-2020
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.