IJzerhandel: oud ijzer kopen en verkopen
Er kan goed geld worden verdiend met het verkopen van ijzer en schroot dat vrij komt bij bijvoorbeeld de sloop van een gebouw. IJzerhandelaars kopen het ijzer graag op. Dit kan vervolgens weer worden verwerkt om er staal van te maken. Een kwart van de geproduceerde staal wereldwijd bestaat inmiddels uit gerecycled materiaal. Het is wel belangrijk dat oud ijzer niet veel verontreinigd is. Anders wordt het minder waard.
Met het verkopen van ijzer kan een behoorlijk bedrag worden verdiend. Bij veel activiteiten komt er vaak veel ijzer vrij. Dit kan zijn bij de sloop van een gebouw of in een autowrak. In beton zit bijvoorbeeld vaak ijzer geweven om de constructie sterk te houden. Dit is zeker het geval bij gebouwen die sinds de jaren vijftig worden gebouwd. Langzamerhand komt het steeds vaker voor dat deze gebouwen er aan toe zijn om gesloopt te worden. In deze gevallen komt er veel ijzer vrij. Dit ijzer wordt gescheiden van de rest van het puin. Het puin zelf wordt bijvoorbeeld gebruikt om grind van te maken als ondergrond voor wegen. Het ijzer zelf kan ook weer worden verkocht om vervolgens omgesmolten te worden tot nieuw staal.
Koop en verkoop van oud ijzer
Bedrijven zijn vaak gewillig om het ijzer op te halen in het geval van de sloop. Zij bieden vaak particulieren aan om het puin zelf op te komen halen, omdat zij er ook weer aan kunnen verdienen. De particulieren zijn vaak al lang blij dat zij van het puin dat bij de sloop van bijvoorbeeld een keuken vrij komt.Veel aannemers hebben vaste afnemers van hun ijzer. Dit zijn vaak metaalhandelaren en ijzerhandelaren. Deze kopen het ijzer op en verkopen het op hun beurt weer door, of verwerken het zelf. Soms verwerken aannemers zelf ook direct het ijzer. Dit gebeurt vooral in het geval van de grotere aannemersbedrijven die de rest van het puin ook verwerken.
IJzer verkopen aan metaalhandelaar
Van oorsprong is ijzer een scheikundig element. Het symbool ervoor is fe. IJzer werd al in 4000 voor Christus omgesmolten om gebruiksvoorwerpen van te maken. Het ijzer werd gewonnen uit ijzererts. Vanaf ongeveer 1200 voor Christus werd ijzer ook gebruikt om wapens van te maken. Hetgeen dat vandaag de dag in de volksmond ijzer heet staat ook bekend als staal. Er is veel vraag naar, vooral om de wereldbevolking de laatste eeuw snel is gegroeid. Daardoor zijn er bijvoorbeeld meer huizen nodig. Ook door de industrialisatie steeg de vraag naar ijzer. Deze kon bijvoorbeeld worden gebruikt voor spoorwegen, vliegtuigen, schepen en machines. Langzamerhand is ook het besef steeds meer gestegen dat de wereldijzervoorraad ook eindig is. Daardoor zijn landen zich steeds meer gaan richten op het hergebruik van ijzer. Ze hebben daar zelf ook baat bij, omdat het goedkoper is, omdat de erts niet opnieuw hoeft te worden gewonnen. Een kwart van de wereldstaalproductie bestaat inmiddels uit gerecycled staal. Het grootste deel is afkomstig uit schroot.
Verkoop van schroot aan ijzerhandelaar
De kwaliteit van het schroot heeft een belangrijke invloed op de prijs die u er voor krijgt. Als schroot te veel verontreinigd is wordt het lastiger om het om te smelten. De inkoper zal het ijzer eerst moeten reinigen en zal daarbij bepaalde kosten maken. Die kosten worden als het ware in rekening gebracht bij diegene die het ijzer verkoopt, dat wil zeggen, deze krijgt minder uitbetaald. Het is niet per se zo dat meer roest er op wijst dat het schroot van slechte kwaliteit is. Het gebonden zuurstof die in roest aanwezig is helpt in de convertor als het gaat om de verwijdering van overtollig koolstof uit ruwijzer. Vooral de aanwezigheid van koper is slecht voor ijzer, omdat de koper niet uit ijzer kan worden geoxideerd.