De efficiente huisvrouw / -man: schoonmaakbenodigdheden
Het huishouden is een noodzakelijk kwaad. Vrijwel niemand beleeft er echt plezier aan en de meesten onder ons willen het zo snel mogelijk achter de rug hebben. In dit artikel vind je bruikbare tips voor een efficiënter huishouden.
Schoonmaakbenodigdheden
Schoonmaken voelt vaak als zwaar werk en de meeste van ons doen het niet voor onze lol. Het is echter wel nodig. Het halve werk is het hebben van de juiste schoonmaakbenodigdheden.
Bedenk ook dat het geheim van het hebben van een schoon huis het afstoffen is. Doe dit dus regelmatig. Gebruik de stofzuiger op een verstandige manier om het afstoffen te vergemakkelijken, door het gebruik van de hulpstukken.
Hier volgt een lijst met schoonmaakbenodigheden die je zeker in huis moet hebben. Koop een karretje op wieltjes of gebruik een grote emmer of krat om alle schoonmaakbenodigdheden in te bewaren en rond te sjouwen door het huis. Alles bij elkaar houden levert minder ergenis op tijdens het schoonmaken.
- Stofdoeken
- Zeemleren lap
- Stoffer en blik
- Sponsstok
- Lange bezem
- Plumeau
- Harde borstel
- Dweil
- Emmer
Er zijn veel schoonmaakmiddelen te koop van verschillende merken. Welk merk je koopt hangt af van je eigen voorkeur. Je hebt een paar hoofdmiddelen nodig:
- Afwasmiddel
- Allesreiniger
- Schuurmiddel
- Biologisch waspoeder
- Boenwas
- Metaalpoets
Voor speciale, moeilijke en hardnekkige vlekken zul je soms extra schoonmaakmiddelen nodig hebben. Het kan geen kwaad deze in huis te halen. Let wel op dat kinderen en huisdieren er niet bij kunnen.
- Ammoniak
- Bleekwater
- Brandspiritus
- Alcohol (puur)
- Borax
- Huishoudsoda
- Terpentine
Soms kun je producten uit de keuken ook gebruiken als schoonmaakmiddel
- Zout
- Citroenspa
- Glyserine
- Witte azijn
- Zuiveringszout
Ook oude tandenborstels kun je nog gebruiken voor de schoonmaak. Gebruik ze voor moeilijk bereikbare plekken zoals kranen.
Verder zijn er nog speciale schoonmaakmiddelen te koop bijvoorbeeld alkalisch afbijtmiddel voor zeer smerige muren of lederbalsem voor je leren meubels.
Efficiente tip: Maak een lijst met welk schoonmaakmiddel je voor welke klus gebruikt om te voorkomen dat je dit op een later tijdstip opnieuw moet uitzoeken.
Schoonmaakmiddelen bevatten vaak ingredienten die schadelijk of giftig zijn. Het is daarom belangrijk om verstandig om te gaan met deze middelen
- Bewaar je schoonmaakmiddelen in een afgesloten kast
- Laat kiinderen niet alleen met schoonmaakmiddelen, ook niet als je alleen even de telefoon moet opnemen of als de deurbel gaat.
- Als het etiket onduidelijk is, maak dan een nieuw etiket. Ook bij het overgieten van middelen in kleinere flessen altijd de kleine flessen etiketteren om verkeerd gebruik te voorkomen.
- Draag rubber handschoenen
- Vermijd contact met de huid de ogen en kleding, vooral bij bleekwater en ammoniak
- Zet een raam open om schadelijke dampen te verdrijven
- Vermijdt open vuur
- Vermeng geen middelen met elkaar
- Gebruik een ladder of huishoudtrapje ipv stoelen of tafels om vallen te voorkomen
Onderhoud van materialen
De bezem
De bezem moet je af en toe in een sopje wassen. Hang hem vervolgens met de borstels naar boven te drogen. Je kunt twee spijkers aan je muur bevestigen waar je de bezem in hangt.
Doekjes en sponzen
Stofdoeken altijd even goed uitslaan (buiten) na gebruik. Sponzen die kleven kun je laten weken in water met azijn. Bewaar de sponzen en doeken in plastic zakjes.
Sponsstok
De spons van de sponsstok even goed uitspoelen na gebruik. Trek een plastic zak over de kop van de sponsstok. Dit voorkomt uitdrogen en kromtrekken.
Schuursponsjes
De schuursponsjes van metaal kun je het beste bewaren in een post met een sopje erin. Dit voorkomt roesten. Eventueel kun je ze ook in aluminiumfolie wikkelen. Een dergelijk sponsje kan gemakkelijk gehalveerd worden om kosten te besparen.