De efficientie huisvrouw / -man: lijstjes

Het huishouden is een noodzakelijk kwaad. Vrijwel niemand beleeft er echt plezier aan en de meesten onder ons willen het zo snel mogelijk achter de rug hebben.

Het maken van lijstjes

Ooit naar de supermarkt geweest en weer thuis gekomen gemerkt dat je een aantal artikelen vergeten bent te kopen? Dan is het maken van lijstjes voor jou waarschijnlijk een handig hulpmiddel om je huishouden efficienter te laten verlopen.

Boodschappenlijst

Bepaal voordat je naar de supermarkt gaat wat je wilt eten en maak een lijstje van de artikelen die je nodig hebt om deze maaltijd te bereiden. Houd je in de supermarkt aan je lijstje.
  • Extra efficiente tip: schrijf de boodschappen op in de volgorde van je wandelroute in de supermarkt, dit scheelt weer heen en weer lopen
  • Nog een extra efficiente tip: neem een potlood of pen mee naar de winkel en vink het artikel af op je lijstje op het moment dat je het in de karretje of mandje doet.

Voorraadlijst

Iedereen heeft een aantal basisartikelen die je altijd in huis wilt hebben. Denk aan suiker, koffie, thee etc. Maak een lijst van de door jou meest gebruikte artikelen en hang deze in je keuken. Kruis de artikelen aan die je niet meer op voorraad hebt en neem de lijst mee als je weer boodschappen gaat doet.
  • Efficiente tip: Heb je een hekel aan lijsten of wil je niet dat iedereen je lijst kan bekijken, hang hem dan aan de binnenkant van een keukenkastje.
  • Efficiente tip: Het is makkelijk een dergelijke lijst op de computer te maken, zodat je hem altijd kan wijzigen (meer artikelen erbij of eraf) en kunt uitprinten wanneer nodig.

Verjaardagskalenders

Een verjaardagskalender is ook een soort lijstje. Koop een verjaardagskalender en schrijf er de verjaardagen op van iedereen die je erop wilt hebben. Hang de kalender op een plek waar je regelmatig kijkt. Niet voor niets hangen de meeste verjaardagskalenders op het toilet.
  • Efficiente tip: Schrijf het geboortejaar achter de naam van degene die jarig is, dan weet je ook direct hoe oud de jarige wordt.

Gezinsagenda

Om op de hoogte te zijn van de afspraken van je gezinsleden kan het handig zijn een gezinsagenda bij te houden. Leg deze agenda op een plek waar iedereen gemakkelijk bij kan en laat iedereen zijn afspraken erin schrijven. Zo is het gemakkelijk te zien wie wanneer thuis is, moet mee eten of iemand heeft uitgenodigd.

Takenlijst

Omdat we in ons huidige bestaan het overzicht nog wel eens kwijt zijn kan het hebben van een takenlijst een handig hulpmiddel zijn voor de taken in huis. Maak een lijst met huishoudelijke taken. Denk aan w.c. schoonmaken of badkamers boenen. Kruis af welke taken gedaan zijn.
  • Efficiente tip: Schrijf de datum waarop de taak gedaan is er naast om overzicht te houden over welke taak aan de beurt is.
  • Efficiente tip: Schrijf de datum waarop je van plan bent de taak te gaan doen ernaast. Dit kan helpen om ook daadwerkelijk aan de slag te gaan.
  • Efficiente tip: Heb je huisgenoten, verdeel dan de taken onder je huisgenoten en houdt op de lijst bij of iedereen zijn taak ook daadwerkelijk gedaan heeft.

Vakantielijst

Ook ter voorbreiding van de vakantie kun je lijstjes maken van hetgeen je mee wilt nemen

Voorbeeldlijst

Huishoudelijke taakDatum
Stofzuigen
Vegen
de Was
Strijken
Toilet schoonmaken
Douche schoonmaken
Ramen lappen
Kattenbak verschonen
© 2007 - 2024 Cookiehappy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Is huisvrouw een beroep?In een reclame uit de vijftiger jaren staat: een vrouw heeft twee levensvragen; wat zal ik aantrekken, en wat al ik koke…
Opgeruimd het nieuwe jaar in - orde maakt gelukkigerOpgeruimd het nieuwe jaar in - orde maakt gelukkigerNieuwjaarsdag is het moment van goede voornemens. In miljoenen huishoudens bestaat een van die voornemens uit een opgeru…
Efficiënt boodschappen doen: de standaard boodschappenlijstEfficiënt boodschappen doen: de standaard boodschappenlijstElke keer een nieuwe boodschappenlijst maken op basis van wat er in je keukenkastjes ligt, lijkt veel op telkens het wie…
Zakelijk: Zo bereik je meer in minder tijdZakelijk: Zo bereik je meer in minder tijdWe hebben het vaak over efficiency en effectiviteit, maar als je efficiënter werkt dan wil dat nog niet zeggen dat je ef…

De efficiente huisvrouw / -man: schoonmaakbenodigdhedenHet huishouden is een noodzakelijk kwaad. Vrijwel niemand beleeft er echt plezier aan en de meesten onder ons willen het…
Klompen, het bekendste schoeisel in NederlandDe klomp is het meest bekende typische Nederlandse schoeisel. De traditionele grap van toeristen is ook de opmerking dat…
Cookiehappy (53 artikelen)
Gepubliceerd: 12-07-2007
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.