Oude boeiboorden vernieuwen met Trespa
Zijn uw boeiboorden aan vervanging toe of bent u het schilderen beu, dan kunt u overwegen om het hout te vervangen door Trespa panelen. Hieronder meer over de firma Trespa, het materiaal en de mogelijkheden van bevestiging.
Iets over Trespa
Het bedrijf Trespa International BV heeft zich gespecialiseerd in de productie van plaatmaterialen voor het gebruik binnens- en buitenshuis. Maar ze zijn vooral bij het grote publiek bekend, om het plaatmateriaal dat buitenshuis toegepast wordt.
Binnenshuis worden de panelen veel gebruikt op het terrein van kantoormeubilair, zoals bureaubladen en ook de wanden en deuren van Trespa in toiletgebouwen kom je veel tegen.
Buitenshuis worden de panelen veelal toegepast in de bouw en kom je ze veel tegen als gevelbekleding en als bekleding van boeiboorden.
De gebruikte platen worden HPL-platen genoemd en zijn voor buiten erg hoogwaardig van kwaliteit en ook nog decoratief. Hiermee kunnen op architectonisch gebied mooie en effectieve oplossingen geboden worden. HPL staat voor High Pressure Laminate en Trespa levert o.a. de productlijnen Meteon, Virtuon, Athlon, Toplab ECO-FIBRE en TopLab PLUS. Ook andere producenten maken een vergelijkbaar materiaal en deze zijn bekend onder de namen compactplaat (Plastica) en volkernplaat (Pfleiderer Duropal).
Met 50 jaar ervaring en zo'n 650 werknemers in dienst, produceert Trespa International ongeveer 5 miljoen vierkante meter plaatmateriaal per jaar. Een van de grotere producenten van plaatmateriaal dus. De productie en nabewerking vindt plaats in Europa en Azië en Trespa heeft een uitgebreid netwerk van distributeurs die internationaal klanten bedienen in de regio's Europa, het Midden-Oosten en Afrika, Noord-Amerika en het Verre Oosten.
Trespa Meteon voor buitengebruik
Hoewel Trespa dus voor allerlei toepassingen geschikt is, wordt in dit artikel alleen het Trespa Meteon behandeld dat erg geschikt is voor het gebruik van o.a. boeiboorden. Trespa is een vlak plaatmateriaal dat op basis van thermohardende harsen met banen cellulose (houtvezels) versterkt is tot een homogene massa. Het wordt gefabriceerd onder hoge druk en hoge temperatuur.
De eigenschappen van Trespa Meteon zijn kort samengevat:
- in tientallen kleuren-effecten te leveren
- in diverse diktes leverbaar
- diverse oppervlakte structuren mogelijk (o.a. vlak, sinaasappelstructuur, grof, houtnerf)
- is extreem weerbestendig (zon, zure regen en vocht hebben er geen invloed op)
- grote (of snelle) temperatuurwisselingen tussen -20°C en +80°C hebben geen effect op de eigenschappen van het materiaal
- gemakkelijk te reinigen en wordt niet aangetast door niet schurende middelen
- noch het oppervlak, noch de gezaagde randen, hoeven te worden geschilderd
- de uitzettingscoëfficiënt van het materiaal is groot
Gebruik van Trespa als boeiboord
Het gebruik van Trespa als boeiboord heeft, zoals in de bovenstaande eigenschappen te zien is, vele voordelen. Wel is het belangrijk dat u onderstaande aanbevelingen ter harte neemt:
Hoewel Trespa veel rechtstreeks geschroefd wordt op de bestaande boeiboorden, kan dit toch een aantal serieuze problemen met zich meebrengen. Doordat zich vocht achter de trespapanelen kan vormen, kunnen de Trespa boeiboorden krom gaan trekken. Het geheel zal dan een golvend effect geven en het risico van houtrot in de oude houten boeiboorden is erg groot. Er dient dus ventilatie mogelijk te zijn tussen de Trespa en de bestaande boeiboorden. Er dienen minimaal openingen aan de onderzijde te zijn, waardoor het vocht afgevoerd kan worden.
Voor een goede geventileerde bevestiging is het het beste om de oude houten boeiboorden te verwijderen en de Trespa boeiboorden daarvoor in de plaats te monteren. Dit natuurlijk alleen indien de constructie van het latwerk na verwijdering van de oude boeiboorden, nog in goede staat blijkt te zijn. Zo niet, dan dient u dit eerst te vervangen.
Heeft u een boeiboord met een houtnerf, dan dient u op de achterzijde te letten op de pijlen die erop afgedrukt zijn. Die geven de montagerichting aan. De platen dienen allemaal in dezelfde richting gemonteerd te worden, daar u anders kleurverschillen te zien krijgt. Hier kan soms door architecten bewust voor gekozen worden, maar als boeiboord niet aan te raden.
Vanwege de grote uitzettingscoëfficiënt van het materiaal dient u er rekening mee te houden dat de panelen in lengte- en breedterichting 2,5 millimeter per strekkende meter kunnen werken. Afhankelijk van de lengte van de gebruikte panelen dient u hier dus rekening mee te houden en een goede tussenafstand aan te houden, als u meerdere panelen naast elkaar zet. Er zijn speciale voegprofielen in de handel om er tussen te plaatsen. Bij kitten van de naden houdt u rekening met de uitzettingsmogelijkheid van de gebruikte kit (informeer bij uw leverancier).
Voor de montage boort u gaten van 8 mm. en gebruikt u de officiële Trespaschroeven die in de kleur van de platen geleverd kunnen worden. De diameter van deze Trespaschroef is 4,8 mm en heeft een lengte van 25 mm (ook leverbaar in 30, 38 en 60 mm), terwijl de diameter van de kop 12 mm is.
Een andere veel geziene oplossing is het gebruik van roestvrij stalen schroeven met een kunststof kapje tegen het indringen van vocht. Houdt dan ook een diameter van de schroeven aan die in de buurt ligt van die 4,8 mm.
Wilt u monteren zonder schroeven, dan kunt u dit doen met behulp van montagekit. Laat u over de mogelijkheden van de bevestiging informeren door uw leverancier van het plaatmateriaal. Die kunt u ook het beste het plaatmateriaal op maat laten zagen. Zonder een geschikte zaag hiervoor, is dit bijna niet zelf te doen.
Overweging
Is uw bestaande boeibord flink aangetast door houtrot en heeft u een oud huis, dan dient u te overwegen of een boeiboord gemaakt van Trespa wel past bij de stijl van uw huis. Het gebruik van Trespa is qua uiterlijk natuurlijk niet hetzelfde en geeft een veel moderner uiterlijk. De overweging kan dan natuurlijk gemaakt worden om een nieuw houten boeiboord te laten maken door een timmerman en het weer netjes af te (laten) lakken.
Deze overweging, die u overigens zelf zult moeten maken, geef ik u (als jaren-30 woningbezitter) toch nog even mee.