Oude boeiboorden vernieuwen met Trespa

Zijn uw boeiboorden aan vervanging toe of bent u het schilderen beu, dan kunt u overwegen om het hout te vervangen door Trespa panelen. Hieronder meer over de firma Trespa, het materiaal en de mogelijkheden van bevestiging.

Iets over Trespa

Het bedrijf Trespa International BV heeft zich gespecialiseerd in de productie van plaatmaterialen voor het gebruik binnens- en buitenshuis. Maar ze zijn vooral bij het grote publiek bekend, om het plaatmateriaal dat buitenshuis toegepast wordt.

Binnenshuis worden de panelen veel gebruikt op het terrein van kantoormeubilair, zoals bureaubladen en ook de wanden en deuren van Trespa in toiletgebouwen kom je veel tegen.
Buitenshuis worden de panelen veelal toegepast in de bouw en kom je ze veel tegen als gevelbekleding en als bekleding van boeiboorden.

De gebruikte platen worden HPL-platen genoemd en zijn voor buiten erg hoogwaardig van kwaliteit en ook nog decoratief. Hiermee kunnen op architectonisch gebied mooie en effectieve oplossingen geboden worden. HPL staat voor High Pressure Laminate en Trespa levert o.a. de productlijnen Meteon, Virtuon, Athlon, Toplab ECO-FIBRE en TopLab PLUS. Ook andere producenten maken een vergelijkbaar materiaal en deze zijn bekend onder de namen compactplaat (Plastica) en volkernplaat (Pfleiderer Duropal).

Met 50 jaar ervaring en zo'n 650 werknemers in dienst, produceert Trespa International ongeveer 5 miljoen vierkante meter plaatmateriaal per jaar. Een van de grotere producenten van plaatmateriaal dus. De productie en nabewerking vindt plaats in Europa en Azië en Trespa heeft een uitgebreid netwerk van distributeurs die internationaal klanten bedienen in de regio's Europa, het Midden-Oosten en Afrika, Noord-Amerika en het Verre Oosten.

Trespa Meteon voor buitengebruik

Hoewel Trespa dus voor allerlei toepassingen geschikt is, wordt in dit artikel alleen het Trespa Meteon behandeld dat erg geschikt is voor het gebruik van o.a. boeiboorden. Trespa is een vlak plaatmateriaal dat op basis van thermohardende harsen met banen cellulose (houtvezels) versterkt is tot een homogene massa. Het wordt gefabriceerd onder hoge druk en hoge temperatuur.

De eigenschappen van Trespa Meteon zijn kort samengevat:
 • in tientallen kleuren-effecten te leveren
 • in diverse diktes leverbaar
 • diverse oppervlakte structuren mogelijk (o.a. vlak, sinaasappelstructuur, grof, houtnerf)
 • is extreem weerbestendig (zon, zure regen en vocht hebben er geen invloed op)
 • grote (of snelle) temperatuurwisselingen tussen -20°C en +80°C hebben geen effect op de eigenschappen van het materiaal
 • gemakkelijk te reinigen en wordt niet aangetast door niet schurende middelen
 • noch het oppervlak, noch de gezaagde randen, hoeven te worden geschilderd
 • de uitzettingscoëfficiënt van het materiaal is groot

Gebruik van Trespa als boeiboord

Het gebruik van Trespa als boeiboord heeft, zoals in de bovenstaande eigenschappen te zien is, vele voordelen. Wel is het belangrijk dat u onderstaande aanbevelingen ter harte neemt:

Hoewel Trespa veel rechtstreeks geschroefd wordt op de bestaande boeiboorden, kan dit toch een aantal serieuze problemen met zich meebrengen. Doordat zich vocht achter de trespapanelen kan vormen, kunnen de Trespa boeiboorden krom gaan trekken. Het geheel zal dan een golvend effect geven en het risico van houtrot in de oude houten boeiboorden is erg groot. Er dient dus ventilatie mogelijk te zijn tussen de Trespa en de bestaande boeiboorden. Er dienen minimaal openingen aan de onderzijde te zijn, waardoor het vocht afgevoerd kan worden.

Voor een goede geventileerde bevestiging is het het beste om de oude houten boeiboorden te verwijderen en de Trespa boeiboorden daarvoor in de plaats te monteren. Dit natuurlijk alleen indien de constructie van het latwerk na verwijdering van de oude boeiboorden, nog in goede staat blijkt te zijn. Zo niet, dan dient u dit eerst te vervangen.

Heeft u een boeiboord met een houtnerf, dan dient u op de achterzijde te letten op de pijlen die erop afgedrukt zijn. Die geven de montagerichting aan. De platen dienen allemaal in dezelfde richting gemonteerd te worden, daar u anders kleurverschillen te zien krijgt. Hier kan soms door architecten bewust voor gekozen worden, maar als boeiboord niet aan te raden.

Vanwege de grote uitzettingscoëfficiënt van het materiaal dient u er rekening mee te houden dat de panelen in lengte- en breedterichting 2,5 millimeter per strekkende meter kunnen werken. Afhankelijk van de lengte van de gebruikte panelen dient u hier dus rekening mee te houden en een goede tussenafstand aan te houden, als u meerdere panelen naast elkaar zet. Er zijn speciale voegprofielen in de handel om er tussen te plaatsen. Bij kitten van de naden houdt u rekening met de uitzettingsmogelijkheid van de gebruikte kit (informeer bij uw leverancier).

Voor de montage boort u gaten van 8 mm. en gebruikt u de officiële Trespaschroeven die in de kleur van de platen geleverd kunnen worden. De diameter van deze Trespaschroef is 4,8 mm en heeft een lengte van 25 mm (ook leverbaar in 30, 38 en 60 mm), terwijl de diameter van de kop 12 mm is.

Een andere veel geziene oplossing is het gebruik van roestvrij stalen schroeven met een kunststof kapje tegen het indringen van vocht. Houdt dan ook een diameter van de schroeven aan die in de buurt ligt van die 4,8 mm.

Wilt u monteren zonder schroeven, dan kunt u dit doen met behulp van montagekit. Laat u over de mogelijkheden van de bevestiging informeren door uw leverancier van het plaatmateriaal. Die kunt u ook het beste het plaatmateriaal op maat laten zagen. Zonder een geschikte zaag hiervoor, is dit bijna niet zelf te doen.

Overweging

Is uw bestaande boeibord flink aangetast door houtrot en heeft u een oud huis, dan dient u te overwegen of een boeiboord gemaakt van Trespa wel past bij de stijl van uw huis. Het gebruik van Trespa is qua uiterlijk natuurlijk niet hetzelfde en geeft een veel moderner uiterlijk. De overweging kan dan natuurlijk gemaakt worden om een nieuw houten boeiboord te laten maken door een timmerman en het weer netjes af te (laten) lakken.
Deze overweging, die u overigens zelf zult moeten maken, geef ik u (als jaren-30 woningbezitter) toch nog even mee.
© 2010 - 2024 Berrie_van_mier, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Houtworm en houtrot oplossenHoutworm en houtrot zijn vaak een pest. Houtworm is in bijna elk huis te vinden, maar is gelukkig makkelijk te behandele…
Houten kozijnen herstellen en reparerenHouten kozijnen herstellen en reparerenHet vervangen van aangetaste houten kozijnen kan een dure en intensieve klus zijn. Gelukkig hoeven houten kozijnen met h…
Huis goed ventileren: hulpmiddelenHuis goed ventileren: hulpmiddelenJe huis goed ventileren is beter voor de gezondheid. In een huis met een goede ventilatie voel je je energieker, wakkerd…

Orchideeën houden kan iedereenOrchideeën houden kan iedereenHet is te zien aan heel wat vensterbanken: orchideeën zijn ongekend populair. Des te vreemder dat de orchidee nog steeds…
Oude spullen verkopen op een rommelmarktOude spullen verkopen op een rommelmarktHet nieuwe jaar breekt aan en de grote schoonmaak staat weer voor de deur. Vaak worden weer allerlei spullen die hun fun…
Bronnen en referenties
 • Websites en/of foto's:
 • www.trespa.com
 • www.westerhouthandel.nl
 • www.bouwtotaalmarkt.nl
 • www.schildersblad.nl
 • www.joerivandenberg.nl
Reacties

Kees Verdaasdonk, 24-04-2020
Ik wil een windscherm vastmaken aan mijn trespa wand. Kan ik dat windscherm vastgezetten met trespa-schroeven. Door de wind komt er veel kracht op.
Ik hoor graag uw advies.
Bij voorbaat dank
Kees Verdaasdonk Reactie infoteur, 27-04-2020
Hoewel trespaschroeven een prima hechting geven, durf ik hier géén advies in te geven. Dit is ook niet mijn dagelijks werk. Ik zou informeren bij leveranciers van deze windschermen wat zij ervan vinden.
Succes!

Van Diessen, 07-03-2016
50 meter boeiboord vervangen. Hoeveel gaat mij dat kosten?

Mvgr,
Gerda van Diessen Reactie infoteur, 07-03-2016
Geen idee, informeert u eens bij een plaatselijke leverancier.
Misschien zinvol om er een aantal te vergelijken voor de meest interessante prijs.

Berrie_van_mier (101 artikelen)
Laatste update: 27-11-2011
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.