Graffiti verwijdering; kosten, methoden en gevelreiniging

Graffiti verwijdering; kosten, methoden en gevelreiniging Graffiti wordt meestal ongevraagd aangebracht op eigendommen van anderen. Door graffiti beschadigde objecten kan woningen van particulieren betreffen, maar ook gebouwen van bedrijven en overheid evenals treinstellen, bushokjes en elektriciteitskasten. Het verwijderen van graffiti is niet altijd even eenvoudig en voor het verwijderen ervan en schoonmaken van bijvoorbeeld een gevel zijn er diverse methoden. De kosten van verwijdering zijn hoog en wie betaalt deze?

Wie betaalt de kosten van het verwijderen van graffiti

Wanneer iemand ongevraagd graffiti op andermans eigendommen aanbrengt en hierbij betrapt en aangehouden wordt, dan wordt er een proces-verbaal opgemaakt door de politie. Normaliter wordt deze dader ook veroordeeld tot het verwijderen van de graffiti of tot het betalen van de kosten van de verwijdering. In de praktijk komen er echter weinig zogenaamde heterdaadjes voor, en wanneer iemand al opgepakt en veroordeeld wordt tot het betalen van de schade, dan blijkt het schadebedrag in de praktijk nauwelijks inbaar te zijn bij de dader. Over het algemeen draait de gedupeerde dus zelf op voor de kosten van het verwijderen van de graffiti en de eventuele schade. Er zijn overigens verzekeraars die de schade en kosten veroorzaakt door (het verwijderen van) graffiti beperkt vergoeden.

Hoe kan graffiti verwijderd worden

Er zijn meerdere manieren waarop graffiti verwijderd kan worden, en welke reinigingsmethode gekozen wordt hangt onder meer af van de gebruikte verf, de soort ondergrond, de grootte van de oppervlakte waarop zich graffiti bevindt en de te verwachten schade door de verwijdering. Enkele middelen en methoden waarmee graffiti verwijderd kan worden, zijn onder meer:
  • Er zijn tegenwoordig middelen die biologisch afbreekbaar zijn, zoals HG Graffiti Remover, GRATCH Graffiti Remover en Graffiti Go.
  • Een goedkope, maar niet milieuvriendelijke, manier is het gebruikmaken van chemische middelen die de verf oplossen, zoals terpentine.
  • Bij bepaalde ondergronden, zoals RVS, natuursteen en glas, kan men met perslucht de graffiti van het oppervlak afspuiten. Aan deze perslucht wordt bakpoeder toegevoegd, waardoor de graffiti als het ware van de ondergrond wordt afgeschrobd.
Welke reinigingsmethode ook gebruikt wordt, men moet zich realiseren dat er bij iedere methode blijvende schade aan de ondergrond kan optreden, ofwel door de graffiti ofwel door de methode die gebruikt wordt om de graffiti te verwijderen. Vooral bij muren van monumentale gebouwen, maar ook bij bewerkte muren, moet echt een deskundig iemand bepalen met welke reinigingsmethode de graffiti het beste verwijderd kan worden.

Bedrijven gespecialiseerd in verwijdering van graffiti

Er zijn vele bedrijven die het verwijderen van graffiti in hun dienstverleningsaanbod hebben opgenomen. Dit kan zowel bedrijven betreffen die algemene diensten op het gebied van schoonmaken en gevelreiniging aanbieden, maar ook bedrijven die gespecialiseerd zijn in bijvoorbeeld preventie en verwijdering van graffiti. Wanneer men onverhoopt regelmatig met graffiti wordt geconfronteerd, dan kan men vaak met deze bedrijven een op maat gesneden dienstverlening afspreken.

Graffiti verwijderen; gevelreiniging nodig

In bepaalde gevallen is het om graffiti te verwijderen nodig om over te gaan tot gevelreiniging. Enkele aandachtspunten in dit kader:
  • Omdat graffiti normaliter maar een enkele laag verf betreft en men op het oppervlak naast de graffiti exact kan zien hoe de ondergrond is, is het door deskundigen gelukkig vrij gemakkelijk te bepalen hoe men de gevelreiniging het beste kan uitvoeren.
  • Helaas wijst de praktijk uit dat een net van graffiti ontdaan oppervlak, schijnbaar een nog grotere aantrekkingskracht heeft om weer opnieuw met graffiti te besmeuren.
  • In bepaalde gevallen kan er een beschermlaag worden aangebracht, waardoor de graffiti wanneer er herhaling optreedt gemakkelijker te verwijderen is.
  • In het geval dat een bepaald object frequent vervuild wordt met graffiti, is het zinvol om aandacht te besteden aan preventie! Denk hierbij aan anti-graffiti en camerabewaking.
© 2009 - 2024 Annika_schrijft, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Is graffiti kunst of vandalisme?Is graffiti kunst of vandalisme?Graffiti kan als kunst, uiting van kunst of kunstvorm worden beschouwd, wanneer het aan een aantal voorwaarden voldoet.…
Uitingsvormen en de boodschap van graffitiUitingsvormen en de boodschap van graffitiBinnen de graffiti wordt aan iedere uitingsvorm een bepaalde term toegekend. In de tijd heeft graffiti een ontwikkeling…
Ontstaan, betekenis en ontwikkeling van graffitiOntstaan, betekenis en ontwikkeling van graffitiGraffiti in de vorm zoals we het kennen is ontstaan in de jaren zestig van de 20e eeuw. Het verschijnsel van het aanbren…

Besparen op vloerverwarming in de winterVloerverwarming vereist toch een andere manier van bezuinigen dan de traditionele verwarming. Maar het kan wel. Zelfs in…
Wat kost een zwembad?Wat kost een zwembad?Eén van de meest luxe toevoegingen aan uw huis is het plaatsen van een zwembad. Een zwembad is echter duur in aanschaf e…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: MMT, Pixabay
Annika_schrijft (211 artikelen)
Laatste update: 16-12-2019
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.