De rommelmarkt versus marktplaats.nl

Marktplaats.nl is ontstaan vanuit het idee van de gewone rommelmarkt op straat. Op beide plaatsen kun je je eigen gebruikte spullen verkopen en wordt er onderhandeld over de prijs.Marktplaats.nl heeft de gewone rommelmarkten niet geheel vervangen, want met name in de zomer maanden kun je ieder weekend wel een rommelmarkt bezoeken. In Cuijk zelfs wekelijkse. In dit artikel wordt ingegaan op de verschillen tussen beide vormen en wanneer je het beste voor welke weg kunt kiezen

Het verschil en de overeenkomsten tussen de rommelmarkten en marktplaats.nl

Een rommelmarkt, vlooienmarkt of carbootsale: het komt allemaal op hetzelfde neer. Het zijn evenementen waar mensen hun spullen kunnen verkopen. Vaak moet je je inschrijven en moet je voor een kraam betalen, zodat de organisatie de organisatiekosten terug verdiend en eventueel ook wat winst maakt. Op een rommelmarkt wordt er vanalles verkocht: van oude elektronica tot sieraden tot speelgoed. De kraampjes worden bezet door mensen die eenmalig mee doen aan een rommelmarkt (bijvoorbeeld na en verhuizen of grote schoonmaak) en er zitten echte handelaren tussen. Die handelaren doen aan meerdere rommelmarkten per jaar mee en gaan zelf op rommelmarkten ook op zoek naar koopjes om daarna zelf weer te verkopen. Bij de deelnemers die eenmalig mee doen, vind je meestal de mooiste spullen.

Goed onderhouden speelgoed wordt bijvoorbeeld voor een prikkie verkocht, doordat de kinderen van de verkopers het ontgroeit zijn. Voor hen is alles wat ze ervoor terug krijgen mooi meegenomen. Bij handelaren zijn de mooie spullen of de koopjes er al tussenuit gehaald bij voorgaande rommelmarkten en voor hen is het wel belangrijk om hun geld minimaal terug te verdienen.

De bezoekers van rommelmarkten kunnen dus onder andere handelaren zijn. Daarnaast zijn het hoofdzakelijk mensen die het gezellig vinden om eens rond te kijken. Rommelmarkten worden vaak op zondag georganiseerd en is daardoor een ideaal gezinsuitstapje.

Marktplaats.nl is online “de plek om nieuwe en tweedehands spullen te kopen en te verkopen”. Iedereen kan hier dingen en diensten verkopen en kopen. Je maakt een advertentie en plaatst die (eventueel na betaling bij bepaalde categoriën) op internet. Mensen kunnen reageren door middel van een bod, maar ook door contact op te nemen per e-mail of telefoon. Je kan ook op die manier op zoek gaan naar een product of dienst, door een “gezocht-advertentie” te plaatsen.

Op marktplaats.nl kan dus werkelijk alles verhandeld worden. Op een rommelmarkt zul je niet snel diensten of bijvoorbeeld auto’s tegen komen. Het publiek op marktplaats.nl is erg breed. Ook hier zitten handelaren tussen. Opvallend is dat reacties in ieder geval een stuk vrijblijvender zijn. Mensen reageren snel, vragen meer informatie of de uiterste prijs, maar haken uiteindelijk toch vaak af. Dat komt door de anonimiteit van internet. Niemand kan je er op aankijken als je (regelmatig) een koop op het laatste moment niet door laat gaan.

Een rommelmarkt of marktplaats kiezen?

Wanneer maak je nou gebruik van een rommelmarkt of van marktplaats.nl als je iets wilt verkopen? Via Marktplaats.nl is je doelgroep het grootste en wanneer je de tijd hebt zul je daar het meeste geld voor je artikelen kunnen krijgen. Op een rommelmarkt ben je uiteindelijk vaak juist blij als je de spullen niet weer in hoeft te laden om mee naar huis te nemen. De komt daar wel sneller tot een koop en op neutraal gebied. Want als je via marktplaats.nl iets verkoopt, komt men het meestal bij je thuis ophalen en dat is niet altijd prettig. Zeker niet als je veel te verkopen hebt. Heb je dus flink opgeruimd omdat je gaat verhuizen en wil je voor die tijd alles weg hebben? Huur dan een kraampje op een rommelmarkt!

Als je naar iets op zoek bent en dus op een rommelmarkt of op marktplaats.nl iets wilt kopen, dan is marktplaats.nl het meest effectief. Je hebt makkelijk overzicht over de advertenties uit heel Nederland en kunt makkelijk zoeken door middel van de zoekfunctie. Een rommelmarkt verkies je eerder voor de sfeer en om toevallig tegen iets leuks aan te lopen.
© 2009 - 2024 Mabe, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verkopen via Marktplaats of op de vlooienmarktVerkopen via Marktplaats of op de vlooienmarktSpullen van enige waarde kunt u vaak nog goed verkopen via Ebay of Marktplaats. Andere spullen zijn juist beter te verko…
Niet weggooien, maar verkopenSpullen die u afdankt en die niet stuk zijn, kunt u waarschijnlijk nog wel goed verkopen. Op websites als Marktplaats.nl…
Oude spullen verkopen op een rommelmarktOude spullen verkopen op een rommelmarktHet nieuwe jaar breekt aan en de grote schoonmaak staat weer voor de deur. Vaak worden weer allerlei spullen die hun fun…
Geld verdienen met je huis opruimenDat het opruimen van je huis zorgt voor meer overzicht en daardoor voor minder stress is al langer bekend. Maar dat het…

Verkoop van je huis, tips en trucsVerkoop van je huis, tips en trucsJe gaat je huis verkopen en hebt een nieuwe woning gekocht. Maar er rijst een probleem: je kan je oude woning niet verko…
Mabe (95 artikelen)
Laatste update: 14-07-2015
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.