Planten die je binnen een minuut kan stekken

Planten die je binnen een minuut kan stekken Er zitten veel voordelen aan het hebben van kamerplanten. Planten kunnen de lucht in je huis zuiveren, ze geven kleur aan je kamer, en het verzorgen van de planten kan een rustgevende bezigheid zijn. Als je van plan bent je huis een stuk groener te maken, dan kan dat soms veel geld kosten. Grote kamerplanten kosten bij tuincentra tientallen euro's, maar ook met kleinere planten kan het bedrag snel oplopen. Gelukkig kun je veel planten stekken, waardoor je zo goed als gratis aan veel planten kunt komen. Je moet er echter rekening mee houden dat niet alle planten even makkelijk zijn om te stekken. Sommige planten - met name vetplantjes - zijn gelukkig zelfs te stekken door mensen die hun onkruid nog niet eens in leven kunnen houden. Deze planten stek je zelfs binnen een minuut.

Stekken

Planten hebben de unieke eigenschap dat al hun cellen ook op latere leeftijd nog in een ander type cel kunnen veranderen. Een stukje stengel kan dus een wortel worden, als de omstandigheden daarom vragen. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld mensen, waar een huidcel altijd een huidcel zal blijven. Plantencellen zijn in dat opzicht te vergelijken met stamcellen. Deze eigenschap van planten kan door de mens benut worden om van één plant oneindig veel planten te maken. Dit noemt men stekken. Bijna alle planten zijn te stekken, maar sommigen zijn trager of moeilijk dan anderen. Sommige planten stekken zichzelf en zijn dus het allergemakkelijkst om snel te vermeerderen. De pannenkoekenplant of een aardbeienplant zijn goede voorbeelden van zo'n plant. Sommige planten hebben een héél klein beetje extra hulp nodig. Deze hippe kamerplanten zijn met een beetje hulp binnen een minuut te stekken.

Vetplantjes

Een jonge zaagcactusEen jonge zaagcactus
Vetplantjes zijn over het algemeen gemakkelijk te vermeerderen. Vaak kun je een blad of stuk stengel afbreken en in een potje plaatsen. Meestal helpt het wel om de stekjes die je neemt eerst een dag of drie uit te laten drogen. Je kunt ze gewoon ergens in je huiskamer laten liggen. Het stukje plant dat je wilt stekken kan dan namelijk het wondje afsluiten. De plant gaat dan minder snel rotten zodra je het in de grond plant. Voor vetplantjes kun je het beste zanderige grond gebruiken. Je kunt bijvoorbeeld potgrond met zand mengen, of speciale cactuspotgrond aanschaffen. Deze grond houdt wat minder water vast, waardoor je cactussen en vetplantjes niet te nat komen te staan. Je kunt de grond nathouden door met een plantenspuit te sproeien, in plaats van water in te gieten.

Zaagcactus of bladcactus (Epiphyllum anguliger)

Deze plant valt op door zijn bijzondere gegolfde bladeren, waardoor de plant een erg hippe uitstraling heeft. Hoewel het officieel een cactus is, houdt hij niet van een te droge grond of te veel licht. Deze plant vormt nieuwe bladeren uit de talloze groeipuntjes: in élke golf van het blad zit zo'n groeipuntje. Het stekken is dan ook erg eenvoudig: knip een blad ongeveer 10 cm onder het uiteinde af en steek het in een potje met (cactus)grond. Geef regelmatig water, maar laat de grond eerst een beetje opdrogen voor je weer water geeft. Uit de groeipuntjes zullen nieuwe bladeren ontstaan. Let op: hier is wel wat geduld voor nodig: de plant zal eerst al zijn energie investeren in het vormen van stevige wortels. Pas na een aantal weken of zelfs maanden zullen de eerste nieuwe bladeren opkomen. Vanaf dit moment gaat het echter heel erg snel.

Erwtenplant (Senecio rowleyanus)
Deze gave hangplant heeft kleine vetbolletjes die op erwten lijken, die aan lange dunne stengels hangen. Je kunt een stukje stengel afknippen, de bovenste erwtjes verwijderen, eventueel twee dagen laten drogen, en vervolgens twee tot drie centimeter diep in een pot steken. De grond licht bevochtigen en wachten tot hij groeit. Dit is ook een goede tactiek om je pot voller te krijgen: de erwtenplant heeft de neiging vooral in de lengte te groeien, en weinig in de breedte.

Eitjeswasblad (Pachyphytum oviferum)

Deze plant valt op door de grote hoeveelheid was op het blad. Verwijder een blad van de plant door het blad stevig vast te pakken en heen en weer te draaien. Zorg dat het blad niet middendoor breekt, maar netjes van de stengel afbreekt. Laat het blad drogen en stop het met de onderkant in de grond. Het oorspronkelijke blad zal op den duur verteren, maar vanuit het wondje zal een nieuw plantje groeien.

Crassula ovata (jade & gollum)

Deze twee vetplantjes kom je in bijna elke huiskamer tegen. Hoewel het nauw verwante soorten zijn, zijn de bladeren zeer verschillend. Net als bij de Crassula herrei kun je de bladjes loswrikken en na enkele dagen drogen in de grond stoppen.

Chinees Lantaarnplantje (Ceropegia woodii)

Ondanks dat dit plantje niet direct op een vetplantje lijkt, is dit er wel één. Hij is dan ook net zo gemakkelijk te stekken als de andere vetplanten. Dit hangplantje heeft ook de neiging om vooral in de lengte te groeien, waardoor je soms een lange, uitgedunde plant overhoudt. Je kunt dit plantje stekken door simpelweg een takje af te knippen, en dit takje in de grond te steken. Door meerdere takjes in één pot te stoppen kun je de plant wat voller laten lijken.

EitjeswasbladEitjeswasblad
Crassula ovata jadeCrassula ovata jade
Crassula ovata gollumCrassula ovata gollum

De luchtwortel van de ScindapsusDe luchtwortel van de Scindapsus

Scindapsus

De Scindapsus of drakenklimop is een mooie hangplant met grote glanzende bladeren. Deze plant is gemakkelijk te stekken doordat het zelf al luchtwortels vormt. Deze groeien snel uit tot normale wortels wanneer je ze in de grond plaatst. Knip de plant net vóór zo'n luchtwortel af, en plaats het in de grond. Geef de plant regelmatig water, zonder de grond te nat te maken.

Anthurium

Ook de Anthurium is in menig huiskamer terug te vinden. Deze plant heeft prachtige felgekleurde schutbladeren in verschillende vormen, afhankelijk van de soort die je hebt. De Anthurium is gemakkelijk te stekken door de kluit te splitsen. Haal hiervoor de plant, wanneer die groot genoeg is, uit de pot. De plant kan vervolgens in meerdere delen gescheurd worden. Zorg wel dat ieder deel een gedeelte van de wortels heeft om de overlevingskansen te verhogen. Elk stukje plant kan vervolgens weer opgepot worden.

AnthuriumAnthurium

Overige kamerplanten

Een groot aantal planten is te stekken; echter niet alle planten zijn zo eenvoudig te stekken als vetplantjes, de Scindapsus en de Anthurium. Mocht je al wat ervaring hebben met het stekken van planten, dan kan het vaak geen kwaad het gewoon te proberen. Planten met een flinke kluit met meerdere uitschieters, zoals de Anthurium, kunnen net als die plant vaak vermeerderd worden door de kluit te splitsen. Veel andere planten kunnen gestekt worden door de stengel of het blad eerst in water wortel te laten schieten, alvorens de plant in de grond te stoppen. Hierbij moet je er wel goed op letten dat de stengel of het blad voldoende groeiknoppen heeft waar nieuwe plantorganen uit kunnen groeien. Dit proces vergt wel iets meer tijd en aandacht en er zijn wat meer haken en ogen, en is daarmee af te raden voor beginners. Die kunnen beter beginnen met planten die zichzelf stekken, zoals de Pannenkoekenplant.
© 2018 - 2024 Link, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Scindapsus of Epipremnum, een luchtzuiverende kamerplantScindapsus of Epipremnum, een luchtzuiverende kamerplantKamerplanten brengen een stukje natuur in huis. Ze zijn decoratief, maken een leefruimte gezelliger en het is fijn om ze…
Kamerplanten die zichzelf vermeerderen: makkelijk te stekkenKamerplanten die zichzelf vermeerderen: makkelijk te stekkenEr zijn veel goede redenen om een aantal kamerplanten in huis te hebben. Ze verbeteren de luchtkwaliteit, je mentale gez…
Verschillende kamerplantenEen kamerplant geeft altijd een beetje extra sfeer. Er zijn verschillende kamerplanten. De ene is bedoeld voor een korte…
Kamerplanten: kopen van een kamerplantKamerplanten: kopen van een kamerplantKamerplanten zijn makkelijk online te bestellen. Er zijn verschillende redenen waarom mensen een kamerplant nemen. De be…

Zonnepanelen huren: zonne-energie zonder investeringZonnepanelen huren: zonne-energie zonder investeringDe tijd dat je flink moest investeren in zonnepanelen is voorbij. Het is tegenwoordig namelijk ook mogelijk om zonnepane…
Koffiedik: 10 verschillende toepassingen in huis en tuinKoffiedik: 10 verschillende toepassingen in huis en tuinVeel mensen vinden het heerlijk om hun dag te beginnen met het drinken van een kop verse koffie. Hetgeen dat in het filt…
Bronnen en referenties
  • https://www.ourhouseplants.com/guides/how-to-propagate-house-plants
Link (11 artikelen)
Gepubliceerd: 06-09-2018
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.