Beveilig je huis met cameratoezicht
Het aantal woninginbraken is het afgelopen jaar flink gestegen. Vooral woningbezitters in de grote steden zijn nogal eens het slachtoffer van woninginbraak. Koploper is Amsterdam, met bijna 5400 geregistreerde inbraken in en diefstallen uit woningen. Gelukkig zijn er diverse manieren om je huis te beveiligen. Een van deze manieren is cameratoezicht. Wat zijn de mogelijkheden rondom beveiligingscamera's? En waar moet je allemaal rekening mee houden?
Je huis beveiligen met cameratoezicht en de wet
Volgens artikel 441b van het Wetboek van Strafrecht is het verboden om met een technisch hulpmiddel waarvan de aanwezigheid niet op duidelijke wijze kenbaar is gemaakt op een voor het publiek toegankelijke plaats wederrechtelijke afbeeldingen te vervaardigden. Wanneer dit wetsartikel overtreden wordt, kan de rechter hechtenis van ten hoogste twee maanden of een geldboete van de derde categorie opleggen aan de overtreder. In de praktijk komt het er in dit wetsartikel er op neer dat het opzettelijk filmen of fotograferen van personen in de openbare ruimte met een camera verboden is, tenzij je de aanwezigheid van de camera vooraf duidelijk aankondigt.
Heimelijk cameratoezicht, waarbij passanten niet kunnen weten dat zij gefilmd of gefotografeerd worden, is dus verboden. Je mag dus best een videocamera ophangen om je woning in de gaten te kunnen houden, zolang je er maar voor zorgt dat voorbijgangers ten allen tijden weten dat er video-opnames van hen gemaakt zouden kunnen worden. In de meeste gevallen gebeurt dit door het ophangen van een bordje in de buurt van de camera waarin het
cameratoezicht aangekondigd wordt. Wanneer de camera duidelijk in het zicht hangt, is een aparte aankondiging meestal niet meer nodig.
Soorten cameratoezicht
Zoveel mensen, zoveel wensen. Er zijn diverse
vormen van cameratoezicht. Afhankelijk van het doel en de woonomgeving, heb je de keuze uit een aantal soorten camera. Zo kun je onder andere kiezen uit draadloze camera's en camera's die op het netstroom aangesloten moeten worden en camera's met en zonder live verbinding met een computer of laptop. Daarnaast zijn er camera's geschikt voor specifieke toepassingen, zoals camera's met bewegingssensors en camera's met automatische nachtzicht functie.
Camera's met bewegingssensors
Camera's met bewegingssensors zijn zeer geschikt voor mensen die bijvoorbeeld de activiteiten voor hun voordeur willen registreren, zoals vandalistische activiteiten van hangjongeren.
Camera's met bewegingdetectie zijn zeer energiezuinig. Ze staan namelijk altijd in de stand by stand, tenzij er bewegingen gedetecteerd worden, dan wordt er direct gestart met video-opnames. Dergelijke camera's zijn in allerlei prijscategorieën verkrijgbaar.
Camera's met nachtzicht
Hoewel standaard camera's overdag behoorlijke opnames kunnen maken - zelfs bij druilerig weer - zijn standaard camera's niet in staat om opnames te maken in het donker. Daarvoor heb je een speciale nachtzicht camera nodig, ook wel
infrarood camera genoemd.
Infrarood beveiligingscamera's zijn verkrijgbaar vanaf ongeveer €100.
Groothoek camera's
Standaard hebben camera's een vrij beperkt bereik: de camera registreert alleen die delen van een ruimte waar de lens direct op gericht staat. Met zogenaamde
groothoek camera's kun je met één camera meerdere delen van een ruimte in de gaten houden.
Dummy camera's
De
kosten van beveiligingscamera's kunnen behoorlijk oplopen. Sommige mensen kiezen er daarom voor een zogenaamde dummy camera op te hangen, een apparaat dat op een camera lijkt maar geen opnames kan maken. Met een dummy camera kun je je huis dus niet daadwerkelijk in de gaten houden, maar potentiële inbrekers en vandalisten wel afschrikken. Zij weten immers niet dat de camera geen echte camera maar een
dummy camera is. Degelijke dummy camera's zijn al verkrijgbaar voor enkele tientallen euro's.