Beveilig je huis met cameratoezicht

Beveilig je huis met cameratoezicht Het aantal woninginbraken is het afgelopen jaar flink gestegen. Vooral woningbezitters in de grote steden zijn nogal eens het slachtoffer van woninginbraak. Koploper is Amsterdam, met bijna 5400 geregistreerde inbraken in en diefstallen uit woningen. Gelukkig zijn er diverse manieren om je huis te beveiligen. Een van deze manieren is cameratoezicht. Wat zijn de mogelijkheden rondom beveiligingscamera's? En waar moet je allemaal rekening mee houden?

Je huis beveiligen met cameratoezicht en de wet

Volgens artikel 441b van het Wetboek van Strafrecht is het verboden om met een technisch hulpmiddel waarvan de aanwezigheid niet op duidelijke wijze kenbaar is gemaakt op een voor het publiek toegankelijke plaats wederrechtelijke afbeeldingen te vervaardigden. Wanneer dit wetsartikel overtreden wordt, kan de rechter hechtenis van ten hoogste twee maanden of een geldboete van de derde categorie opleggen aan de overtreder. In de praktijk komt het er in dit wetsartikel er op neer dat het opzettelijk filmen of fotograferen van personen in de openbare ruimte met een camera verboden is, tenzij je de aanwezigheid van de camera vooraf duidelijk aankondigt.

Heimelijk cameratoezicht, waarbij passanten niet kunnen weten dat zij gefilmd of gefotografeerd worden, is dus verboden. Je mag dus best een videocamera ophangen om je woning in de gaten te kunnen houden, zolang je er maar voor zorgt dat voorbijgangers ten allen tijden weten dat er video-opnames van hen gemaakt zouden kunnen worden. In de meeste gevallen gebeurt dit door het ophangen van een bordje in de buurt van de camera waarin het cameratoezicht aangekondigd wordt. Wanneer de camera duidelijk in het zicht hangt, is een aparte aankondiging meestal niet meer nodig.

Soorten cameratoezicht

Zoveel mensen, zoveel wensen. Er zijn diverse vormen van cameratoezicht. Afhankelijk van het doel en de woonomgeving, heb je de keuze uit een aantal soorten camera. Zo kun je onder andere kiezen uit draadloze camera's en camera's die op het netstroom aangesloten moeten worden en camera's met en zonder live verbinding met een computer of laptop. Daarnaast zijn er camera's geschikt voor specifieke toepassingen, zoals camera's met bewegingssensors en camera's met automatische nachtzicht functie.

Camera's met bewegingssensors

Camera's met bewegingssensors zijn zeer geschikt voor mensen die bijvoorbeeld de activiteiten voor hun voordeur willen registreren, zoals vandalistische activiteiten van hangjongeren. Camera's met bewegingdetectie zijn zeer energiezuinig. Ze staan namelijk altijd in de stand by stand, tenzij er bewegingen gedetecteerd worden, dan wordt er direct gestart met video-opnames. Dergelijke camera's zijn in allerlei prijscategorieën verkrijgbaar.

Camera's met nachtzicht

Hoewel standaard camera's overdag behoorlijke opnames kunnen maken - zelfs bij druilerig weer - zijn standaard camera's niet in staat om opnames te maken in het donker. Daarvoor heb je een speciale nachtzicht camera nodig, ook wel infrarood camera genoemd. Infrarood beveiligingscamera's zijn verkrijgbaar vanaf ongeveer 100.

Groothoek camera's

Standaard hebben camera's een vrij beperkt bereik: de camera registreert alleen die delen van een ruimte waar de lens direct op gericht staat. Met zogenaamde groothoek camera's kun je met één camera meerdere delen van een ruimte in de gaten houden.

Dummy camera's

De kosten van beveiligingscamera's kunnen behoorlijk oplopen. Sommige mensen kiezen er daarom voor een zogenaamde dummy camera op te hangen, een apparaat dat op een camera lijkt maar geen opnames kan maken. Met een dummy camera kun je je huis dus niet daadwerkelijk in de gaten houden, maar potentiële inbrekers en vandalisten wel afschrikken. Zij weten immers niet dat de camera geen echte camera maar een dummy camera is. Degelijke dummy camera's zijn al verkrijgbaar voor enkele tientallen euro's.
© 2012 - 2024 Melod, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Sauna kopen: Infrarood sauna, stoomcabine of gewone sauna?Een eigen sauna is een droom voor velen. Wie wil er tenslotte geen wellness center in zijn eigen huis? Maar wat is nou e…
Woning beveiligen tegen inbraakInbrekers kunnen op verschillende manieren uw woning binnendringen. Hoe kunt u de woning beveiligen tegen inbraak? In di…

Kakkerlak gezien? Praktisch en psychisch actieplanKakkerlak gezien? Praktisch en psychisch actieplanOpeens zie je er een schieten over de vloer, bijvoorbeeld als je 's nachts naar het toilet gaat: een kakkerlak! Over dit…
Zelf een homeparty organiserenZelf een homeparty organiserenDe meeste mensen zijn wel bekend met het fenomeen homeparty of thuisparty waarvan de Tupperware-party natuurlijk de alle…
Bronnen en referenties
  • http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/veiligheid-recht/publicaties/artikelen/archief/2012/2012-3654-wm.htm
  • http://www.wetboek-online.nl/wet/Sr/441b.html
  • http://www.huisbeveiligingen.nl/
  • http://www.camerabewakingspecialist.nl/
Melod (654 artikelen)
Gepubliceerd: 04-11-2012
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.