Badmatten en douchematten voor comfort en veiligheid

Badmatten en douchematten voor comfort en veiligheid Een badkamer zonder badmatten is als een koningin zonder hoed. Zoals die hoed fleur geeft aan de verschijning van een koningin zo fleuren ook badmatten de badkamer op. Maar badmatten hebben ook praktische functies. Allereerst geeft het staan of lopen op een badmat een prettig gevoel aan de voeten en daarnaast hebben ze ook een functie voor de veiligheid. Op een natte vloer kan makkelijk uitgegleden worden wat met badmatten kan worden voorkomen.

Koud gevoel op blote voeten

Badkamers zijn meestal voorzien van een tegelvloer. Om daar met blote voeten op te lopen doet koud aan tenzij er vloerverwarming in is verwerkt. Alleen al voor het voorkomen van het effect van koude voeten krijgen is het nuttig om badmatten aan te schaffen. Maar minstens zo belangrijk is de functie van veiligheid om uitglijden tegen te gaan. Een speciaal soort badmat is de douchemat die uitglijden tijdens het douchen voorkomt.

Wassen van badmatten

Velen zullen, mede afhankelijk van de gezinsgrootte, badmatten elke veertien dagen wassen maar in elk geval zal dat wel maandelijks gebeuren wat onder meer om hygiënische redenen noodzakelijk is. Badmatten moeten in de regel op veertig graden worden gewassen. De materialen waar badmatten van worden gemaakt zijn prima geschikt om gewassen te worden. Daardoor blijven de matten hygiënisch en zijn na elke wasbeurt weer volledig schoon. Ook houden ze bij het gebruik van het juiste wasmiddel hun kleur en vormvastheid. Door duurzaamheid van de materialen blijven badmatten wasbeurt na wasbeurt er toch goed uitzien.

Materialen voor badmatten en douchematten

Materialen kunnen zijn: badstof, fleece, foam, katoen, kunststof of rubber. Met name katoen en hoogwaardige kunstvezel zijn uitermate geschikt voor de productie van badmatten. Die materialen hebben het voordeel dat ze zacht aanvoelen. Zeker is dat het geval als de matten hoogpolig zijn uitgevoerd. Heel veel modellen zijn gemaakt van de kunststof polyester dat niet alleen zacht aanvoelt maar ook snel droogt. Daarmee wordt ook schimmelvorming voorkomen.

Eigenschappen voor veiligheid en comfort

Badmatten behoren tot die artikelen die dagelijks hun nut hebben. Ze hebben enkele belangrijke eigenschappen zoals:

Absorberend

Badmatten zijn zeer absorberend wat prettig is als er met natte voeten op wordt gestaan. Omdat het materiaal dan niet door en door nat wordt drogen de matten ook weer snel op.

Niet wegglijden

Het wegglijden wordt tegengegaan door een laag licht geprofileerd rubber die bij veel matten aan de onderkant is bevestigd.

Antislip-douchematten

De meeste douchematten zijn aan de bovenzijde voorzien van noppen om uitglijden te voorkomen en aan de onderkant zorgen zuignappen ervoor dat de mat precies op zijn plaats blijft liggen.

Voor ouderen

Er bestaan ook speciale matten die in de badkuip gelegd kunnen worden. Deze zuigen zich vast aan de bodem en bieden zo alle veiligheid tegen uitglijden. Meestal hebben deze matten noppen aan de onderkant om nog beter te hechten. Het zal duidelijk zijn dat ze vooral geschikt zijn voor ouderen of mensen met een beperkte mobiliteit.

Maten, kleuren en modellen

Badmatten en douchematten zijn in verschillende maten verkrijgbaar. Ook zijn ze in talrijke kleuren verkrijgbaar waardoor ze aangepast kunnen worden aan de kleur van de tegels, het sanitair en de handdoeken. Zo kan een harmonieus geheel ontstaan. Ze kunnen, afhankelijk van de maat en het model, op diverse plaatsen in de badkamer worden gelegd zoals onder wastafels, voor het bad of het toilet. Maar ook gewoon ter verfraaiing midden in een wat grotere badkamer.

Afwijkende maten en modellen

Badmatten zijn niet alleen in standaardmaten verkrijgbaar maar er zijn firma’s die matten leveren in breedtes van 45 tot 100 centimeter en lengtes van 55 tot 140 centimeter. Naast badmatten in vierkante of rechthoekige vorm worden ook bijbehorende toiletmatjes geleverd die rondom de toiletpot passen. Sommige firma’s leveren echter ook badmatten in geheel andere vormen zoals een ster. Ook komen matten voor die het uiterlijk hebben van tegels met een reliëfrand of met speciale afbeeldingen zoals een dolfijn of onderwater tafereel.

Andere antislip-artikelen

Naast badmatten bestaan er ook verschillende andere artikelen die uitglijden kunnen voorkomen.
  • Bloemen: Kunststof bloemen hechten zich door middel van zuignappen aan de vloertegels of de douchebak of badkuip. Ze zijn verkrijgbaar in vrolijke kleuren.
  • Pads:Naast bloemen zijn ook pads verkrijgbaar met hetzelfde effect. Deze zijn eveneens van kunststof vervaardigd.
  • Voetjes: Ook zijn antislip-voetjes verkrijgbaar die op de vloer gelegd kunnen worden en ook verplaatsbaar zijn zonder plakresten na te laten. Het bijzondere hiervan is dat ze ’s nachts oplichten.
© 2017 - 2024 Rickandie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De classificatie van materialenDe classificatie van materialenEr wordt door de modale mens waarschijnlijk nooit bij stil gestaan maar rondom ons bevindt zich een waaier aan materiale…
Clip-in HaarextensionsClip-in extensions zijn haarextensions die je vast maakt door middel van kleine clipjes die op matten haar bevestigd zij…
Huishoudtrap of keukentrap voor als je er niet bij kuntHuishoudtrap of keukentrap voor als je er niet bij kuntOm ruimte te winnen worden in keukens ook op hoge plekken kastjes gebouwd. Maar ook al komen de laatste decennia lange m…
Wat is een tatami?Tatami's werden oorspronkelijk gemaakt om dienst te doen als matrassen en kussens, waarbij de dikte en het design zeer k…

Toiletborstels: veel fraaie exemplaren verkrijgbaarToiletborstels: veel fraaie exemplaren verkrijgbaarAls over een toiletborstel wordt gesproken wordt eigenlijk een borstel en een houder bedoeld. Toiletborstels komen in ta…
Toiletbrillen: keuze te kust en te keurToiletbrillen: keuze te kust en te keurZittend gebruikmaken van een toilet zonder toiletbril is niet prettig. Het komt gelukkig zelden voor dat een toiletpot g…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Brett Hondow, Pixabay
  • http://www.huis-en-comfort.nl/Wonen-huishouden/Badkamer/Veiligheid.html
  • http://www.safe-products.nl/contents/nl/d667_Douche_en_bad.html
Rickandie (1.164 artikelen)
Gepubliceerd: 02-10-2017
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.