Wat te doen bij brand?

Jaarlijks breken er in Nederland vele branden uit, vaak beginnen ze als brand in de keuken, waarbij vooral de frituurpan de boosdoener is. Iedereen hoopt dat het nooit gebeurd, maar omdat het toch regelmatig voorkomt volgen hier een aantal tips over wat te doen in geval van brand en ook hoe u het zou kunnen voorkomen.

Dingen om te doen bij brand

  • Op de eerste plaats, waarschuw uw medebewoners en zorg dat u zo snel mogelijk de brandende ruimte verlaat.
  • Probeer geen bezittingen mee te nemen, brand en ook vooral rook, verspreiden zich
  • bijzonder snel.
  • Bel 112, maar liefst pas wanneer u zichzelf in veiligheid heeft gebracht.
  • Verlaat de brandende ruimte met uw hoofd op zo'n 50 cm hoogte van de grond. De meest giftige gassen bevinden zich of heel laag bij de grond of juist hoog. Doe eventueel een vochtige doek voor uw mond.
  • Sluit deuren achter u, om zo verdere uitbreiding van het vuur te voorkomen.
  • Wanneer een deurklink warm aanvoelt ga dan niet naar binnen, tenzij het de enige manier is om te ontsnappen, de warme klink is een indicatie van vuur in de andere ruimte.
  • Wanneer u eenmaal buiten bent, ga dan nooit terug naar binnen. Alleen getrainde brandweermannen zijn hiervoor uitgerust.
  • Wanneer u de brandende ruimte niet kunt verlaten, bel dan 112 en sluit indien mogelijk kieren af met vochtige doeken of tape. Hiermee vertraagt het vuur. Wacht vervolgens bij een raam op hulp.
  • Houdt deuren en ramen gesloten, zuurstof wakkert het vuur extra aan.
  • Bij vlam in de pan, doe een deksel op de pan en draai het gas uit. Ga in geen geval met de pan lopen of laat er water op lopen, dit kan tot explosies en brandwonden leiden.
  • Wanneer u de brand zelf blust met een blusapparaat en u geen effect ziet, verlaat dan de ruimte. Veel draagbare blusapparaten zijn na 8 tot 10 seconden leeg en daarmee nutteloos.

De brand

De hitte van vuur levert een groot gevaar op, de hitte van een brand kan oplopen tot 1200 graden, terwijl het menselijk lichaam al bij 65 graden ophoudt te functioneren.

Vaak is het niet het vuur zelf, maar de rook en de gassen die het grootste gevaar oplveren. Kunststof producten die smelten door de hitte geven vaak giftige gassen af en rook bevat een bedwelmend gas.

Rook is donker en bedwelmend wat negatief werkt op het oriëntatievermogen, het is dus mogelijk om zelfs in uw eigen huis de weg kwijt te raken.

Vuur en vooral rook verspreiden zich vaak razendsnel, daarom is het het beste om een brandend gebouw zo snel mogelijk te verlaten.

Na de brand

  1. Ga uw woning niet binnen totdat de brandweer dit toestaat. Er kan sprake zijn van instortings- of explosiegevaar.
  2. Controleer wanneer u weer uw huis binnen mag alle stopcontacten en electriciteitsdraden. Vraag eventueel uw electriciteitsbedrijf om advies.
  3. Neem contact op met uw verzekering en gooi zaken pas weg nadat een schade-expert ze heeft gezien.
  4. Gooi voedsel dat is blootgesteld aan hoge temperaturen weg.

Voorkomen van brand

Uiteraard is het voorkomen van brand het beste. Ook is het handig eventueel een vluchtplan klaar te hebben liggen. Hier volgen enkele tips die de kans op brand verkleinen.

  • Laat geen gas branden wanneer u een ruimte verlaat.
  • Wanneer u een schoorsteen heeft, laat die jaarlijks vegen.
  • Gebruik droog hout voor een open haard.
  • Plaats rook- of koolmonoxidemelders.
  • Laat kaarsen of sigaretten niet onbewaakt branden.
© 2008 - 2024 Sasati, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Brandpreventie met rookmeldersEen rookmelder waarschuwt je op het moment dat er brand uitbreekt. Ieder huishouden en bedrijf zou moeten werken met roo…
Rookmelders en andere brandbeveiliging verplicht stellenIn ieder huis zouden rookmelders moeten zitten of een andere vorm van brandpreventie. De kans op brand in uw woonhuis is…
Emotionele schade groter dan financiele schade na inbraak ofEmotionele schade groter dan financiele schade na inbraak ofWij zijn goed verzekerd tegen verzekerbare onheilen. Na een inbraak of een brand krijgt u de waarde van de vermiste of b…
Rookmelder – Geen rook zonder vuurBij brand overlijden de meeste mensen niet door het vuur maar door de rook. Rook bevat koolstofmonoxide, een giftig reuk…

Bijzondere gebouwenGebouwen zijn er wereldwijd in allerlei soorten en maten. Er zijn ook speciale gebouwen; 5 hiervan zijn voor u op een ri…
Het vlekken ABCEr is bijna niet aan te ontkomen, er ontstaan regelmatig vlekken in kleding, vloerbedekking of tafelkleden die moeilijk…
Sasati (390 artikelen)
Gepubliceerd: 29-03-2008
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.