Bijzondere gebouwen

Gebouwen zijn er wereldwijd in allerlei soorten en maten. Er zijn ook speciale gebouwen; 5 hiervan zijn voor u op een rijtje gezet.
Bron: Rosswirth42, PixabayBron: Rosswirth42, Pixabay

Het mandje gebouw (Verenigde Staten)

Het was Dave Longaberger, oprichter van Longaberger, zijn droom om een kantoor te maken in de vorm van een mandje. Dave geloofde erin en dacht dat het veel publiciteit zou opleveren, wat weer goed zou zijn voor het bedrijf. Maar, wanneer hij het idee aan andere vertelde dachten ze dat hij een grapje maakte. Niet alleen de architecten, bankieren en bouw bedrijven namen Dave niet serieus, ook zijn eigen werknemers niet. Toch is zijn droom werkelijkheid geworden op 17 december 1997, wanneer het gebouw in gebruik werd genomen.
Bron: Dyl86, Flickr (CC BY-2.0)Bron: Dyl86, Flickr (CC BY-2.0)

Het piano huis (China)

Dit unieke piano huis is onlangs in An Hui Provincie gebouwd. Binnenin de viool zit de roltrap van het gebouw. In het gebouw worden diverse stad plannen en ontwikkelingen getoond, om interesse te wekken.

Kansas City Bibliotheek (Verenigde Staten)

Kansas City Bibliotheek heeft een mooie en originele gevel. De lokale bevolking werd gevraagd wat de belangrijkste boeken waren voor Kansas City. De winnende boeken werden levensgroot nagemaakt en rondom de parkeerplaats van de bibliotheek geplaatst.
Bron: Maros, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: Maros, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Het dansende huis(Tsjechië)

Het dansende huis is een naam gegeven aan een kantoorgebouw in Praag. Het was ontworpen door de architect Vlado Milunic in samenwerking met de Canadese architect Frank Gehry. De bouw begon in 1994 en werd afgerond in 1996.
Bron: Sumet jumsai, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: Sumet jumsai, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Het robot gebouw (Thailand)

Het robot gebouw, Bangkok, is het onderkomen van de United Overseas Bank Bangkok. Het was ontworpen voor Bank of Asia door Sumet Jumsai. Het de bouw was afgerond in 1986, wat het een van de laatste voorbeelden van moderne architectuur in Bangkok maakt.
© 2008 - 2024 Waarten, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gekke architectuur: vreemde en rare huizen en gebouwenGekke architectuur: vreemde en rare huizen en gebouwenEr zijn in de wereld heel veel vreemde, rare en bizarre gebouwen te vinden. Een aantal daarvan zijn bij nagenoeg iederee…
Worden onze banen overgenomen door robots?De technologie raast voort, er wordt steeds meer multimedia gebruikt en alles wordt geautomatiseerd. Hierdoor kunnen dez…
Wolkenkrabbers in de VSDe Verenigde Staten zijn jarenlang het land geweest waar je de hoogste gebouwen ter wereld kon vinden. Het Empire State…
Onderhoud van een piano, hoe en wat?Onderhoud van een piano, hoe en wat?Om uw speelplezier te behouden is onderhoud aan uw piano erg belangrijk. Gelukkig vraagt een piano slechts zeer beperkt…
Wat te doen bij brand?Jaarlijks breken er in Nederland vele branden uit, vaak beginnen ze als brand in de keuken, waarbij vooral de frituurpan…
Bronnen en referenties
Waarten (22 artikelen)
Laatste update: 08-04-2008
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.