Zilvervisjes. Wat kan je er tegen doen?

Zilvervisjes. Wat kan je er tegen doen? Zilvervisjes komen veel voor. Ze houden van vochtige plekken en zijn daarom vaak te vinden in badkamers, wc-ruimtes, keukens en op vochtige plekken in kamers. Zilvervisjes zijn vrij gemakkelijk te herkennen. Ze zijn ongeveer 1 centimeter lang of groter, hebben een bolle voorkant en een staartje met twee puntjes, waardoor ze met enige fantasie een klein beetje aan een visje doen denken. De kleur is zilverachtig. Op het lichaam van een zilvervisje bevinden zich ook echt kleine schubbetjes. Onder een microscoop zijn de schubbetjes zichtbaar. Zilvervisjes kunnen in grote getale in je huis voorkomen. De meeste mensen zijn er vies van, hoewel ze niet echt schadelijk zijn. Ze rennen echter snel en verstoppen zich vliegensvlug in kieren of gaatjes, om even later weer tevoorschijn te komen. Doodgeslagen zilvervisjes laten grijze strepen achter op vloer of muur. Zilvervisjes die zich in afvoerpijpen bevinden kruipen omhoog uit doucheputjes, wastafelputjes of bijvoorbeeld uit de afvoer van een droogstaand bad. Deze kan je bestrijden door een flinke scheut bleekwater in de afvoer te gooien en gedurende enkele minuten heet water door de afvoer te spoelen.

Hoe oud kan een zilvervisje worden?

Zilvervisjes bestaan al sedert de oertijd. Ze hebben zich in de loop der eeuwen ontwikkeld en aangepast, en ze kunnen zelfs een paar jaar oud worden.

Uiterlijke kenmerken (en gedrag) van zilvervisjes

 • Langwerpig, plat en zilverkleurig lichaam.
 • 1 centimeter groot of langer.
 • Taps toelopend achterlijf met 3 kleine aanhangsels.
 • 2 antennes op de kop.
 • Kan snel 'rennen'.

Waar zitten zilvervisjes het liefste?

Zilvervisjes houden niet van daglicht, daarom zie je ze niet continu door je huis rennen. Omdat ze van vochtige plaatsen houden zal je ze in een warme droge huiskamer minder snel tegenkomen dan in de badkamer. Ze worden het meest aangetroffen in:
 • badkamers (vaak)
 • wc-ruimtes (vaak)
 • keukens (vaak)
 • kelders (vaak)
 • schuren (vaak)
 • in bedden (soms)

Je kunt ze ook op andere plaatsen aantreffen, maar bovenstaande plekken zijn de meest voorkomende stekjes die ze verkiezen. Probeer deze plaatsen dus droog te houden en regelmatig schoon te maken, om ze te bestrijden.

Voedsel

Zilvervisjes eten graag zetmeel. Ze lusten bijvoorbeeld brood en aardappelen, maar aangezien er ook zetmeel ook nogal eens verwerkt zit in behangerslijm en in andere lijmsoorten, eten ze ook van behang en van lijm tussen en onder plinten of onder houten of laminaatvloeren. Ook houden ze van eiwitten en planten. Je kunt dus zoveel mogelijk het gebruik van materialen beperken waar dergelijke stoffen in zitten. Producten en stoffen die je het beste zoveel mogelijk kunt vermijden zijn: behangerslijm, zetmeel, suiker, meel, vocht, droogvoer voor huisdieren. Alles waar koolhydraten en eiwitten in zitten kan als voedselbron dienen. Het is dus niet te voorkomen dat je potentiële voedselbronnen voor zilvervisjes in huis hebt, maar zoveel mogelijk dergelijke spullen op droge afgesloten plekken opbergen, helpt wel.

Zilvervisjes voorkomen

Omdat zilvervisjes van vochtige plaatsen houden kan je de aanwezigheid van zilvervisjes beperken door vocht te beperken. Dat is echter niet eenvoudig. Als de luchtvochtigheid in een ruimte minder dan 50% is dan gaan zilvervisjes dood. Zilvervisjes leggen pas eieren als de luchtvochtigheid meer dan 75% bedraagt. Dit kan worden bereikt met luchtontvochtigers (speciale apparaten die de luchtvochtigheid in een ruimte naar beneden brengen) en ook ruimtes warm en droog houden draagt bij aan de bestrijding. Het is echter wel zo dat zilvervisjes vrij gemakkelijk een huis binnen weten te komen. De kleinste kiertjes en gaatjes zijn al voldoende. Dit geldt zowel voor nieuwbouwhuizen als voor oude huizen. Daarom heeft vrijwel iedereen vroeg of laat wel last van zilvervisjes. Het spreekt voor zich dat vochtige, tochtige ruimtes, slecht geïsoleerd en met een lage temperatuur en hoge luchtvochtigheid, extra gevoelig zijn voor een plaag van zilvervisjes. Ze planten zich namelijk heel snel voort als de omstandigheden daarvoor geschikt zijn.

Hoe kunnen zilvervisjes bestreden worden?

Zelf bestrijden is een optie met kant-en-klare middelen waarmee je zilvervisjes bestrijden kunt. Wil je zeker weten dat het effectief en goed gebeurt dan kan je een ongediertebestrijdingsdienst inschakelen. Zilvervisjes zijn lastig volledig te bestrijden, ze verstoppen zich eenvoudig op plaatsen waar niemand bij kan, en als de vochtigheidsgraad hoog blijft planten ze zich opnieuw gemakkelijk voort. Bestrijdingsdiensten hebben echter veel ervaring om het probleem zo grondig aan te pakken dat je er nauwelijks nog last van hebt. Methodes om zilvervisjes te bestrijden, zijn:
 • vocht in huis (laten) bestrijden.
 • koolhydraten en eiwitten zoveel mogelijk opbergen in afgesloten potten en/of blikken.
 • vaak stofzuigen.
 • vallen plaatsen.
 • geurblokken met etherische olie. (Etherische oliën zijn geconcentreerde sterk geurende oliën, gewonnen uit planten en bomen. Als insecticiden worden deze al tienduizenden jaren gebruikt.)
 • gif (overleg met bestrijdingsdienst).

Etherische olie, hoe werkt dat?

Door etherische olie hebben een zeer sterke geur en daardoor kunnen zilvervisjes hun geur kwijtraken. Als gevolg daarvan kunnen ze geen voedsel meer vinden. Ze verhongeren dan. Wellicht krijg je er een zilvervisjesplaag niet geheel mee onder controle maar het zal kunnen bijdragen aan het beperken van het aantal. Er wordt wel gebruikgemaakt van de geuren: kruidnagel, rozemarijn, citroen eucalyptus, cipressen en/of cederhout. Of een combinatie van deze geuren. .

Zijn het wel zilvervisjes?

Naast zilvervisjes bestaan er ook nog papiervisjes, die door mensen vaak voor zilvervisjes worden aangezien. Ze lijken erg veel op elkaar maar het papiervisje eet graag papier en houdt juist van droge ruimtes. Als je papiervisjes hebt kan je die niet gemakkelijk zelf bestrijden. Neem bij twijfel liever direct contact op met een ongediertebestrijdingsdienst.
© 2016 - 2024 Kisses, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zilvervisjes, papiervisjes, ovenvisjes: bestrijden voorkomenHeb je ze ook in huis? Zilvervisjes? Kleine zilveren vliegensvlugge beestjes zijn het. Ze glippen zo snel weg als een vi…
Zilvervisjes tegengaanHeeft u last van zilvervisjes in uw woning en heeft u geen idee hoe u de beestjes te lijf kunt gaan? Er zijn een aantal…
Oplossing tegen ZilvervisjesHet zilvervisje is een irritant beestje die in veel huizen leeft. Het beestje kan veel schade aanrichten aan je huis, wa…
Zilvervisjes in huis - bestrijding en voorkomenZilvervisjes in huis - bestrijding en voorkomenEen zilvervisje of suikergast is een klein insect dat in veel huizen gevonden kan worden. Het zilvervisje is niet hetzel…

Het huis koel houden in de zomerHet huis koel houden in de zomerDe zomers lijken steeds warmer te worden. Dit maakt het steeds moeilijker om het huis op een aangename temperatuur te ho…
Hoe kan ik ratten of muizen in huis bestrijdenHoe kan ik ratten of muizen in huis bestrijdenAls ratten of muizen eenmaal de toegang tot je huis gevonden hebben, kunnen ze een ware plaag worden. Niet alleen zijn d…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Hans, Pixabay
 • http://www.bestrijdenvanongedierte.nl/zilvervisjes-bestrijden/
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Papiervisje
 • http://www.zilvervisjes-weg.nl/c-1626310/etherische-olien-tegen-zilvervisjes/
 • http://www.zilvervisjes-weg.nl/a-24780922/natuurlijke-middelen-tegen-zilvervisjes/zilvervisjes-weg-geurolie-best-werkend-20-ml/
Kisses (665 artikelen)
Laatste update: 20-01-2016
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.